Marko Potrč: "Pogrešajo me vsi trije ..."

Marko Potrč (foto: Planet TV) Planet TV
Vir: Nova
15. 3. 2014

Televizijski voditelj se je znašel pred novim izzivom. Ob nedeljah nas bo z dokumentarno oddajo Galileo popeljal v svet znanosti, ki ga zanima tudi, ko ugasnejo studijske luči. Zaupal pa nam je tudi, kako se s partnerico Lili veselita selitve v novo hišo in kako se voditeljski par znajde v najpomembnejši vlogi – starševstvu.

Gledalci Planet TV vas lahko zdaj spremljamo v vlogi voditelja nove oddaje Galileo. Kakšen je njen koncept?

To je oddaja, ki izredno zanimivo razlaga vsa možna področja življenja; od vesolja do proizvod­nje določenih stvari, različnih pojavov, človeških odnosov ... Skratka, Galileo je dokumentarna oddaja, toda narejena povsem ljudsko. Res je zanimiva! Na sporedu bo ob nedeljah, ob 17:55.

Oddaja je licenčna. Kako jo je sprejelo občinstvo v tujini?

Res je, gre za licenčno oddajo in sem gotovo eden izmed njenih največjih oboževalcev v Sloveniji, ker jo spremljam že15 let. V Nemčiji je to ena izmed top oddaj. Če se je obdržala na programu toliko časa, mora seveda delovati, kot je treba.

Galileo pa je na sporedu tudi v Srbiji ...

Da in tudi v Srbiji se je izkazalo, da je postala ena izmed najbolj priljubljenih oddaj na postaji, kjer jo predvajajo. Prepričan sem, da ima enak potencial tudi pri nas.

Vas znanost tudi osebno zanima?

Absolutno! Marsikomu grem pogosto 'na živce', ker najraje spremljam televizijske programe, kjer v glavnem predvajajo dokumentarce. Nad njimi sicer niso vsi enako navdušeni, mene pa to zelo zanima. Sicer pa Galileo ni klasična dokumentarna oddaja, kot bi si človek morda predstavljal, ampak je narejena zelo zanimivo in ljudsko. Prepričan sem, da jo bodo gledalci hitro vzljubili.

Torej ste vlogo voditelja sprejeli z veseljem?

Seveda! Oddaja mi je zelo blizu, ker jo gledam že toliko let. To, da bom vodil oddajo, ki je zame ena izmed najboljših, mi je v veliko veselje, pa tudi velika čast! Predstavljajte si, da bi bil oboževalec Spielberga in bi dobil priložnost delati z njim! Prepričan sem, da oddajo marsikateri Slovenec že pozna in jo tudi komaj čaka.

Kako boste novo delovno dolžnost usklajevali z vodenjem oddaje Danes?

Bom. Na oddajo Galileo se lahko pripravljam doma, saj ni vezana na dnevne dogodke. Seveda se nanaša na aktualni čas in razmere, tako da ne morem uporabljati starih podatkov. Raziskujem pa lahko bodisi doma bodisi na poti, potrebujem le računalnik. Medtem pa za dnevno informativno oddajo veljajo druge zakonitosti. Združeval bom oboje in sem zadovoljen, da odkrivam še eno področje. Ena stvar več, ki mi je v vesel­je, zame je to nov izziv.

Marko

Veliko izzivov pa imate trenutno tudi v zasebnem življenju. Če začneva z dvema malima nadebudnežema ...

Pogosto rečem, da imam dojenčka, čeprav ni več dojenček, Inja je stara že devet mesecev! Je zelo razposajena in nasmejana malčica, poleg nje pa imamo še petletnega 'fakina', ki bi mu prav tako rad posvetil več časa, čeprav trenutno to žal ne gre. Zvečer, ko delam, sta oba poleg mene, mali zaspi tako, da ga dam sam spat, grem z njim in si vzamem čas, nato pa grem naprej delat.

