Nina Pušlar: Naučila sem se zaupati

20. 9. 2012

Pevka Nina Pušlar je bila na začetku kariere bolj kot na imidž osredotočena na kariero, čez čas pa se je njeno razmišljanje spremenilo. Zdaj je Nina ena od tistih estradnic, ki se redno uvrščajo med najbolje oblečene, že vrsto let pa sodeluje z modno oblikovalko Nino Šušnjara.

Story: Ko ste leta 2005 zmagali na Bitki talentov, ste bili pravzaprav še punčka. Kakšne spomine imate na tiste čase? Se vam je sploh sanjalo, kakšna odskočna deska bo tista zmaga?

Na to obdobje imam zelo lepe spomine, vsak trenutek svojih začetkov sem res uživala - od prvega do zadnjega nastopa v oddaji Spet doma, čeprav sem bila pod nenormalnim pritiskom. Po zmagi so se stvari dogajale s svetlobno hitrostjo in življenje se je malce obrnilo na glavo. Snemanje prve skladbe (Ni ona), čez nekaj dni še videospota, poleg tega se je bilo na začetku težko privaditi na kamere! Začela sem nastopati po Sloveniji in začeli smo snemati prvi album. Takrat sem bila v celotno zgodbo kar nekako vržena in seveda nisem dojela, kaj vse se dogaja okoli mene, sploh pa nisem bila sposobna razumeti, kakšna odskočna deska bo to za mojo kariero in kam me bo to peljalo. Bilo pa je nepozabno.

Story: Ste vedno vedeli, da vam bo uspelo? Je bil kakšen trenutek, ko ste bili v dvomih?

Vse se je dogajalo zelo postopno. Na začetku je bil zame največji uspeh v oddaji, da se sploh uvrstim v naslednji krog, saj sem vedno dvomila. Vedno sem se spraševala, ali sem bila dovolj dobra, ali drugi niso morebiti boljši, zakaj bi bila boljša od njih, in predvsem, ali me ljudje čutijo tako, kot sem. Tudi zdaj, po sedmih letih, se stvari niso spremenile, saj sem vedno zelo na realnih tleh. Dvom je v neki meri še vedno prisoten. Želim delati dobro in prepričati najprej sebe, potem še svoje poslušalce, delati iskreno in dati v tistem hipu največ, kar lahko - to je moj cilj, z vsakim novim koncertom, vsakim izdanim albumom, vsako posneto skladbo ... zame je uspeh posledica dela, in odkar sem 100-odstotno predana temu, kar počnem, gredo stvari v pravo smer.

Story: Katere vaše osebnostne lastnosti so tiste, ki so najbolj pripomogle k vašemu uspehu?

Mogoče sta v vseh teh letih za uspeh zaslužna moja začetna naivnost in to, da sem se ogromno naučila iz nekaterih situacij. Na začetku je bilo zelo težko, saj o šovbiznisu nisem vedela skoraj nič in kar nenadoma sem se znašla v morju, v katerem preprosto nisem znala plavati. V tistem obdobju sem bila zelo nezaupljiva, prepričana o svojem prav in svojem občutku, vendar sama nisem znala izpeljati stvari, zato sem se na neki točki malo izgubila, predvsem pa sem izgubila voljo do ustvarjanja. Mislila sem, da je veliko pomembnejših stvari od tega, da ustvarjaš, poješ in si na odru. Zdaj sem veliko bolj samozavestna, izkušena in naučila sem se zaupati ljudem, s katerimi delam in jih imam ob sebi.

Story: Takrat zagotovo še niste razmišljali o tem, kako pomemben je imidž pevk. Da v teh časih ni več pomembno samo to, kako poješ ... V katerem trenutku ste to ugotovili?

Počasi sem zorela tudi na tem področju. Seveda na začetku nisem posvečala pozornosti temu, kaj bom oblekla in kako bom videti na odru, ampak sem bila osredotočena samo na nastope in to, da bom čim bolje odpela. Ko sem leta 2006 začela postopoma sodelovati z Nino Šušnjara, se je moje razmišljanje z leti spremenilo. Ona, ki ljubi modo, me je nad tem navdušila brez kakšnega velikega prepričevanja, je pa bila zelo potrpežljiva, saj sem imela veliko pomislekov, predvsem pa se nisem bila sposobna prepustiti. Vedno zagovarjam, da se moraš na odru dobro počutiti, predvsem znati nositi oblačila. V prvi vrsti sem glasbenica in tako se na odru želim tudi počutiti.

Story: Katera je bila na tem področju največja prelomnica? Vaša dobra prijateljica in modna oblikovalka Nina Šušnjara se rada pošali na račun vašega videza na začetku kariere ... Kakšne spomine pa imate vi na 'čas pred Nino Šušnjara'?

Lepi spomini ... Ko pogledam posnetke in starejše fotografije, me vedno odpelje nazaj - kako sem takrat razmišljala, kakšno je bilo moje življenje v tistem obdobju, kakšna sem bila kot oseba ... Čas pred Nino Šušnjara je bil čas Nine, ki je želela biti malo rokerica, malo romantična, malo skakati okoli v kavbojkah in na odru imeti vse tisto, kar je mislila, da ji v tistem trenutku pristaja.

