Nejc Gazvoda: Dvojina gre v tujino!

Vir: Nova
14. 7. 2013

Na mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih je pred nekaj dnevi svetovno premiero doživel novi, že drugi film Nejca Gazvode Dvojina. S talentiranim režiserjem smo poklepetali o uspehih, težavah in lepotah njegovega poklica.

Ste že od nekdaj vedeli, da boste režiser?

Hja, v srednji šoli sem bolj pisal, na primer zbirko kratkih zgodb z naslovom Vevericam nič ne uide, za katero sem celo prejel neke nagrade (fa-bula, zlata ptica). Sem avtor treh romanov, od katerih so se vsi uvrstili na seznam za nagrado kresnik. Potem sem šel študirat režijo na AGRFT in za svoj diplomski film Kanček sreče prejel Prešernovo nagrado. Kot scenarist za kratki film It's easy sem prejel nagrado za najboljši kratki filmski scenarij na Grossmannovem festivalu.

In potem je prišel Izlet.

Ja. Premiero smo imeli leta 2011 na sarajevskem filmskem festivalu, potem pa so prišla vabila. Lep občutek je, ko se zaveš, da je bil tvoj prvi film na več kot 30 mednarodnih festivalih, če omenim samo odmevnejše: Karlovi Vari, Varšava, Sao Paolo, Goa, Montpellier, Cleveland, Nashville ... Na večini je bil tudi nagrajen, prejel pa je še pet nacionalnih nagrad.

In vi si niste dovolili kaj dosti počitka, tu je že vaš drugi film, Dvojina.

Ko si enkrat pohvaljen za svoje delo, si seveda želiš ustvarjati še naprej. Film je kar kompleksen, nastal je v produkciji hiše Perfo ter koprodukciji Beofilma in Studia Dim ter je slovensko-dansko-hrvaška koprodukcija.

Film nosi zanimivo tematiko: gre namreč za ljubezen med dvema dekletoma različnih narodnosti.

Vedno sem si želel posneti ljubezensko zgodbo, in če se nisem rodil v ravno idealni državi za snemanje filmov, sem se vsaj rodil v idealnem jeziku za ljubezensko zgodbo. Dvojina je atmosfersko občasno nadrealistična, impulzivna, tiha, preglasna, lepa ... kakor to, kar se dogaja med dvema človekoma – ne nujno moškim in žensko.

Pri izboru glavnih vlog prisegate na mladino. Je z mladimi težje delati ali so ravno zaradi mladosti morda bolj upogljivi in prilagodljivi?

Z Nino Rakovec (v filmu igra Tino), ki je nase opozorila že v prejšnjem filmu Izlet in je bila za svoje delo nagrajena s Prešernovo nagrado, je vedno super. Predvsem mi je všeč, ker zna biti enkrat subtilna, drugič energična. Mia Jexen (v filmu igra Iben) je ena od najobetavnejših danskih igralk mlajše generacije, kar je že pokazala v neštetih gledaliških, filmskih in televizijskih vlogah. Jure Henigman (igra Matica) pa je med drugim tudi ponosni nagrajenec prestižne nagrade Shooting star, podeljene na berlinskem filmskem festivalu najobetavnejšim mladim igralcem. Je karizmatičen igralec, ki z lahkoto prehaja med kompleksnimi vlogami sodobnega gledališča in subtilnimi filmskimi liki. Igralcem se rad dobro posvetim, je pa prednost, da smo vsi mladi, saj smo hitreje na isti valovni dolžini.

Kako pa je vam biti režiser mlade generacije?

Jasno je, da je prisotna stiska generacije mladih Evropejcev, za katero se zdi, da v vsem finančnem in ekonomskem kaosu preprosto izginja, kot da je nikoli ni bilo in da je nikoli ne bo nihče potreboval. Dvojina je mali košček negotovega potovanja moje generacije.

Boste z nami delili kakšne anekdote s snemanja?

Pregovorno mirna in mila Ljubljana se je ponoči izkazala za precej nepredvidljivo. Ekipa je tako doživela policijski pregon pretepačev, neki nočni obiskovalec je na glavo padel v kader, spet drugi pa se je oklical za nadzornika Prešernovega trga in nam zelo glasno prepovedal snemati tam. (smeh) Ja, bilo je zabavno.

Kdaj pa je biti režiser najbolj naporno?

Film Dvojina je bil izjemno zahteven, pa čeprav gre za intimno ljubezensko zgodbo. Zaradi kratkega časovnega dogajanja je bilo treba skrbeti za sosledje vseh drobnih detajlov, vreme pa nam je bilo naklonjeno precej manj kot pri Izletu. Pa še jezikovne ovire so terjale svoj davek; na snemanju se je namreč govorilo kar v štirih jezikih – angleščini, slovenščini, danščini in hrvaščini.

Pred dnevi ste bili deležni velikih pohval na svetovni premieri filma Dvojina.

Ja, na 48. izdaji festivala Karlovi Vari je bil film uvrščen v tekmovalno sekcijo East of the West in doživel je odličen odziv občinstva, te premiere pa se je udeležil tudi minister za kulturo, dr. Uroš Grilc. Lepo je videti nabito polno dvorano in zadovoljno občinstvo. Še posebej pa sem vesel vabil z mednarodnih festivalov, kar pomeni, da se filmu obeta dolga in, upam, uspešna pot v tujino.

Kdaj pa si ga lahko ogledamo pri nas?

17. avgusta bo predpremiera v okviru festivala Film pod zvezdami na Ljubljanskem gradu, v kinematografe pa lahko slovenske gledalce povabim vse od 22. avgusta.

Ana Marija Mitić za revijo Nova