Matevž Faganel: Oblikovalec, ki je oblekel kremšnito

Matevž Faganel (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
21. 7. 2014

Na Bledu kraljujejo kremšnite in ena izmed blejskih kavarn je k sodelovanju pri prenovi in modernizaciji ideje tega gorenjskega bisera povabila kar modnega oblikovalca Matevža Faganela. Ta je zavihal rokave in nastale so simpatične majice"I heart kremšnita", ki jih lahko gostje celo kupijo.

Matevž, imate sploh radi kremne rezine?

Ja, všeč so mi že od malega. Nikoli jih sicer nisem delal sam, ker raje oblikujem, ampak zelo rad jih pa pojem. Tiste originalne, narejene po osnovnem receptu.

Kako je pravzaprav prišlo do sodelovanja s slaščičarno, kje se je začela zgodba, in zakaj?

Sava hoteli turizem, ki so lastniki Kavarne Park, so me kontaktirali in povabili k sodelovanju. Všeč jim je bilo moje delo, ki so ga spremljali, in me povabili k sodelovanju. Ideja mi je bila takoj privlačna, saj je kremna rezina res nekaj tipično slovenskega in super se mi je zdelo, da bom vpleten v zgodbo.

Gre za eno od najbolj znamenitih slaščičarn na Bledu in vi ste naredili njihove uniforme, tako kot je Armani Italijanom kreiral policijske uniforme. Kdo, mislite, da bi še potreboval lepšo uniformo v Sloveniji?

Mislim, da je celostni videz pomemben pri podjetjih, ki imajo stik s končnim kupcem. Ta hkrati dopolnjuje zgodbo podjetja, se promovira in gradi prepoznavnost in zaupanje tudi pri stranki. Všeč mi je, da čedlaje več uniform opažamo naokoli. Dobrih uniform.

Kremšnita

Ste se zabavali med raziskovanjem in kovanjem same ideje in kaj vam je bilo najbolj zanimivo pri celotnem projektu?

Celotno raziskovanje, zgodba Kavarne Park. S svojo originalno kremšnito, ki je res odlična, gredo korak dalje. Ne ponujajo je le v kavarni in kot 'take away', imajo tudi 'drive in kremšnito', kar se mi je zdelo super. In prav to prepletanje tradicije in modernosti je bilo tisto, kar me je najbolj navdihnilo.

Koliko raziskovanja je bilo potrebnega za ta projekt?

Skupaj smo se odločili, da želimo uniforme, ki bodo imele hkrati retro pridih in bodo sodobne in prepoznavne. Pri raziskovanju razvoja ideje sem iskal predvsem navdih iz okolja, iz kate­rega izhaja kremšnita. Tako so me navdihnile tri tipične gorenjske značilnosti: rdeč gorenjski nagelj, Blejsko jezero in gorenjska narodna noša.

Srečali ste se z zgodovino in hkrati ostali sodobni. Kako težko je prepletati preteklost s sedanjostjo in kateri elementi razlikujejo obe strani?

Te elemente sem predelal in ustvaril moško in žensko uniformo, ki sloni na tem: ženska izvira iz barve rdečega naglja in moška iz barve jezera. Vse skupaj smo podprli z idejo 'i heart kremšnita' in razvili serijo T-majic kot del uniforme za osebje, poleg tega pa razvili tudi spominsko kolekcijo, ki jo lahko gostje kupijo. Torej, poleg kremšnite lahko gostje kupijo tudi 'outfit i heart kremšnita' – predpasnik (moški ali ženski) ter T-majico. Res super za spomin in darilo.

Napisala: Manja Plešnar