Marjetka Vovk: Dva meseca po porodu že dela

Marjetka Vovk (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Story
31. 3. 2012

Glasbena pedagoginja in pevka skupine Tangels Marjetka Vovk se je v začetku leta znašla v novi vlogi, v največji vlogi svojega življenja, ko je postala mamica malemu Vidu. Na vlogo se je dobro pripravila, saj je že med nosečnostjo poskrbela za večino stvari, ki se pričakujejo od mlade mamice.

Story: Marjetka, kako se počutite v vlogi mamice? Ste se že navadili, da ste mama?

Odlično se počutim v novi vlogi, vsak dan sem bolj zaljubljena v Vida! (smeh). Res je, da se po porodu življenje za nekaj časa obrne na glavo, a zdaj že prihajamo v stare tirnice.

Story: Ste se pred porodom dobro pripravili na prihod malčka?

Težko je reči, kako veš, da si dobro pripravljen na novo življenjsko vlogo. Nisem delala nekih posebnih načrtov, kako bo. Vsak dan znova se prepustim, da se razvija po svoje. Poskušam biti umirjena, sproščena mamica in za zdaj mi kar lepo uspeva.

Story: Katere so stvari, ki so se zgodile po porodu, pa jih niste pričakovali ali predvideli?

Velika utrujenost me je popolnoma presenetila. Moram priznati, da sem si predstavljala, da bom po porodu lahko delala enako kot prej. Ker sem tip, ki mora ves čas nekaj početi, me je popolnoma šokiralo, da me lahko izčrpa že preprosto opravilo, kot je sesanje. A zdaj se počutim že veliko bolje in sem še bolj aktivna kot prej.

Story: Kaj pa vaš mož Raay, je očka, kot ste si ga kot ženska želeli?

Raay me je popolnoma presenetil. Vedela sem, da je 100-odstotno pripravljen na očetovstvo, a da mi bo v tolikšno pomoč, si nisem mislila. Prve tedne po rojstvu je skrbel skoraj za vse, kuhal je, pospravljal, se zbujal ponoči, skratka, zelo veliko mi pomaga!

Story: V katerih stvareh vas je presenetil v vlogi očeta?

Zelo je potrpežljiv in nikoli mu ni nič težko narediti za Vida. Čisto je zaljubljen vanj! Velikokrat me preseneti, ko ga po previjanju prinese zrihtanega v pravega frajerja in mi ga prav ponosno predstavi. (smeh) Rad mu nameni veliko svojega prostega časa in zelo uživa v njunih skupnih trenutkih.

Story: Na uho smo ujeli, da vam je z nasveti in tudi v praksi pomagala vaša mama. Kako dragoceno je to v vaših očeh?

Moja mami je super! Nikoli mi ne vsiljuje svojega mnenja. Pusti mi, da sem lahko jaz mama, in mi daje občutek, da vse zmorem sama. To mi veliko pomeni. Jo pa seveda vprašam za nasvet, velikokrat jo vprašam, kako je sama ravnala pri svojih otrocih, in potem si izmenjava mnenja. Na koncu pa vedno spoštuje mojo odločitev in za tak odnos sem ji zelo hvaležna. Seveda pa se po nasvete obrneva tudi na Raayevo mamo in očeta.

Story: Ali ste glede otroka kaj hote oziroma nehote prevzeli od nje?

Ker je moja mami po poklicu vzgojiteljica, sva se že pred Vidovim rojstvom velikokrat pogovarjali o napakah staršev pri vzgoji. Mislim, da je minilo še premalo časa, da bi lahko ugotovila, kaj sem od nje prevzela glede vzgoje otroka.

Story: Vid je lepo, kratko, slovensko ime. Kako sta se z Raayem sploh odločila zanj v poplavi vseh teh 'čudnih' imen?

Absolutno sva proti različnim 'izmišljotinam', ko gre za imena. Ime Vid nama je bilo všeč tudi v kombinaciji s priimkom, saj se skupaj sliši lepo in spevno. Ni se nama zdelo preveč obrabljeno ime. Mislim pa, da sva ga prav zadela, prav pristaja mu. (smeh)

Story: Kaj pa mali Vid? Sploh kaj spite? Je priden dojenček?

Verjetno vsi starši pravijo, da je njihov otrok zlat in podobno ... no, pa bom še jaz klišejska: zelo je priden. Ponoči se zbujamo enkrat, je pa res, da se zdaj naš dan začne ob 6. uri zjutraj. Včasih se mi je zdelo, da je to še noč, zdaj pa se mi zdi super, saj je potem dan tako dolg, da ga lahko res izkoristimo. Jaz sem že popolnoma utrjena in mi je tak tempo nekaj čisto normalnega.

Story: Je imel Vid že kakšne zdravstvene težave?

K sreči je za zdaj popolnoma zdrav. Na začetku smo imeli kar nekaj težav s pleničnimi izpuščaji. Zamenjala sva kar nekaj različnih vrst plenic, na koncu pa so težave izginile s plenicami Wiona, ki so iz popolnoma naravnih materialov. To nama je prihranilo kar nekaj nevšečnosti, od takrat je vse drugo super, moram prav potrkati. (potrka po glavi)

Story: Večkrat poudarjate, da je tako vam kot Raayu zelo pomembno ekološko in naravno. Bosta to prenesla tudi na Vida?

