Matjaž Kumelj: Prvi pojoči mister

Vir: Lea
23. 7. 2012

Na letošnjem izboru slovenskega predstavnika za mistra Universe, ki nas bo prihodnje leto zastopal na svetovnem finalu, se je prvič do zdaj zgodilo, da je lenta pripadla že znanemu obrazu. Osvojil jo je namreč Matjaž Kumelj, ki je sicer pevec v skupini All4play.

Lea: Menite, da je k osvojitvi naslova pripomogla tudi vaša predhodna medijska prepoznavnost?

Matjaž: Moja medijska prepoznavnost me je na začetku skrbela. Še sam ne vem točno, zakaj. Morda sem si mislil, da za mistra Slovenije iščejo nekoga, ki še ni znan, da se mu s tem da priložnost. Kmalu pa sem se zavedal edine stvari, ki me lahko reši. Misli so bile usmerjene samo še v treninge, dobro, zdravo hrano in to, da ostanem takšen, kot sem. Nasmejan! To je bil edini ključ do mojega uspeha!

Lea: Kot omenjeno, ste bili že pred osvojitvijo naziva mistra na sceni in veste, kako stvari potekajo. Ste v primerjavi z drugim mistrom zaradi tega v boljšem položaju? Je za vas vse, kar spada zraven, zato manj obremenjujoče, manj neznano?

Matjaž: Oba sva v enakem položaju! Za oba je bilo tekmovanje nekaj novega in seveda nova izkušnja. Zame zagotovo nekoliko manj obremenjujoče, saj vem, kaj lahko na našem trgu pričakujem. Težko me kaj preseneti, sploh pa vrže iz tira! Imam že precej 'trdo kožo'. (smeh) Tudi obveznosti imava podobne. Oba želiva postati dobra ambasadorja Mistra Slovenije skozi vse leto. Iskreno lahko rečem, da se Marko, čeprav je medijski svet zanj nekaj novega, z vsem tem dobro spopada.

Lea: Konkurenca na predizborih in izborih je bila, kakršna je pač bila. Kako jo ocenjujete, sploh po zmagi?

Matjaž: Na začetku vsak išče svoje pozitivne lastnosti in jih želi še okrepiti. Mislim, da je vsak našel svoje prednosti, na katere se je oprl. Pozneje pa smo vsi finalisti z vajami postali vse boljši prijatelji in podpirali drug drugega. Na koncu smo bili že taki prijatelji, da nismo več vedeli, kdo je za koga favorit in kdo ne. Zame so bili vsi finalisti zmagovalci in vsak je imel možnost zmagati. Na uho nam je prišlo tudi, da je bila letos konkurenca najhujša.

Lea: Z Erikom Ferfoljo se verjetno z estrade poznata že od prej. Zdaj sta v novih drugačnih vlogah in zvezi. Je predhodno poznanstvo pri takšnem poslu prednost, ovira ali nepomembno?

Matjaž: Z Erikom se poznava že kar nekaj let, saj smo skupaj nastopali vsak s svojo glasbeno skupino. Vedno smo se dobro razumeli in se družili. Pozneje pa je zmanjkalo časa. Nismo se pogosto videvali. Lani sem začel delati z njim v Mister Slovenia Model Agency. Vedel sem, kaj lahko pričakujem.

Erik ima vrline, ki so v poslovnem svetu zelo pomembne. Je delaven, discipliniran, zna delati na trgu in 100-odstotno podpira svoje modele, kar je najpomembnejše. Odločitev je bila zanesljivo prava! Prednost poznanstva je, da nimam nobenih zadržkov pri svojih vprašanjih, idejah in mi ga ni težko kadarkoli poklicati, saj vem, da si bo vzel čas. (smeh) Pomembno je, da si s svojo agencijo v dobrih odnosih.

Lea: Katere so vaše pozitivne lastnosti, kar zadeva estradni svet?

