Nuša Derenda: Nikoli ne bom popolna

Nuša si želi še dolgo stati na odru in zaveda se, da je videz tudi del njenega posla. (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
3. 10. 2012

Nuša Derenda je na jubilejni slovenski popevki skupaj z Markom Vozljem zapela zmagovalno pesem po izboru občinstva. Energična pevka pa ne navdušuje samo s svojo glasbo, temveč tudi s svojim videzom.

Story: Zadnje dni se poleg vaše in Markove zmage na Slovenski popevki veliko govori tudi o tem, kako fantastično ste videti ... Res je, da videz ni vse, vseeno pa v vašem poslu pomeni veliko ...

Nekaj je zagotovo v genih, nekaj pa tudi to, da skrbiš zase, za prehrano in za gibanje, pomembni pa sta tudi energija in pozitivnost. Zadnja leta sem veliko naredila s prehrano in gibanjem. Vesela sem, da sem naletela na salone Linea Snella. Moram priznati, da sem bila v zadnjem času kar nezadovoljna z določenimi deli telesa, saj pred tem nikoli v življenju nisem imela diet ali težav s kilogrami. In tako sem začela razmišljati o različnih posegih, s katerimi bi se lotila teh problematičnih delov ...

Story: Tudi o kakšnih bolj drastičnih? Liposukciji, na primer?

Ne, prav o liposukciji ne, sem pa slišala veliko o laserski lipolizi. Skoraj sem bila že čisto na tem, da bi šla na ta poseg, potem pa je slučajno nekaj prišlo vmes. Ravno takrat pa mi je prijateljica, ki je tudi kozmetičarka in maserka, omenila kavitacijo. Ko sem šla na internet raziskovat, sem naletela na Linea Snello. In ugotovila, da je vodja salona v Novem mestu tudi moja znanka. In tako sem zadevo preizkusila in ugotovila, da učinkuje.

Story: Koliko časa vam pa potem vzamejo vse te 'aktivnosti' za lepše telo?

Hodim na fitnes enkrat na teden, ki ga obiskujeva skupaj z možem. Jaz potem obiskujem enkrat na teden še Linea Snello, enkrat pa tečem. Če pa mi ostane še kaj časa, grem še na jogo.

Story: Opažate, da morate z leti veliko več vlagati v svoje telo? Ne toliko v finančnem smislu kot v tem, koliko časa in energije porabite za učinek, ki bi ga pred desetimi leti verjetno dosegli prej?

Pri tridesetih se s tem sploh nisem ukvarjala in ni me nič motilo. Tudi po obeh porodih sem hitro izgubila vse odvečne kilograme. Tri leta po drugem porodu sem nastopila na Eurosongu in takrat sem imela 45 kilogramov. Zdaj imam tri več in sem čisto zadovoljna. Kot pa sem že omenila, se res nikoli nisem lotevala kakšnih drastičnih diet, sem pa veliko preučevala literaturo o prehranjevanju. Leto ali dve po Eurosongu sem samo delala, potem pa sem se začela zavedati, da potrebujem počitek in nekaj časa tudi zase.

Story: Je bil kakšen prelomni trenutek, ko ste ugotovili, da morate poskrbeti zase?

O tem sem sicer razmišljala že nekaj let. Očeta sem izgubila zgodaj, zaradi bolezni ožilja in srca, in tudi jaz sem imela v otroštvu šum na srcu. Sicer ima vsa družina po očetovi strani težave z ožiljem. In to imam nenehno v mislih. Mogoče je bil prelomni trenutek približno pred desetimi leti, ko sem nenehno garala in premalo spala. In takrat sem zaradi veliko dela sicer hujšala, a se hkrati na določenih delih telesa razlezla.

Story: Vas je takrat resno zaskrbelo? Vam veliko pomeni zunanji videz? Takoj opazite vsako gubo?

Z gubami sem se začela srečevati že pri 24 letih. Že takrat sem imela od 150 do 200 nastopov na leto, saj smo s skupino nastopali po tujini. Pazila sem, da sem kupovala kakovostne kreme. Pozneje sem začela čutiti to, da mi primanjkuje energije in da mi primanjkuje spanja, vedno pa sem se zavedala, da si želim še peti in da če želim še vedno stati na odru in biti privlačna, moram skrbeti zase. In to me vleče naprej. Če se ne počutim dobro v obleki in nisem na odru samozavestna, to vpliva na nastop. To je dejstvo. Tako da je potem prišlo obdobje, ko sem začela o tem razmišljati, kaj bi lahko naredila zase. Nobena skrivnost ni, da uporabljam botoks.

