Metka in Tina Ternjak: "Zelo sva si blizu"

Metka in Tina Ternjak (foto: arhiv POP TV) arhiv POP TV
Vir: Story
8. 11. 2014

Metka in Tina Ternjak je širna Slovenija spoznala v oddaji Vrtičkanje, čeprav mati in hči še zdaleč nista novinki na svojem področju. Znanje že dolgo delita z vrtičkarskimi navdušenci, Tina pa je celo Guinnessova rekorderka.

Od kod izvira vajina ljubezen do vrtičkanja?

METKA: Moja ljubezen do vrtičkanja izvira od dedka in babice, ki sta z vso ljubeznijo negovala vrt in me zelo nevsiljivo vključevala v opravila že kot punčko. Potem pa postaneš kar nekako odvisen od narave, in ko uživaš doma pridelano hrano, si težko predstavljaš neko zamenjavo iz trgovine.

TINA: Doma sem vedno pomagala na vrtičku. Mama me je vedno vključila, ko je kaj počela na vrtu, tako da sem nekako zrasla s tem. Seveda mi je v najstniških letih bila to bolj obveza - najstniki pač, (smeh) sem pa vedno imela rada svežo domačo zelenjavo, tako da sem kar malo razvajena glede tega. Zdaj pa je to način življenja, poklic in sprostitev.

Danes se vse več ljudi vrača k naravi, k lastnim vrtičkom; gre le za trend?

METKA: Morda gre tudi za trend. Mislim pa, da je ob obilju hrane, hkrati pa vse večjih zdravstvenih problemih postalo jasno, da se bo treba vrniti nazaj k naravi.

TINA: Zagotovo gre delno za trend, saj je v tem trenutku zelo moderno obdelovati košček zemlje, pridelati domačo zelenjavo ali pa še bolj kot to kupiti vse, samo da je eko. Je pa veliko tudi takšnih ljudi, ki se zavedajo pomena pridelovanja do narave prijazne, lastne pridelave ali na vrtičku ali na balkonu. Ne glede na razloge sem vesela, da se stvari spreminjajo in da smo spet prišli 'k pameti'.

Glede na to, da je Metka po izobrazbi kemik, sta kdaj vzgojili tudi kaj prepovedanega?

METKA: Ne, nič prepovedanega nisem vzgajala, rada pa posadim kaj eksotičnega.

TINA: (smeh) Ne bi mogla ravno reči, da sva vzgojili kaj prepovedanega. Sva pa obe že kaj zelenega 'tihotapili' čez meje. S tem seveda mislim na semena in rastline, ki so zapakirana v kovčkih pripotovala iz kakšne tuje države. (smeh)

Lepo je videti, da se mati in hči tako dobro razumeta, da skupaj vodita celo oddajo. Sta že od nekdaj tako povezani?

METKA: Ja, zelo sem si želela otrok, Tina je bila prva in je pač moja deklica. Res imava včasih drugačen pogled na stvari, a mislim, da sva zelo povezani.

TINA: Zelo sva si blizu in vedno je bilo tako. Je pa pri nama tako kot pri vseh mamah in hčerkah. Imava se neskončno radi, si pa tudi kdaj skočiva v lase. (smeh) Sva različni in sploh zdaj, ko veliko delava skupaj, kdaj pride do 'iskrenja', a na koncu se vedno vse uredi.

Tina, kaj pa, ko se je mama ponovno poročila, je bilo za vas težko sprejeti novega člana v družino?

TINA: Ne, ni bilo ... Zame je najpomembnejše, da je mama srečna in je skupaj z dobrim človekom. Sicer pa sem tako dobila priženjena sestro in brata, tako da se ne smem pritoževati.

Vsi imate menda še eno veliko strast, in sicer potovanja. Kje ste bili nazadnje, kam si želite, imate kakšno vznemirljivo izkušnjo s potovanj?

METKA: Z možem rada potujeva z avtom po Evropi. Destinacije, ki si jih želiva v bližnji prihodnosti obiskati, so Švica, Grčija, Španija in Portugalska. Vsako leto pa vsaj dvakrat odpotujeva na Pelješac, kjer 'delovno' uživava lepote Jadrana.

TINA: Sama sem letos poleti preživela en mesec v Angliji na malem otočku in nekaj dni v Londonu. Pozimi, ko bomo končali snemanja, pa grem v Brazilijo, na toplo. Vsako potovanje je posebno doživetje in vedno se zgodi kaj zanimivega in posebnega.

Poleg potovanj, jahanja, pilatesa in joge pa ste vi, Tina, tudi Guinnessova rekorderka v prav posebnem športu. Nam zaupate malo več o tem?

TINA: Ja, v bistvu sta oba rekorda narejena na statičnem kolesu, se pravi tistem, na katerem kolesarimo notri in ki nikamor ne gre. In sicer gre za največ prevoženih kilometrov v 12 urah - 348 - in v 1 uri - 35,3 prevoženih km. Rekorda sta bila postavljena v okviru mariborskega športnega festivala Športna pomlad v letu 2012. Je pa imel dogodek tudi dobrodelno noto, saj smo zbirali denar za Rdeče noske.

Imate ob vsem tem sploh kaj časa za ljubezen?

Trenutno se res veliko posvečam ustvarjanju naše oddaje Vrtičkanje. Proste trenutke najraje porabim za šport in druženje z družino ter prijatelji.

Napisala: Ana Fetih

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 45/2014

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story Story 45/2014

Story Story 45/2014, od 30. 10. 2014