Marko Pavčnik je predelal gostilno

"Ideja je prišla s Pop TV." (foto: Arhiv POP TV) Arhiv POP TV
Vir: Nova
19. 4. 2014

Izvrstnega kuharja in lanskega komentatorja šova Gostilna išče šefa Marka Pavčnika znova lahko spremljamo na malih zaslonih. Tokrat ima drugačno vlogo, saj v svoji restavraciji Pavus na gradu Tabor v Laškem gosti znane kuharje v šovu Skriti šef.

Kaj ste počeli po šovu Gostilna išče šefa?

Ni bilo nič kaj veliko počitka. Gostilna išče šefa se je zaključila sredi decembra, v mesecu, ko vsi gostinci delamo vse dneve. Veliko dela je bilo tako na gradu v Laškem kot tudi v naši novi gostilni Špengl v Celju. Kar kmalu pa je prišlo tudi vabilo s Pop TV za novo oddajo Skriti šef in z njo sestanki ter priprave. Pred začetkom snemanja pa smo z družino skočili še na kratek dopust. Ponedeljkovi večeri v ljubljanskem studiu so bili enostavni in zabavni.

Začele so se nove oddaje, kjer boste gostili znane Slovence, ki se bodo dokazovali v vlogi skritih šefov v kuhinji restavracije Pavus na gradu Tabor v Laškem. Kako je prišlo do sodelovanja?

Ideja je prišla s Pop TV. Iskali so lokacijo za oddajo in strokovnega sodelavca. Ogledali so si grad in se, tako kot jaz, zaljubili vanj na prvi pogled. Koncept oddaje je, da restavracijo prepustimo skritemu šefu za en dan. Da vodi kuhinjo ob pomoči treh šefov in pripravi popolnoma svoj meni za goste in za tri kritike, ki na koncu podelijo zvezdice.

Cilj je torej prepričati žirijo, v kateri so kulinarični mojstri (Urška Šefman, Andrej Kuhar, Tomaž Sršen, Ana Roš, Janez Bratovž). Kako in s čim se mora kandidat predstaviti?

V osnovi mora skuhati dobro hrano in potem še dokazati svoje poznavanje sestavin, kuharskih tehnik. Več različnih tehnik, tekstur, različnih okusov, ki tvorijo harmonijo na krožniku in v ustih je uporab­ljenih, višjo oceno lahko dobi.

Skriti šef

Torej do zadnjega se ne ve, kdo je šef, ki vodi kuhinjo. Kaj to pomeni, da mora kandidat pripraviti celoten jedilnik tistega večera?

Res je, gostje in kritiki do zadnjega ne vedo, kdo je skriti šef. Všeč mi je, da skriti šef lahko dogajanje v živo sprem­lja v kuhinji in sliši vse komentarje. To naredi oddajo res zanimivo in tudi zelo humorno na trenutke. Kuhanje doma za družino in kuhanje za večje število gostov se lahko zelo razlikujeta. Skritemu šefu pomagajo Gorazd Potočnik – Gox, Robert Gregorčič in Uroš Fakuč, ki imajo izkušnje, da lahko pomagajo. Torej ni tako zelo pomembno, ali ima dovolj tehničnega znanja, mora pa čutiti strast do kuhanja in tudi uživati v tem.

Kakšna pa je vaša vloga?

Preden kuhamo za vse goste, posamezne jedi preizkusimo, se o njih pogovorimo. Zelo preprosto se določena jed lahko neverjetno izboljša ali pa na krožniku drugače postavi ... Sem gostitelj, goste sprejmem, jih posedem in skrbim, da stvari pri večerji gladko tečejo. Moj najljubši trenutek pa je, ko po urah ugibanja končno lahko predstavim skritega šefa.

Kako se je izbrala ekipa, ki pomaga skritemu šefu?

Ekipo kuharjev so izbrali ustvarjalci oddaje. Z Gorazdom se poznava že kar nekaj let in vesel sem, da je tudi Popova produkcijska ekipa v njem prepoznala potencial. Uroša in Roberta pa so izbrali med več kuharji, ki so prišli na testiranje.

Glede na to, da se bodo preizkušali znani Slovenci, si upajo narediti tako velik korak?

Morda so na začetku malo prestrašeni, ko pa vidijo, da imajo podporo celotne ekipe, se sprostijo in lahko začnejo ustvarjati in uživati v adrenalinu.

Skriti šef

Prvi je bil Sašo Papp, kako se je izkazal v vaših očeh? (Ste kritični ocenjevalec?)

Sašo Papp je bil res temeljito pripravljen. Bil je strasten in dojemljiv. Če bodo vsi gostje vložili toliko energije in navdušenja, bo to krasna serija oddaj. Nisem ocenjevalec, vsi moji pomisleki so usmerjeni v izboljšanje jedi in k temu, da bodo gostje zadovoljni. Sem gostitelj, ki lahko s svojim mnenjem in izkušnjami pripomorem k boljšemu končnemu rezultatu. Kljub vsemu pa moram skritemu šefu pustiti dovolj prostora, da ne nastane popolnoma druga jed. Konec koncev s to jedjo predstavlja sebe.

Kako se počutite, ko niste več glavni v kuhinji in ko spremljate nove ljudi?

Na začetku je bilo malo čudno predati laški grad v roke produkcij­ski ekipi, priznam ... Vsak teden pridejo in si ga uredijo po svoje, saj veste, kot studio. Ampak še isti večer vse pospravijo in Pavus je spet tak, kot sem ga vajen, in počutim se odlično. Da je v moji kuhinji nekdo drug šef, pa je tudi okej, ker tisti dan jaz ne kuham. V bistvu je prav zabavno.

Imate zaradi tega zdaj kaj manj dela?

Nič ni manj dela, kvečjemu več. Ponedeljke preživim v Ljubljani, na pripravah. Oddaja se snema ob torkih, v sredo je normalni delovni dan in moja ekipa se mora zelo potruditi, da vse gladko teče, da je vse na mestu. Ena restavracija, ena gostilna in dva otroka. Verjemite mi, dela ne zmanjka.

Napisala: Mima