Marko Šobot: Najlepši Evropejec še vedno samski!

Po svetovnem izboru za mistra International se je Marko v družbi mistra Srbije, Makedonije, Slovaške, mistra International 2010 Ryana Terryja in Nine Uršič, predstavnice organizacije Mister Slovenije, podal na tajsko avanturo. (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Story
13. 1. 2013

V Slovenijo se je vrnil še en izjemno uspešen mister Marko Šobot, ki je v tujini dokazal, da s Slovenci ni dobro češenj zobati. Pripada mu lenta najlepšega Evropejca, kar mu je v ponos. 

Story: Čestitke za uspešen preboj med najlepše moške na svetu! Ste uradno najlepši Evropejec, se tako tudi počutite?

Hvala, zelo sem vesel zaradi uspeha, se pa ne počutim nič drugače kot prej. Sem, kar sem, lepota pa je relativna.

Story: Prvič ste se usedli na letalo in šli na dolgo pot na Tajsko. Kako to, da se niste nikamor odpravili že prej?

Čas, finance, obveznosti, druge destinacije. V otroštvu sem se aktivno ukvarjal s smučanjem. Treningi in tekme so bili v Avstriji, Švici in Nemčiji, kamor smo se vedno odpravili s kombiji.

Story: Menda ste se navduševali nad tajsko kuhinjo in preizkušali najrazličnejše lokalne delikatese, med katerimi so bili tudi ščurki, ličinke in različen mrčes. So vas okusi res tako zelo prevzeli? Boste zdaj veseli, če izpod omare prileze kak ščurek?

(smeh) Njihova kuhinja mi je zelo všeč, pad thai s piščancem je odličen, obožujem rižote in zanimive sladice ... Tudi kobilice so bile presenetljivo dobre. (smeh) Na splošno nisem strahopeten fant, zato me ščurki in mrčes ne spravijo iz tira.

Story: Slišali smo, da ste proti koncu potovanja doživljali pravi pekel, ker ste se zastrupili s hrano. Zdaj imate priložnost opozoriti bralce naše revije, česa na Tajskem ne smejo jesti.

To je bil peklenski dan, k sreči je bilo v bližini veliko lekarn. Hitro sem se začel zdraviti in si opomogel v pičlih dveh dneh. Zastrupitev te dehidrira in izmuči, kar ni prijetno, še zlasti ne, če si na drugem koncu sveta. Sicer pa je pomembno, da ješ v restavraciji, kjer je hrana čim bolj sveža.

Story: Samozavestno in odkrito ste izjavili, da vam zmagovalec za mistra International ni bil pretirano všeč. Kaj na njem se vam ni zdelo zmagovalno?

Recimo to, da si je z ličili dorisal trebušne mišice. Nimam nič proti temu, vendar menim, da mora imeti mister International tako popolno telo, da se lahko kadarkoli in kjerkoli predstavi brez omenjenih popravkov.

Story: Kaj pa je zmagovalna kombinacija?

Zdi se mi, da skupek več stvari. Najbolj vsekakor upoštevajo skladen obraz in telo, vsekakor pa ne gre za tekmovanje modelov, saj je pomembno tudi, da jim ustreza tvoja osebnost. Pomembno je, kako se vedeš v določenih trenutkih, na intervjujih in drugih obveznostih, povezanih s tekmovanjem.

Story: Pred finalom se je veliko govorilo o favoritih in na vseh forumih in blogih ste pristali na drugem mestu. Kako ste med tekmovanjem sprejeli to novico in kako je to vplivalo na medsebojno komunikacijo z drugimi tekmovalci?

Na splošno je bilo razpoloženje med tekmovalci zelo dobro in te stavnice na nas niso imele velikega vpliva. Zavedati se je treba, da stavnice oblikujejo modni in lepotni navdušenci ter strokovnjaki, ki pa s sodniškimi ocenami nimajo ničesar skupnega.

Story: Je bila tekmovalnost huda? Ste opazili kaj nenavadnega? Imate občutek, da bi neka­teri naredili vse za zmago?

Tekmovalnosti ni bilo čutiti, vse je bilo v prijateljskem duhu, so pa bili nekateri posamezniki pretirano tekmovalni in tudi arogantni. Večina teh se ni uvrstila med prvih 15 finalistov. Na koncu so javno izkazali razočaranje in zapustili prizorišče, ne da bi se poslovili.

Story: So po vašem mnenju lepši Slovenci ali Slovenke?

Slovenke imate srečo, vendar pa tudi nam nič ne manjka. (smeh) A Slovenke vsekakor zmagate. Na splošno menim, da je slovenski narod zelo lep, vendar pa je tekmovanje za miss/mistra izredno kompleksna stvar in na končen rezultat vpliva veliko dejavnikov. Zelo pomembni so že nacionalni izbori, kjer določene organizacije s premalo odgovornosti izbirajo predstavnika/predstavnico.

Story: Sodeč po lepotnih tekmovanjih, ste moški veliko bolj uspešni kot ženske. Zakaj mislite, da je tako?

Menim, da je razlog organizacija tekmovanja Mister Slovenije, ki je res na visoki ravni. Nacionalni izbor je potekal kar štiri mesece. Imeli smo tri predtekmovanja, polfinale in finale, vmes pa še številne aktivnosti, ki so nas nenehno postavljale na preizkušnjo. Morda vpliva tudi motivacija, ki jo imamo moški, da se sploh prijavimo. Za mistra Slovenije se večina prijavi zato, ker si želi uspeti v svetu mode, in modna agencija Mister Model Management to dejansko omogoča.

Story: Kakšna so lepotna tekmovanja? Je vse bolj sproščeno in zabavno ali je veliko dela?

Pri nas je bilo sproščeno in zabavno, imeli pa smo tudi poln urnik obveznosti, vaj, snemanj, kar pomeni, da je bilo dela na pretek. Stvar postane naporna, ko zaradi obveznosti spiš le po nekaj ur, naslednji dan pa te spet čakajo nova snemanja, na katerih moraš biti spočit in v najboljši formi.

Story: Prvič ste leteli, prvič postali najlepši Evropejec, prvič jedli ščurke in se prvič zastrupili ... Zaljubili ste se že večkrat, ne?

Zaljubljen sem bil nekajkrat, seveda. (smeh)

Story: Je najlepši Evropejec sanjski in sam­ski moški?

Zdaj sem srečno samski. (smeh)

Story: Kakšna bi morala biti njegova boljša polovica? Imate visoka merila, ko gre za ženske?

Kar se fizičnih lastnosti tiče, bi morala imeti dobro ritko, seveda pa je pomembno, kakšni sta njena osebnost in energija. Če mi to ne ustreza, je vse drugo zaman.

Story: Imate kakšne nenavadne hobije in kaj si želite biti po ­poklicu?

Po poklicu želim biti kondicijski trener, sicer pa se ukvarjam tudi z borilnimi veščinami. Zdaj se nameravam profesionalno ukvarjati z manekenstvom, bomo videli, kaj mi bo to prineslo.

Story: Kaj vaš čaka zdaj? Ali ponudbe že dežujejo?

Z matično agencijo bomo v prihodnjem tednu naredili načrt, kam se bom odpravil po novem letu. Možnosti je veliko, izbrali pa bomo tisto, ki bo najprimernejša. Verjamem, da boste med prvimi izvedeli za moje prihajajoče načrte, zato vam bom to zaupal takrat, ko bomo sprejeli dokončne odločitve.

 

Napisala Manja Plešnar

Nova Story že v prodaji

Story