Matija Jahn: Ima že štiriletnega sinčka!

Matija Jahn (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lea
29. 6. 2012

Prvi slovenski šov X Factor je končan, a pravi uspeh Matije Jahna se s tem šele začenja! S simpatičnim Primorcem smo naredili intervju in dobili vtis, da je Matija zagotovo material, iz katerega še nekaj bo. Razgovoril se je o šovu in tudi pogumno priznal: "Sem očka štiriinpolletnega sinčka!"

Lea: Nihče od finalistov X Factorja ni bil med anonimnimi komentarji tako skritiziran, kot ste bili vi. So vas ti komentarji prizadeli?

Matija: Ne, niso me, ker sam vem resnico o sebi.

Lea: In ta je?

Matija: Imam oči in ušesa in sem dovolj samokritičen. Vem, da znam peti, saj imam za seboj šest let šolanja solo petja oziroma opernega petja pri profesorju Sašu Čanu, zelo priznanem solistu basistu iz ljubljanske Opere.

Pel sem tudi v ljubljanski Operi, zato sem moral skozi avdicijo, na kateri je bilo 15 prvih tenorjev, izmed katerih so izbrali prav mene. Pel sem v operah Carmen in Don Kihot, in sicer v dodatni zasedbi prvih tenorjev.

Lea: Ste komentarje pogosto brali?

Matija: V časopisih in revijah sem že spremljal, kaj pišejo o meni, ker jih kupujem predvsem za spomin, po spletu pa nisem ničesar bral o sebi.

Lea: Kateri komentar vas je najbolj užalil?

Matija: Ko so pisali, da sem masakriral Bona Jovija. Izziv in nalogo sem dobil v takšni obliki in tako sem tudi izpeljal. Če pa bi mi Jadranka naročila, naj ga zapojem v original verziji, bi ga zapel še z večjim veseljem!

Lea: Med nekaterimi oddajami v živo ste bili ves čas na robu solz, sploh ko sta vas kritizirala Damjanovič in Uranjek. Ste tudi med branjem komentarjev jokali?

Matija: Neee! Med branjem negativnih komentarjev ne jočem, med branjem pozitivnih in prisrčnih, globokih komentarjev pa dobim solzne oči.

Lea: Kaj pa boste počeli po oddaji X Factor?

Matija: Moja največja želja je, da bi bil picopek! (smeh) Saj se hecam. Glasba je moje življenje in absolutno bom ostal pevec, skladatelj, učitelj glasbe, saj učim solo petje in klavir, in improvizator. Želim si postati tudi glasbeni terapevt.

Lea: Se vam bo med glasbeno terapijo pridružil tudi veveriček?

Matija: Ja, tudi z veveričkom bova imela terapijo. (smeh)

Lea: Slišala sem, da ste ga nosili s seboj na nastope, le da ste ga pustili v garderobi ...

Matija: Ja, veveriček je vedno z mano! Na odru pa ga nimam, ker upoštevam navodila in pravila X Factorja, ta pa vključujejo tudi definirano koreografijo in nastop.

Lea: Bo vaš videz tudi po X Factorju ostal enak?

Matija: Moja velika tiha želja je, da bi si ponovno naredil znamenite 'dreadlockse', saj sem z njimi preživel skoraj vso mladost in so mi resnično pri srcu.

Lea: No, tako kot o vsakem pevcu moškega spola, tudi o vas krožijo govorice, da ste gej. Drži?

Matija: Ne, nisem gej! Imam punco, ki je ljubezen mojega življenja in je moja popolna sorodna duša. Zaradi tega sem najbolj hvaležen človek na svetu.

Lea: Pa si želite tudi otroka?

Matija: Ja. Sicer že imam sinčka, ki je star štiri leta in pol, ampak ga ne želim javno izpostavljati. Otročka imam s prejšnjo partnerico, z zdajšnjo pa si želim ustvariti pravljično življenje.

Lea: V začetnih oddajah X Factor ste na posnetkih govorili, da ste imeli težko mladost. Kaj točno je bilo tako težko?

Matija: Najtežje mi je bilo, ker sem že majhen vedel, kaj hočem, in to je bilo naporno, ker sem se takoj začel 'gnati' za tem.

Lea: Kaj sta imela z očetom, da nista niti govorila?

Matija: Oče je bil moj veliki učitelj, jaz pa sem bil večni upornik in sem želel življenje ustvariti po svoje. Vendar očetu to ni bilo prav oziroma tega ni razumel, saj so mu življenjske izkušnje velevale, da tako ne bom mogel preživeti.

Lea: Kakšno prepričanje pa ste imeli?

Matija: Moje prepričanje je bilo, da poslušam notranji glas, da živim edinstveno življenje, pravično, pošteno, brezpogojno in predvsem, da naredim vsak korak z ljubeznijo in da verjamem v čudeže in temu svetu nenormalne pojave.

Lea: Pa ste to spoznali trezni ali pod vplivom kakšnih substanc?

Matija: Za to ni treba vzeti nobene droge ali substance, saj v to verjamejo že majhni otroci, ki so še brezmadežne duše.

Lea: Ampak med šovom ste povedali, da se zdaj v redu razumeta in da vas podpira. Je še vedno tako?

Matija: Zdaj sva z očetom stopila skupaj, se pogovorila o stvareh in zdaj končno tudi sam razumem, da mi je vedno želel vse najboljše in da mu je bilo zelo težko, ker ga takrat nisem razumel.

Lea: Kako to, da ste mu oprostili?

Matija: Oprostiti sva si morala oba, saj ni delal napak le on, ampak tudi jaz. Vsem ljudem, ki berejo ta članek, bi želel sporočiti, da je družina najbolj sveta stvar. Dovolj nam je le ena informacija, da smo lahko hvaležni, in ta je, da sta nam oče in mati dala življenje.

Lea: Bi lahko rekli, da imate svoje življenje pod nadzorom – vsaj trenutno?

Matija: Trenutno je moje življenje v božjih rokah, kakor je bilo do zdaj in kakor bo v prihodnosti.

Lea: Imate kakšno službo?

Matija: Trenutno komercialne službe nimam, je pa moja služba moje poslanstvo, in to je glasba.

Lea: Kaj pa ste po izobrazbi?

Matija: Sem tehnik zdravstvene nege. V preteklosti sem tudi delal v zdravstvu.

Lea: Ste upali na zmago v X Factorju?

Matija: Z vsem veseljem sem šel zmagi naproti, če ne zaradi sebe, zaradi vseh ljudi, zaradi vseh vas, ki ste mi stali ob strani, ko sem stopal po tej trnovi poti, in seveda glasovali zame v šovu X Factor. Še enkrat iz dna srca iskrena hvala za vse to! Brez vas ne bi prišel tako daleč!