Story: Vas ni tega nič strah? Da bi šlo kaj narobe?

Strokovnjakom zaupam in če so mi oni zagotovili, da je v redu, potem verjetno res je ...

Nuša Derenda

Story: Glede na vaš videz predvidevam, da tudi zelo pazite, da vse ostane v mejah normale?

Seveda. No, mogoče sem samo enkrat pretiravala, pa sem bila čisto čudna, ha ha. Nisem imela nobene mimike. Sem pa slišala, da si ga vbrizgavajo tudi recimo igralci, ki morajo imeti mimiko. Tako kot pevci, zato sem se tudi odločila za botoks.

Story: Na koliko časa pa imate potem obnovitveni tretma?

Po potrebi, nekje na pol leta.

Story: Ali opazite, ko popušča?

Ja, jaz na primer opazim. Vedno bolj se opazi utrujenost.

Story: Je potem s tem tako, da si želite še vedno več sprememb?

No, ja, sem že razmišljala o tem, kako bi bila, recimo, videti z bolj polnimi ustnicami, po drugi strani pa nekako vseeno nisem navdušena nad bolj invazivnimi posegi. Pred nekaj leti sem si operirala tudi nos. Res me je motil in tudi zdaj ni čisto tak kot bi ga rada imela. Ampak zdaj sem se s tem sprijaznila. Nikoli ne bom popolna, tega se zavedam, in vem, da je vse kaj drugega še bolj pomembno. Ampak poskušaš narediti vse, da si zadovoljen. In v tistem trenutku me je to osrečilo. Nič ne skrivam in nič ne prikrivam in vseeno poskušam biti čim bolj naravna. Mislim, da so me ljudje tako tudi sprejeli. Je pa res, da je veliko odvisno od energije in počutja. Tudi, ko mi botoks prime na sveže, se mi vsa utrujenost in slabo počutje vidita v očeh.

Story: Kateri pa je najbolj učinkovit tretma, ki ste ga preizkusili do zdaj? Poleg botoksa, seveda ...

No, zagotovo bi se dalo tudi namesto tega še kaj narediti, recimo obrazna joga in še kakšni tretmaji, vendar to terja res veliko časa. Dejansko imam včasih tudi po teden dni nenehno delo, za menoj so neprespane noči. In to se mi res vse začenja poznati.

Story: Se potem leta poznajo? Ne glede na to, kako močno se trudite ohraniti kondicijo? So vas na primer priprave na Slovensko popevko izčrpale?

Vsekakor se poznajo. Nastopi na festivalih pa so še večja odgovornost in res se je treba truditi. Pred festivalom MMS sem imela res naporen teden, še pred tem pa sem imela pol leta težave z glasilkami in to me je res prestrašilo. To je moje osnovno orodje. No, tisti teden sem imela peklenski tempo, vsak dan sem se vozila iz Brežic v Portorož in nazaj in sem imela malo spanja in ugotovila sem, da mi je od vsega najbolj škodilo prav pomanjkanje spanca. Festivali so me tudi v preteklosti velikokrat psihično izčrpali, vendar takrat čas še ni bil zrel za to, da bi lahko rekla ne. Saj veste, potem je tukaj še ukvarjanje s tem, kakšno obleko bom imela in koliko bo stala, in potem še zaradi tega boji z možem, ha ha.

Story: Se je potem sčasoma sprijaznil s tem?

Seveda. Če je nekaj lepo in dobro, se izplača vložiti v to.

Story: Je tudi on začel tako skrbeti zase kot vi?

Ko sem začela bolj telovaditi in ko je videl rezultate, se je še on odločil, da naredi nekaj zase. No, tudi sicer zelo pazi, da je fit, in zelo se zna zavzeti. Skupaj hodiva na fitnes, teče, za 50. rojstni dan, ki ga je praznoval pred kratkim, pa smo mu kupili še kolo.

Story: Kaj pa vaša sinova Matevž in Gašper? Ali kdaj komentirata na primer to, kako ste videti? Vas kdaj pohvalita, kako lepi ste bili na televiziji?