Z Raayem že nekaj časa poskušava živeti zdravo in jesti ekološko hrano. Res to zahteva malce več časa, vendar je zdaj že toliko možnosti - po spletu naročiva tedensko svežo zelenjavo ekoloških predelovalcev na www.mojatrznica.si, kjer poklikaš, kaj želiš, in to ti pripeljejo na dom. Ko bo Vid začel jesti tudi drugo hrano, bo to še toliko bolj pomembno.

Story: Ste ga tudi že pustili samega?

Prvič sva ga pustila samega prejšnji teden, ko sta najini varovanki April in Nika Zorjan imeli promocijo spotov. Za to priložnost je prišla Vida čuvat moja mami in ni me niti malo skrbelo, kako bo. Samo enkrat sem preverila, kako je doma, sicer pa mi je zelo ustrezalo malo odklopa. (smeh)

Story: Kaj pa je zdaj z vašo kariero? Kako bo v prihodnje s skupino Tangels?

Ne boste verjeli, že nastopam in učim. (smeh) Saj pravim, da sem hiperaktivna! Tangelsi imamo veliko načrtov in energije za ustvarjanje in nastopanje je zdaj še več.

Story: Torej vaša šola pop-petje.si ne miruje?

Nekaj ur na teden sem začela učiti že marca, sicer pa aprila začnem učiti vse svoje učence in še nekaj novih, ki so se pridružili moji pevski šoli. Res je, da imam delovni prostor doma, zato imam sploh možnost tako hitro združevati materinstvo z delom. Z Raayem si glede na obveznosti porazdeliva varstvo Vida.

Story: Kateri prijatelj ali znanec vas je po porodu najbolj presenetil z darilom, sporočilom, odnosom?

Prejela sva ogromno čestitk, daril, različnih pozornosti. Mislim, da ni treba nikogar posebej omenjati, vseh sva se zelo razveselila.

Story: Ste razmišljali, da bi bil mali Vid tudi glasbenik? Se že kaj odziva na glasbo, ki je v vaši hiši ne manjka?

Prav gotovo ga ne bova v nič silila. Želiva, da si sam izbere svojo pot. Je pa večja možnost, da ga bo glasba zanimala, saj je vsak dan obkrožen z njo. Pri nas se vedno poje, igra, posluša. Popolnoma neobremenjena sva glede tega. Želim si samo, da bi v življenju počel tisto, kar ga bo osrečevalo in notranje izpopolnjevalo.

Story: Je Vidov prihod na svet obrnil vaš svet na glavo ali ste ostali zasidrani v svojih tirnicah?

Seveda je zdaj vse drugače. A svet je zdaj lepši, popolnejši. Res je, da nisva tako svobodna, kot sva bila včasih. Zdaj vse načrtujeva, ampak nama ni težko. Prav z veseljem se odrečeva kakšni stvari.

Story: Niste povsem povprečna mama, ampak medijsko prepoznavna oseba - mislite, da morate zato malega še bolj zaščititi? Vas je kdaj skrbelo kaj v zvezi z mediji in otrokom?

Ne delam si skrbi glede tega. Ne nazadnje živimo v Sloveniji, kjer medijskega pritiska ne občutimo toliko kot v tujini. Vida medijsko za zdaj ne bova izpostavljala. Prav 'bolno' pa se tudi ne nameravava skrivati. Normalno se bomo gibali, hodili na izlete popolnoma neobremenjeno. Je pa res, da njegovega življenja v medijih ne bova izpostavljala.

Story: Ali na otroke zdaj gledate kaj drugače kot ste pred porodom?

Še preden je prišel Vid, sem bila obkrožena z otroki.  Kot učiteljica petja sem z njimi vsak dan v stiku. Zelo dobro se počutim v njihovi družbi. Mogoče zdaj drugače gledam na njihove starše. Zdaj bolj čutim, zakaj jim toliko omogočajo, kako so ponosni ob njihovih uspehih. Zdaj vem, da se bom sama 'topila' ob kakršnemkoli uspehu mojega Vida.

Story: Česa pa se bojite glede prihodnosti svojega otroka?

Nočem si delati strahov. Hočem uživati v vsakem trenutku, ko smo skupaj. Raje gledam na svet s pozitivnega vidika.

Story: Kako težko je po vašem mnenju vzdrževati pravo poslovno in glasbeno kariero in hkrati biti tudi dobra mati?

Gotovo je težko, ampak zelo uživam v obeh vlogah. Poučevanje me tako izpolnjuje, kot me izpolnjuje vloga mame. Brez kateregakoli dela ne bi bila srečna. Res je, da sem utrujena, ampak se utrujenost poveže z zadovoljstvom, kar pa je največ vredno!

Story: Kaj bi svetovali poslovnim ženskam, mladim mamicam, ki so kot vi vpete v službo in družino?

Naj poslušajo sebe. Naredijo naj tako, da bodo zadovoljne in srečne.

Story: Ste se pred porodom posvetovali s ka­tero od mamic na glasbeni sceni o tem, kako uskladiti obe vlogi?

Nisem. Sama sem si želela združiti poučevanje in nastopanje z vlogo mame in vesela sem, da mi uspeva. Tako se dobro počutim in tako najbolje funkcioniram.

Nova Story že v prodaji

Story