Nina Vodopivec: Nekdanja tabujevka spet poje

Vir: Nova
2. 8. 2013

Verjetno ga ni ljubitelja glasbe, ki ne bi vedel, kako in predvsem zakaj je mega priljubljena pevka Nina Vodopivec zaključila zgodbo s skupino Tabu: izdalo jo je zdravje, za njen polic najpomembnejši organ – glasilke. Tako je pred leti za seboj pustila ne le glasbo, temveč tudi domovino. In odšla v svet.

Na potovanjih težav z glasom menda niste imeli, vas je pa vedno znova pustil na cedilu na letališču na Brniku. Kot da bi nekdo pritisnil na stikalo ...

(smeh) Ja, res je bil cmok v grlu. Ko se je to prvič zgodilo, sem cela otrpnila in nisem hotela izstopiti z letala, a me je stevardesa opomnila, da nimam izbire. (smeh) To je bilo prvič, ko sem se po treh mesecih vrnila domov. No, po 20 dnevih sem že letela nazaj v Mehiko, vsa srečna. (smeh)

Ali danes bolj pazite na glas kot pred leti?

Pazim. Predvsem, da mu zagotavljam bolj zdrave navade in s tem več kisika v trebuh.

Ko ste nehati peti, ste si rekli, da ne boste nikoli več prepevali. Zdaj že dobro leto spet pojete, raziskujete glas ... Vse sami ali ob kakšni strokovni pomoči? 

Delam sama, saj se najbolje poznam, vendar hkrati upoštevam stare nasvete, ki so se nabrali na moji poti. Raziskujem, v svojem času in počasi zorim v vednost, kaj sploh petje je, kako deluje. Zelo zanimivo, vam povem!

V kratkem boste izdali prvi 'samostojni' singel. Bo glasba bistveno drugačna kot tabujevska?

Seveda bo drugačna ... V osnovi roka/popa bo ostajala ritmično blizu, a vseeno bo drugače.

Glede na to, da sta s Tino (Marinšek, pevka skupine Tabu, op. a.) cimri, mogoče snujeta kakšne komade, ki bi jih lahko skupaj odpeli?

Domislice se porajajo, vendar se jih resno ne lotevava. Tabuji so trenutno zaposleni z ustvarjanjem novih pesmi, a imam občutek, da bomo še imeli čas igrati drug z drugim.

Je zgodba s Tabuji za vas za vedno končana?

V smislu glasbenega udejstvovanje za zdaj ja, kaj sledi, ne vem.

Že pred odhodom v tujino ste se ukvarjali z modnim oblikovanjem, zdaj je tu blagovna znamka Japka ...

Japka je znamka, ki paše na vsako slovensko mizo/omaro. Do marca sem še pridno ustvarjala, trenutno pa se bolj posvečam drugim obveznostim. A se že veselim jeseni in zime, ki sta pravšnji za tovrstno ustvarjanje. Japka je kakor sadež, najbolj vesela kreacij iz ekomaterialov, kot so konoplja, bambus, bombaž, lan. Sodelujem z Bebinaturo, ki uvaža ekomateriale in so za njih dobili tudi slovenski certifikat. Z veseljem pa seveda šivamo po naročilu vse leto. Delujemo po dogovoru, ki se zgodi na Facebooku na strani Japka by Nina Vodopivec. Se dobimo, izmerimo, dogovorimo o obliki in izvedemo.

Je pri ustvarjanju oblačil vaša zgolj ideja ali šivate tudi sami?

Če gre za vnaprej izdelane izdelke, potem obvelja osebna ideja, po naročilu pa se seveda prilagodim željam stranke in ustvarimo kompromis (glede materialov, barve ...). Manj zakomplicirana oblačila naredim sama, sicer pa sodelujem s šiviljo, ki je 'maher' za zahtevnejše kreacije.

Pred kratkim je bil v Žalcu že 3. Eko piknik, ki ga organizirate skupaj z Branko Šket. Kaj vas je pripeljalo do organizacije piknikov?

Vsi imamo radi piknike. Že sama beseda te spravi v dobro voljo, v sproščenost in obeta enostavne, a bogate okuse nekje v naravi. Takšen je tudi Eko piknik – delavnice, predavanja, tržnica, kuhinja, oder. Dan dobre vesti, ki z vsebinami opomni, da smo sami krojači svojih življenj, kjer je okolje le posledica naše izbire.

Škrat Nagajivček je osrednji lik, ki povezuje naš vsakdan s pravljico, ki se dogaja v izbranem idiličnem prostoru, žalskem Bio parku Nivo. Veliko dobre energije in nepozabnih spominov se je ustvarilo, obiskalo nas je okoli 600 ljudi, ki so lačno in žejno pospravili dobrote, se spočili, zmasirali ob gongih in glasbi ter izvedeli nešteto koristnih informacij. Že gledam v koledar za prihodnje leto, kateri datum bo prinesel Eko piknik št. 4.

Imate mogoče svoj vrtiček, ki ga obdelujete in gojite ekozelenjavo in sadje?

Ja, pa ga res imam. Letos sem se vzela malo v roke in izpeljala projekt; gredice, ki so stopničasto razporejene po hribčku in že na polno zelenijo!

No, in ko ne obdelujete vrtička, ustvarjate, pišete ...

Zvezki in računalnik so napolnjeni z zgodbicami, ki so se nabrale skozi čas. Veliko je domišljijskih in veliko iz doživetij. Komponenta pisanja je iskanje raja ali ustvarjanje njega. Mešanje paralelnih svetov, kot je notranje - miselno in zunanje - dejansko; most med njima in filtri, ki so se skozi življenje pripeli na nas. Zanimivost potenciala, ki se pri enih lepo razvija, pri drugih ostaja v sanjskem planu nekje v jutri. Zanima me luknja, ki nas ločuje, ali je zapolnjena od tistega, kar si želimo in za kar menimo, da smo ustvarjeni

Jelena Vadnjal za revijo Nova

Priporočamo