Nista tako odprta. Dojemata me bolj kot mamo, čeprav se zavedata, v kakšnem poslu sem. Sinova sta poleti izrazila željo, da gresta skupaj z nami na MMS, in tam sta res uživala. Na Slovensko popevko pa je šel Matevž, prav tako na lastno željo. Rad je v središču pozornosti, ha ha. Bo nogometaš, pevec ali pa igralec, bomo še videli, vsekakor pa kaže talente v tej smeri. Hodi na umetniško gimnazijo in je obetaven nogometni igralec in tudi s petjem me je že prepričal, potrebuje pa še vajo. Mlajši Gašper pa je zelo dober rokometaš.

Story: Kateri pa je bolj podoben vam?

Karakterno Matevž. Glede na to, da imava na isti dan rojstni dan, le da sem jaz rojena leta 1969 on pa 1996, sva si mogoče precej podobna z njim.

Story: Veliko zapravite za videz?

Ja, kaj pa jaz vem. Pišem si ravno ne, ha ha. Z leti vedno več. Sem takšen človek, da se včasih ne znam zmeniti za kakšna sponzorstva in tudi ne bi mogla biti neiskrena. Najprej moram vse nekajkrat preizkusiti in plačati polno ceno, potem pa se kdaj lahko tudi zgodi, da se zmenim za kakšno reklamo. Vedno bolj se zavedam, da lahko komu s svojo prepoznavnostjo tudi reklamo naredim, vendar moram v zadevo verjeti.

Story: Vas moti, da se vsi toliko ukvarjamo z vašim videzom?

S tem sem se bolj obremenjevala sama. In tudi zdaj sem še vedno kritična, ko gledam svoje fotografije in zdaj sem nehala gledati bolj podrobno. Že zdavnaj sem se sprijaznila, da misica ne morem biti, ha ha, vendar imam energijo in samozavest, ki sem jo dobila na odrih. Mogoče si še pred desetimi leti nisem mogla priznati, da sem popularna in sem bila zelo skromna. No, saj to sem še zdaj, vendar pa ... Zakaj si ne bi privoščila, če si lahko?

Story: Potem si 20 let nazaj niste mislili, kako zelo vas bo vse to potegnilo notri ...

Pred 20 leti sploh ne bi mogla biti tako izpostavljena, ne bi se mogla tako ukvarjati s tem poslom. Nisem bila tako izkušena in samozavestna in sem potrebovala 15 let, da sem se učvrstila, da sem postala samozavestna na odru. Ko sem začela kariero v Sloveniji, sem bila stara 27, 28 let.

Story: Ja, še dobro se vsi spomnimo vašega nastopa na Melodijah morja in sonca, ko ste skladbo Boginja zapeli v beli obleki, ki je precej razkrivala ...

Joj, sama se tega sploh ne spomnim tako dobro. S tem se takrat nisem ukvarjala, zanimala me je glasba in bila sem takšna, kot sem bila. S stilisti sem začela sodelovati šele, ko sem šla na Eurosong. Od takrat naprej nisem naredila več napak, kar se tiče stajlingov. Sem si pa vedno upala biti malo bolj drzna, spreminjati stile in zdaj približno vem, kaj mi pristaja. Sem pa potrebovala kar nekaj časa.

Story: Ste šli kdaj s tveganjem in drznostjo pri vaših stajlingih čez mejo?

S tem je tako, da hodiš po robu. Enim si všeč, drugim pa ne. Moje občinstvo je od mlajših do starejših. Če sem nekje na sredini, je v redu, če pa grem malo čez, pa že slišim komentarje. Moja mama mi je dostikrat rekla: Ja, kakšna pa si bila? Kakšno frizuro si pa imela? Ta obleka ti pa ne pristaja ...

Story: No, pa če se vrneva k vašemu videzu. Pred časom ste preizkusili tudi postopek analize DNK, ki vam bo povedala, na hitro opisano, kakšna vadba in prehrana sta za vas najustreznejši.

Rezultatov za zdaj še nimam, sem pa že večkrat zasledila članke na to temo. Ko so mi to predlagali v Linea Snelli, sem bila takoj za. Mislim, da ni dobro, da slepo verjameš samo v eno stvar, zagotovo pa so to smernice, ki se jih bom trudila upoštevati.

Napisala Andreja Freyer, fotografije Primož Predalič

Značke: Nuša Derenda

Priporočamo