Manca Špik: Nič več slabe vesti zaradi diplome

Manca Špik (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Lea
8. 7. 2013

Manca Špik ni samo izjemna pevka, temveč tudi uspešna poslovna ženska. Zaupala nam je, kako ji je to uspelo, zakaj ni zaključila fakultete in kaj pripravlja za jesen.

Kot mlado dekle niste takoj začeli pevske kariere, ampak ste se vpisali na filozofsko fakulteto in študirali kar dve smeri. Zakaj ste se odločili za študij, in ne petje?

V najstniškem obdobju sem bila precej nesamozavestna in glasbena akademija se mi je zdela kot nekaj nedosegljivega. Imela sem občutek, da je moje mesto nekje drugje, in ker sem pred tem končala srednjo vzgojiteljsko šolo, se mi je zdelo najbolje, da se vpišem na študij slovenščine in srbščine, hrvaščine in makedonščine. Še naprej sem torej želela poučevati in s takratno odločitvijo sem bila povsem zadovoljna. Od življenja nikoli nisem pričakovala veliko. Sem pa verjetno ravno zaradi te skromnosti dobila toliko več.

Med študijem ste ugotovili, da je lahko petje vaše življenje. Kako ste pozneje usklajevali petje in študij?

Bila sem pridna in vestna študentka, zato sem tja do leta 2003, ko sem začela redno prepevati oziroma ob večerih redno nastopati v eni izmed bolj znanih ljubljanskih restavracij, opravila skoraj večino obveznosti in sem se že pripravljala za vpis absolventa. Do zaključka študija sta mi tako manjkali samo še obe diplomi – vsaka za svojo smer – ter nekaj izpitov. V tistem trenutku še nisem razmišljala o tem, da bi glasba lahko postala moj vsakdanji kruh, življenjski posel. Predstavljala sem si, da je moje petje pač neke vrste študentsko delo, ki mi bo olajšalo pot do želene diplome in posledično zaposlitve kot učiteljica v kateri od srednjih šol, še najraje nekje v domačih krajih ...

Vam je žal, da študija niste zaključili?

Med absolventom se je z menoj malo poigrala usoda, kot sama rada rečem. Spoznala sem producenta Raaya, ki me je vključil v številne glasbene projekte. In preden sem se pravzaprav dobro zavedala, sem bila v glasbenem poslu že tako globoko, da sem šolo morala začasno postaviti na stranski tir. "Naslednje leto zaključim," sem si rekla takrat, se še spomnim. No, naslednje leto je sledil moj prvi večji uspeh na festivalu, ki mu je sledil prvi radijski hit in takoj za njim še eden, tako da se je to 'naslednje leto' razvleklo zdaj že na 10 let.

Prva leta sem se zaradi tega precej 'žrla', najbrž tudi zato, ker v mladih letih nisem bila prav samozavestna in sem imela občutek, da brez fakultete ne bom mogla normalno živeti oziroma se samostojno preživljati. A kljub temu teh obvez nisem zaključila še do danes. Obseg dela in pozneje tudi posla prek mojega podjetja je stalno naraščal in od mene terjal svoj davek. Zdaj, ko se po vseh teh letih ozrem nazaj na prehojeno pot, hvala bogu nimam več slabe vesti, ker nisem diplomirala.

Večina pravi, da brez diplome ne moreš uspeti.

No, ni ravno tako ... Leta 2009 sem se s takratnim partnerjem odločila, da bom odprla svoj posel, Agencijo Špik, ki je iz skromnih začetkov, povezanih predvsem z mojo glasbo in nastopanjem, izjemno naglo prerasla dane okvire. Spomladi je tako minilo četrto leto obstoja podjetja, ki ima zelo hitro in stabilno rast. Ponosna sem, da moje podjetje kljub težkim časom vsako leto skoraj podvoji prihodke in dobiček, predvsem s širjenjem tudi na druge dejavnosti.

Trenutno se z ekipo sodelavcev ukvarjamo predvsem z organizacijo večjih prireditev, izključno za zaprti krog stalnih naročnikov, večinoma podjetij in drugih zasebnih organizacij. Poleg tega pa prek svoje agencije poskrbim tudi za vse posle, povezane s svojim glasbenim ustvarjanjem in nastopanjem. Lani smo tako v novoustanovljeni Založbi Špik izdali tudi prvo ploščo, moj novi album, pripravljamo pa že nove projekte.

Jeseni odpirate svojo pevsko šolo?

Ja, moj najnovejši projekt, na katerega sem še posebej ponosna, je šola petja in pevskega nastopanja. Trenutno prav pevska šola zahteva največ časa in priprav, kajti želim, da bi učencem in učenkam, med katerimi nekateri že zelo nestrpno čakajo na prve učne ure, ponujala kar se da kakovosten učni program in najboljše učne prijeme. Poučevala bom po lastni metodi, ki sem jo razvijala preteklih pet let in jo seveda preizkušala na sebi.

V osnovi gre za kombinacijo pravilne pevske tehnike, ki jo dosežemo z redno vadbo, ter v svetu že priznane metodologije t. i. speech level singing. Dodana vrednost, ki jo nameravam svojim učencem ponuditi, pa so moje dolgoletne izkušnje z nastopanja na najrazličnejših odrih, od velikih prireditev do manjših zaprtih družb.

Nas mogoče čaka še kakšno presenečenje?

Pri pesmih, ki jih glasbeniki ustvarjamo in predajamo ljudstvu v posluh in presojo, so presenečenja vedno možna. Nekatere pesmi so dobro sprejete, nekatere malo manj, le redke pa ostanejo z njimi za vedno. V prihodnjem letu pripravljam še vsaj dve izdaji singlov, do katerih gojim, tako kot vedno, prava materinska čustva ... Zame je vsak moj singel kot novi otrok, ki ga pospremim v svet, in vedno pričakujem le najboljše, torej, da bodo vsi rekli, kako je čudovit, dober, najboljši ... (smeh)