Nina Šušnjara: Po Fashion weeku napad na Kitajsko

Nina Šušnjara (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Nova
11. 4. 2012

Modna oblikovalka Nina Šušnjara se bo po uspešni modni reviji na Phillips Fashion Weeku maja predstavila še na veliki modni reviji v Pekingu.

Da je Nina vsesplošno priljubljena in zaželena oblikovalka, že vemo, saj ima ves čas polne roke dela in zanjo se grebejo številne zvezdnice in podjetja. Z vedno nasmejano oblikovalko smo poklepetali takoj po njeni reviji na minulem tednu mode, kjer se je predstavila s kolekcijo Insomnia. Priznava, da bi ji počitek zdaj prišel še kako prav, a bo z lenarjenjem morala še počakati.

Za vami je uspešna revija na Philips Fashion Weeku jesen/zima. Ste preživeli?

Seveda! In občutki so čudoviti. Sodelovanje na takšnih dogodkih me vsakokrat znova napolni z adrenalinom in poživi, saj moje skice končno zaživijo tudi v realnosti. Je pa res, da je lansiranje nove kolekcije tudi precejšen zalogaj, tako psihično kot fizično, zato si bom najprej privoščila malo počitka. Vendar le za pet minut. (smeh)

Tokrat ste predstavili svojo novo kolekcijo Insomnia. Po imenu sodeč, je za vami kar nekaj neprespanih noči, kajne?

Pravzaprav res. Še zlasti zdaj sem v obdobju številnih projektov, ki mi ne pustijo spati, dan je kar prekratek in nemalokrat sem delala pozno v noč. In ko me zajame ustvarjalna 'mrzlica', tega ne morem prespati ali zamuditi.

Kako ste zadovoljni z modno revijo? Je šlo vse po načrtih?

Izredno sem zadovoljna s celotnim dogodkom, z organizacijo, vzdušjem in ne nazadnje tudi s predstavitvijo kolekcije Insomnia. To noč bom končno mirno spala. (smeh)

Česa ste se lotili tokrat? Kakšne obleke in kroje smo videli in kakšne trende napovedujete?

Kolekcija Insomnia je nekakšno nadaljevanje prejšnje kolekcije, le da je tokratna zgodba malo bolj temačna in agresivna, še vedno pa ostaja dovolj ženstvena in zapeljiva. Z nasprotji sem se poigrala v barvnih kontrastih, ponekod tudi krojih in materialih. Seveda pa je piko na i dodal tudi frizer Gusty Jesenko iz salona Mitrilas, ki je za manekenke ustvaril pokrivala z lasmi, ki so doživela pozitiven odziv, za kar sem mu seveda hvaležna.

Kaj pa prvi odzivi na Insomnio?

Če bi lahko rekla, da moja kolekcija ljudem dobesedno ne pusti spati, potem bi bila več kot zadovoljna. (dolg smeh) Pravzaprav po takšnem dogodku potrebujem kar dan ali dva, da predelam vse odzive, celotno dogajanje, občutke in vtise. Lahko vam povem samo to, da sem v dobri uri po reviji prejela kar nekaj čestitk in rezervacij za obleke ...

Omenili ste, da vas že čakajo novi projekti. Časa za počitek torej še dolgo ne bo?

Počitek, ja, ta bi mi zdaj kar prijal, ampak ga res še nekaj časa ne bo. Pred menoj sta namreč še dva večja projekta, ki se jima bom v celoti posvetila. Sem si pa obljubila, da si vmes vsekakor vzamem čas za kakšno kavico, kino in zabavo s prijatelji.

Pred kratkim ste skupaj z modnima oblikovalcema Sanjo Grcić in Matevžem Faganelom odprli tudi skupno trgovino Koda 386. Vam gre posel dobro?

O poslovni uspešnosti trgovine je še prekmalu govoriti. Za uspeh pa štejem že to, da smo se našli in uspešno povezali trije oblikovalci, ki si ustvarjalno stojimo sicer nasproti, vendar se odlično povezujemo v celoto. In rezultat je trgovina, kjer vsa naša oblačila dihajo skladno in se povezujejo v ženstveno, zabavno, romantično in elegantno zgodbo. Vsi trije oblikovalci smo zelo zadovoljni.

Ali imate kljub trgovini vseeno še vedno svoj predstavitveni prostor na Gornjem trgu ali ste to opustili?

'Showroom' vsekakor ostaja, saj je kot nekakšna moja galerija, dnevna soba in še kaj. Namenjen je vsem strankam, ki bi si želele bolj individualne obravnave, morda le svetovanje ali kaj podobnega. Tam si lahko za vsako stranko vzamem čas, na primer za neveste, maturantke ali ženske, ki si želijo stilskega svetovanja oziroma preobrazbe.

Sredi aprila praznujete rojstni dan. Si boste vzeli čas za praznovanje?

Pravzaprav bom praznovanje rojstnega dne povezala z lansiranjem kolekcije stenskih nalepk z imenom Reset, pri katerih sem združila moči s podjetjem Primawall. Sodelovanje z različnimi podjetji me vedno znova navdihuje, saj spodbuja mojo kreativnost na najrazličnejše načine. Pri ustvarjanju se lahko tako nenehno nadgrajujem in razvijam tudi na novih področjih.

Rojstnodnevnega praznovanja torej ne bo?

Rojstni dan bom praznovala prav na omenjenem dogodku. Za najbližje prijatelje pa si bom kakšen dan pozneje tudi vzela čas za žur. (smeh)

V zadnjem času ste v intervjujih omenjali, da vas v prihodnjih tednih čaka tudi nov projekt in da vas vleče na vzhod. Pa razčistimo – odhajate v tujino?

Zdaj je pa res že uradno. Maja za krajši čas odhajam v Peking, kjer bom v okviru tedna Mediterana na modni reviji kot edina predstavnica modnih oblikovalcev tega dela Evrope predstavila tudi kolekcijo Insomnia.

Torej vas v Pekingu čaka modna revija?

Tako je in res se že veselim. Kako se bo odzvala tamkajšnja publika, vam še sporočim, seveda pa imam kar malo treme, saj se odpravljam na meni še neznan teren. Upam na najboljše, vsekakor pa vem, da bo to zanimiva in nova izkušnja, zaradi katere sem že zdaj pošteno vzhičena in vznemirjena. Še posebno, ker bo občinstvo res tisto sanjsko, od modnih navdušencev, ljudi iz šovbiznisa in tudi buyerjev (kupcev, op. a.). Poleg tega pa bo celoten dogodek medijsko zelo odmeven, modno revijo pa bodo v živo prenašali na enem od kitajskih televizijskih programov.

Priporočamo