Verjetno marsikdaj pogrešata vašo pozornost ...

Seveda, pravzaprav me pogrešajo vsi trije, vključno z Lili. Tudi jaz jih pogrešam. Tako pač je, trenutno smo v obdob­ju, ko je treba delati več, in to je to.

Oba z Lili imata veliko medijskih in drugih obvez­nosti. Kako jih usklajujeta z vzgojo otrok?

Mislim, da pri vzgoji otrok zelo dobro funkcionirava. Uskladiva se in vedno drživa skupaj, tudi pogovarjava se veliko o tem. Kadar se pogovarjava, se pravzaprav pogovarjava o tem, vsaj večinoma. O službi ne govoriva toliko. Pri preostalih usklajevanjih se izmenjujeva, čeprav sem jaz bolj odsoten kot ona. To od naju zahteva precej prilagajanja.

Imata varuško ali pri otrocih lahko računata na pomoč sorodnikov?

Varuške nimava, pomagajo nama babice. Tu in tam priskoči na pomoč zelo prijazna soseda, ki jo imamo radi, in vskoči, ko jo najbolj potrebujemo.

Marko

Pred vami je tudi selitev. Kako napreduje gradnja hiše?

Joj, ne sprašujte ! To so projekti, ki si jih človek zada, misleč, da se bodo izšli v načrtovanih terminih, potem pa se seveda vse zavleče. Če samo enega parketa ne izbereš dovolj hitro, se vse zamakne! Zdaj pa imamo parket, keramiko, stikala, barve, luči in to je že pravo manevriranje! Če bi imel neomejena sredstva in ne bi bilo treba paziti na cene, bi verjetno šlo veliko hitreje. Če pa iščeš kompromis med tem, kar ti je všeč, in tem, kar si lahko privoščiš, to terja čas. Kljub temu si želiva, da bi bili do Injinega prvega rojstnega dneva, ki je konec maja, že v hiši.

Kaj za vas pomeni ta selitev?

Za naju z Lili je to več kot sanjsko, to sva si želela kar nekaj let, vendar prej ni bilo možnosti. Težko sva pričakovala, da se to končno zgodi, čeprav sva imela super izhodišče, saj sem zemljišče podedoval. Če se bomo zdaj naposled res vselili, bo to uresničitev sanj! Nimamo vile, kolikor mi je znano, je kvadratura podpovprečna, naši starši so gradili večje hiše. Se pa skupnega doma vsemu navkljub zelo veselimo.

Govori se, da sta se zaradi hiše precej zadolžila ...

Kdo se pa ne? Seveda sva se! Pisati o tem, da sva do vratu zadolžena, in iz tega ustvarjati dramo, je približno tako, kot bi rekel, da si je nekdo vzel avto na kredit! Lepo vas prosim, le kateri Slovenec si ga lahko privošči tako rekoč iz žepa?! Seveda sva se zaradi hiše zadolžila, ampak mislim, da pri tem nisva nobeni izjemi. Ko bom odplačal posojilo, bom res star, toda dom vseeno potrebujemo.

Za 'štalco in kravco' je torej poskrbljeno, sta morda začela razmišljati o poroki?

Sem se že ustrašil, da me boste povprašali po tretjem otroku! Trenutno nimava niti časa niti možnosti, da bi razmiš­ljala o poroki. Danes težko razmišljava celo o tridnevnem dopustu, čeprav sem vesel, da je dela veliko. Konec koncev je imeti delo, v katerem uživaš, v teh časih velik privilegij. Delamo vikende in praznike, od jutra do večera. Poročila se bova takrat, ko si bova lahko vzela vsaj teden dni prosto in si oddahnila od vseh obveznosti. Na silo in z glavo skozi zid nima smisla, tako ali tako pa imava nekaj, kar naju veže bolj kot papir.

Napisala: Tjaša Banko
Foto: Planet TV, osebni arhiv, Sašo Radej

Priporočamo