Matjaž: Menim, da sem prilagodljiv, navsezadnje rad jem in rad hodim v fitnes, tako da znam kombinirati. (smeh) Nimam težav pri vklapljanju, imam dobre in uporabne ideje, rad se družim, znam se pogovarjati. Verjamem reku, da pogovor rešuje svet.

Lea: Zdaj vas čakajo različne obveznosti tudi v novi vlogi in v sklopu načrtov Mistra Slovenije. Kako bo šlo z usklajevanjem z glasbo in skupino?

Matjaž: Z Erikom in njegovo sodelavko Nino se res super razumem in vesel sem, da sem kot mister deležen te zgodbe. Hkrati imam veliko idej na tem področju in upam, da bomo skupaj še bolj intenzivno sodelovali. Glede na to, da je res dobra organizacija, je takšno delo preprosto užitek.

Še vedno delam pri skupini All4play, saj še nismo rekli zadnje besede in skupaj dobro delujemo. Mislim, da zmorem oboje! V skupini me razumejo in se zavedajo, da je mistrski naziv dejstvo, ki ga moramo upoštevati. Saj veste, kako pravijo: kjer je volja, je tudi pot.

Lea: Bojan Ilijanič je lani na svetovnem izboru dosegel odličen uspeh. Je to nehvaležno, čutite pritisk, pričakovanja ...?

Matjaž: Tudi Bojana poznam že od prej, v zadnjem času pa sva postala res dobra prijatelja. Velikokrat si vzame čas in pove kakšno novo izkušnjo, kar zelo cenim. Njegov uspeh pa je vsekakor zavidljiv in s pomočjo bivših mistrov lahko visok uspeh dosežem tudi sam.

Svojega predhodnika Miho Dragoša pa spremljam vsak dan in si želim, da pride čim višje, saj si to zasluži! Iskreno povedano, sem že začutil pritisk, ko poslušam, kako dobro mu gre, ampak imam še nekaj časa do svojega tekmovanja. Želim se pripravljati na izbor in pridobivati izkušnje vse leto, in ne zadnja dva meseca! To je moje vodilo do tekmovanja. Nestrpno čakam, da se Miha vrne in mi iz prve roke pove, kaj me čaka prihodnje leto.

Lea: Zdaj imamo tudi pri nas že kar nekaj mistrov. Se med seboj poznate? Se srečujete, sodelujete? Kakšni so vaši odnosi?

Matjaž: Morda v svetu, kot je estradni in podobno, to res ni pogosto in zagotovo marsikdo ne bo verjel, a razumemo se dobro. Poleg tega smo se tudi spoprijateljili in sodelujemo, si pomagamo ... Sam sem zraven šele od nedavnega, a kljub temu o tem lahko govorim. Družimo se na prireditvah in dogodkih, tudi zasebno. Nadvse dragoceni so tudi nasveti, ki jih predhodni mistri dajejo naslednikom.

Smo pravzaprav kot nekakšna razširjena družina, saj fantje tudi po izteku enoletnega 'mistrovanja' ostanejo v sklopu organizacije in vpeti v njeno delovanje ne glede na to, kam jih pelje pot. Kolikor sem videl, fantje sodelujejo tudi zunaj projektov v zvezi z izbori mistrov, in to se mi zdi super, pa naj gre za poslovne projekte, študij ...

Lea: Mistrom in kandidatom se navadno ponudi tudi možnost dela v manekenstvu in modi, kar pomeni tudi možnosti v tujini. Vas to privlači, bi poskusili? In če, kako bi bilo z glasbo?

Matjaž: Seveda. Nekoč si želim 'viseti' na newyorških stavbah! (smeh) Vse bolj si želim delati kot model tudi zunaj slovenskih meja. Želim si imeti izkušnjo več, potovati, spoznavati druge ljudi in kulture. Prav zato je  to delo pravo zame, delo, v katerem uživam. Prepričan sem, da bosta zame prišla prostor in čas, ko se bom lahko izkazal. Takrat pa si bo skupina All4play vzela dopust, skovala nove ideje in se čez čas pokazala v novi luči!

Priporočamo