Story: Menda je potrebovala kar nekaj časa, da vas je prepričala ...

Res je. Zdaj ji verjetno ni žal, saj odlično skupaj delava in sodelujeva, očitno je bilo vredno truda. Hvaležna sem ji, da je bila vztrajna in potrpežljiva, čeprav takrat verjetno ni razumela, zakaj se ji ne morem prepustiti in zakaj sem tako nepopustljiva. Z njo sem vzljubila modo in začela nanjo gledati povsem drugače ... Posledično pa sem oblačila začela tudi nositi drugače in oddajati drugačno energijo.

Story: Katera je bila prva sprememba, ki sta jo z Nino naredili?

Skupaj sva prvič sodelovali za predstavitev singla Rok trajanja v oddaji Spet doma in za živi nastop v oddaji TLP. Še vedno se podrobno spomnim obeh stajlingov. Bila je kar sprememba, čeprav so se prave in vidne spremembe začele opažati šele malo pozneje, ko mi je prvič sešila obleko v rožnati barvi z ogledalci, ki so bila takrat njen zaščitni znak. Potem sva začeli delati skupaj in tudi najino prijateljstvo je ves ta čas raslo in se razvijalo.

Story: Kakšen je vaš spomin na trenutek, ko ste se po preobrazbi v ogledalu zagledali kot rdečelaska?

Bila je zelo pozitivna in dobrodošla sprememba. Moje življenje se je takrat korenito spremenilo, saj sem začela živeti z drugo energijo. To je bila velika sprememba zame in takrat sem tudi sama sebe počasi našla in se začela bolj odpirati.

Story: Se je skupaj z zunanjo podobo spre-minjal tudi vaš značaj? Ste postali sčasoma bolj samozavestni?

Mislim, da nisem nikoli imela večjih težav s samozavestjo in tega niti nisem nikoli povezovala z zunanjo podobo. Kot rdečelaska sem postala bolj odprta in začela oddajati drugačno energijo, ampak seveda ni vse samo v barvi las. V nekem obdobju je bila moja težava neodločenost. Sčasoma sem jo rešila tako, da sem se osredotočila na svoje bistvene cilje in se pri večjih stvareh naučila, da si moram vzeti čas in zelo podrobno razmisliti o njih. Ko ti enkrat uspe in so rezultati pravi, začneš živeti bolje in lažje.

Story: Kaj je najbolj vplivalo na vašo samozavest?

Na neki točki so se stvari začele razvijati v pravo smer. Bilo je več dejavnikov, ki so pripomogli k temu - posnela sem svoj drugi album (Slečeno srce), naslovno skladbo so poslušalci neverjetno lepo sprejeli in pozneje je postala tudi najbolj predvajana skladba leta 2010. Z nastopom na Emi 2010 sem se pokazala v malce drugačni luči in takrat so ljudje lahko spoznali novo, zrelejšo in bolj odraslo Nino. Medtem sem si nabrala tudi veliko izkušenj z velikih koncertov, saj sem bila poldrugo leto na turneji z Janom Plestenjakom in njegovo ekipo. Tam sem na stvari začela gledati povsem drugače in to je bila zame največja šola in najboljša izkušnja v tistem obdobju. Tisto leto sem tudi sama začela veliko koncertirati in na odrih je res super!

Story: Kako premišljen je pravzaprav vaš imidž? Koliko časa in energije z Nino vložita v to?

Zasebno sva zelo dobri prijateljici, zato se o tem veliko pogovarjava. Zdaj za konkretne stajlinge ne porabiva veliko časa, ampak energijo vlagava v osnove - kaj je bistvo, kaj si želim, v čem se dobro počutim, poslušava moje komade, o čem pojem in iz teh osnov vedno izhajava. Zelo pomembno pri najinem sodelovanju je to, da druga druge ne ovirava - ona razume, da oder ni modna pista, jaz pa razumem, da ji moram za njeno umetniško izražanje pustiti prostor in ji zaupati.

Nastopila bo s Stiškim kvartetom

"Nastop na Slovenski popevki je zame ena izmed stvari, ki sem jih v življenju vedno želela narediti, vendar sem za to potrebovala čas. Letos je ta čas prišel in verjamem, da bo nastop zame nepozaben," pravi Nina, ki legendarni festival spremlja že od nekdaj. Pravi, da ji je vedno delal 'skomine', da bi stopila na tisti oder z velikim orkestrom in pela nekaj veličastnega, se predstavila tej publiki in bila del neke zgodbe, ki je v bistvu večji del slovenske popularne glasbe.

Ta želja se ji bo letos tudi uresničila, saj bo 15. septembra na odru Slovenske popevke stala skupaj s Stiškim kvartetom. "Dejstvo je, da delamo nekaj novega, nekaj, kar upam, da poslušalci še niso slišali - spoj mojega popa in njihovega ljudskega petja. Pesmi je naslov Kdo še verjame in upam, da vam bo všeč."

Napisala Andreja Freyer, fotografije Primož Predalič, Helena Kermelj, Sašo Radej

Značke: Nina Pušlar