Maria Masle: "Vsako pesem ustvarim tudi v španščini"

18. 1. 2014 | Vir: Story
Deli
Maria Masle (foto: Ratko Grgurić)
Ratko Grgurić

Že pred časom so jo okronali za najmlajšo latino divo, saj je v tem, kar dela, edinstvena. Maria Masle je zagotovo edina mlada slovenska izvajalka, ki izvaja latino glasbo na našem področju, in to v španskem jeziku, ki ji ni tuj, saj se ga v šoli uči že leta.

Odre je delila z zvenečimi imeni, kot so Jaquelin Castellanos (Buena Vista Social Club), Ricard Luque (nekoč v Cubismu), Davor Radolfi in Goran Bregović. Je odločna, trmasta, včasih tudi malo muhasta, kot se to spodobi za vsako divo, tudi najmlajšo. Pred njo je odlična kariera, navsezadnje pa ji njen karakter niti ne dovoljuje ozko razmišljanje, temveč si upa sanjati.

Maria, vaša glasbena pot se trenutno strmo vzpenja, a zdi se, da ste v plesu in glasbi že vse življenje ...

Plešem že od sedmega leta, sedem let pa sem tudi tekmovala v latinsko ameriških in standardnih plesih. Moja velika ljubezen pa je bila vedno glasba. Že kot deklica sem veliko nastopala na različnih družinskih prireditvah, s 15. letom pa sem se popolnoma posvetila petju in glasbi, in to počnem zadnjih pet let.

Latino glasba je vaša prva ljubezen? Kaj pa druga ljubezen? Tretja?

Prva ljubezen je vsekakor glasba. Glasba je v prvi vrsti tudi moja sprostitev, saj neizmerno rada pojem. Druga ljubezen pa je nakupovanje. (smeh) Zelo rada hodim po trgovinah in brskam ter iščem stvari, ki so mi všeč. Tretja pa je šport, nato dobra masaža.

Moški so torej šele na četrtem mestu?

Odvisno, je to lestvica do pet ali deset? (smeh)

Maria Masle

Vaše pesmi lahko poslušamo v slovenščini, hrvaščini in seveda v španščini. Ste edina slovenska izvajalka, ki prepeva v tem jeziku. Zakaj španščina?

Vedno sem uživala v latino glasbi. Spominjam se dopustov v Dominikanski republiki, na Kubi, v Španiji. Kako sem bila začarana z latinsko-ameriškimi ritmi in njihovim temperamentom. Vedno smo domov prinašali ogromno zgoščenk z latino glasbo iz krajev, ki smo jih obiskali. Imela sem tudi srečo, saj me je družinska prijateljica Patricia Koren, rojena v Venezueli, učila španščino vrsto let. Je pa res, da je rdeča nit moje pevske kariere ravno to, da vsako pesem ustvarim tudi v španščini in ji tako dodam priokus latina.

Izdali ste novo pesem El beso (Poljub). Lahko bi rekli, da pooseblja vas?

Res je. Pesem je temperament­na in čustvena, izžareva energijo ljubezni in plesa. Želeli smo ustvariti plesno pesem, ki ima za osnovo sambo, tradicionalen energičen brazilski ritem, nekaj v stilu popularne plesne animacije zumbe. K sodelovanju nas je povabil priznani hrvaški glasbeni producent Sven Gleđa. Tokrat smo se odločili za glasbene dodatke flamenko kitar in viole, ki jo je odigral hrvaški glasbenik Mario Rucner.

Album je že v zadnji fazi, mar ne?

Morali bi ga že izdati, pa je obveznosti enostavno preveč, časa pa vedno premalo. Pesmi je veliko in letos bomo začeli dokončevati album, ki bo vsekakor nekaj novega, svežega, tako v naši regiji kot širše. Album bo mešanica različnih ritmov. Rdeča nit, kot že povedano, je to, da bo ta album v dveh jezikih. To bo prav gotovo eden od najlepših trenutkov v mojem življenju in moja osebna izkaznica v svetu glasbe.

Kako daleč ste z avtorsko glasbo?

Do zdaj imam osem avtorskih pesmi. Prva je bila Ritem vabi me, sledila je Soj teme, ki je dosegla krasne rezultate tako v Sloveniji kot na Balkanu. Pesem je bila nominirana za prestižno nagrado Balkanika TV Music Award v letu 2011, zato smo za to pesem posneli tudi remiks verzijo s španskim nazivom Parte de tu piel (Del tvoje kože). Sledila je poletno obarvana pesem Havana. Pesmi Nadie mas que tu (Nihče drugi kot ti) in Todo es especial (Vse je posebno) sta nastali v Španiji, kjer sem jih posnela v studiu priznanega španskega producenta Noela Pastorja, ki je hkrati kar trikratni nominiranec za latino grammyja.

Na izdelka sem zelo ponosna. Predzadnje sodelovanje je potekalo s prekrasnima sarajevskima avtorjema Mayo Sar in Mahirjem Sarihodžićem, ki sta zame napisala romantično balado z naslovom Samo gledaj oziroma v španščini Solo sufre. Pesem je dosegla precejšnjo odmevnost na Hrvaškem, v Srbiji in Bosni. Najnovejša pesem, kot že rečeno, pa je El beso, ki je nastala s hrvaškim producentom Svenom Gleđo.

Maria Masle

Zavedate se, da je videz izjemno pomemben, sploh na odru ...

Videzu namenjam kar nekaj časa, saj s petjem predstavljam tudi sebe in prav je, da sem urejena, saj s tem kažem spoštovanje do publike. Za kreacije na nastopih in zasebno skrbi priznana Urša Drofenik, vedno pa nosim tudi modni in unikatno oblikovan nakit iz Galerije E2RD, za katerega je zadolžena Bojana Kovačič Zemljič, kot tudi klekljan nakit Gama, ki ga ustvarja mlada in nadobudna umetnica Gabrijela Neuvirt.

Kako se sproščate in si polnite baterije?

Dan je zame zelo pester in razgiban. Najbolj se sprostim ob športu, kjer pozabim na vse majhne in velike težave, (smeh) bolje rečeno obveznosti, ki so precejšne. No, pa tudi šoping me neizmerno sprošča, priznam ...

Prihodnost imate na dlani. Kakšna bo?

Letos vpisujem magisterij, ki ga bom končala v roku, potem pa se bom posvetila pevski karieri. Povabljena sem tudi na Kubo, da posnamem zgoščenko z najboljšimi kubanskimi glasbeniki. Načrtujemo pa tudi koncertno turnejo po balkanski regiji in širše, kjer bom predstavljala svoj novi album.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk

Nova Story že v prodaji

Story Story 03/2014

Story Story 03/2014, od 08. 01. 2014