Omar Naber spregovoril o poljubu z moškim

Omar Naber (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Story
24. 7. 2014

Pevec Omar Naber je z novim videospotom za pesem Sladek strup marsikoga prijetno presenetil, nestrpnežem pa ponudil veliko materiala za debatiranje in ugibanje o njegovi spolni usmerjenosti. V videospotu poljublja moškega, kar za nekatere nosi globoko sporočilo in težo. 

Omar, videospot za pesem Sladek strup buri duhove od dne, ko je bil prestavljen publiki, ker v njem poljubljate moškega. Je bil takšen odziv pričakovan?

Iskreno rečeno, pričakoval sem mnogo ostrejše odzive in kritike, več negativizma in homofobije. Na koncu se je izkazalo, da smo Slovenci dokaj strpen narod, ki stoji za rekom 'Vsi drugačni, vsi enakopravni'.

Predvidevam, da ste eden izmed prvih moških, sploh pa pop-rok izvajalcev, ki se je neustrašno lotil rušenja tabujev. Sploh tistih, ki jih pravzaprav lahko samo razumete, ne pa doživljate ... Kako je ta izkušnja vplivala na vas?

Tabujev zame ni. Tabuji so samo v naših glavah, če si jih tja narišemo. Ideja je padla na kraju samem. Sam sem se predsodkov in frustracij že davno osvobodil, tako da mi prizor ni predstavljal nobene težave. Res pa je, da je bila to moja prva tovrstna izkušnja, zato torej tudi nekoliko nenavadna.

Kaj ste želeli povedati z videospotom?

S tem videom smo želeli uprizoriti trpljenje nekaterih istospolno usmerjenih, ki svoje seksualnosti niti sebi ne upajo priznati, kaj šele, da bi to izdali drugim. Iz strahu to skrivajo tako pred sabo kot pred družbo, ker se bojijo nestrpnosti in negativnih odzivov. Moje osebno sporočilo s tem videospotom je subliminalno: mora biti popolnoma vseeno, kaj si kdo misli o nas. To je njihova težava, ne naša.

Je bil takšen prvotni scenarij in čigava ideja je pravzaprav bila, da se v videospotu poljubljate z moškim?

Začeten scenarij je vseboval prizor dveh moških, ki se poljubita, a sem se potem strinjal z režiserjem, da bo video dobil dosti večjo težo in dostavil močnejši element presenečenja, če to storim sam. Glede na to, da mi je res vseeno, kaj si kdo misli, sem scenarij seveda brez oklevanja in predsodkov sprejel. Ideja je padla na kraju samem, med snemanjem.

Je bilo težko poljubiti moškega ? Kako ste se pripravljali na sceno?

Težko sicer ni bilo, prej nenavadno. Priprav na takšno sceno si v resnici sploh ne predstavljam, ko se snemanje začne, se začne.

Predpremierno ste videospot predstavili na finalu izbora slovenskega Drag Queena, ki je potekal v klubu K4. Zakaj ste se odločili, da ga sprva prikažete na LGBT sceni, in kakšni so bili odzivi?

Pobudnik je bil moj dobri prijatelj Renato Volker, ki sicer živi v Londonu, je bil pa med časom izida videospota v Sloveniji. Ideja se mi je zdela dobra, glede na to, da je tematika videospota primerna za to sceno, zato smo to tudi storili. Odzivi so bili zelo pozitivni in spodbudni, česar sem bil zares vesel.

Vas od izida videospota osvajajo tudi moški?

Osvajajo me sicer ne, me pa 'pokajo' (drezajo, op. a.) na Facebooku. (smeh)

Se morate zdaj kaj bolj zagovarjati in pojasnjevati, da niste biseksualec?

Zakaj bi komurkoli karkoli pojasnjeval? Je to moja dolžnost? Kadar me kdo vpraša, ali sem istospolno usmerjen, mu niti ne pritrdim ne zanikam, videospot bi izgubil vso težo. Prav vseeno je, kaj sem in kdo sem. Kvečjemu se vprašam, kakšna bi bila razlika? Bi me gledali drugače? Če bi me, se vam ne zdi, da bi imel težavo tisti, ki bi me drugače gledal, in ne jaz? Naj si vsak misli kar si hoče. To je subliminalno sporočilo tega videa.

Zakaj se ljudje toliko obremenjujemo s spolno usmerjenostjo drugih?

Mislim, da so ljudje danes veliko manj obremenjeni s temi stvarmi kot včasih. Prepričan sem, da bi bil pred 20 leti takšen video marsikje cenzuriran in bi marsikje povzročil šok, danes ni to nič posebnega. Res pa je, da nas najbolj zanima tisto, česar ne razumemo. Če nisi homoseksualec, tega ne moreš razumeti, to zate ostaja nerazrešljiva uganka in skrivnost, zato je tako zanimivo.

Kaj bi sporočili vsem homofobom in od kod, mislite, izhajata njihov bes ter nerazumevanje drugih in njihove spolne usmerjenosti?

Mislim, da število homofobov z leti hitro upada. Zanje nimam sporočila, svoje nerazumevanje, bes in nestrpnost morajo razrešiti sami. Zagotovo pa to izhaja iz različnih vzgibov, razlogov je več, in ne en sam, predvsem iz družinskih, vzgojnih, družbenih in drugačnih frustracij, morda celo iz prikrite istospolne usmerjenosti nestrpneža. Film American Beauty je krasen primer.

Koliko prijateljev imate, ki so drugačne spolne usmerjenosti kot vi?

Ogromno in v njihovi družbi se počutim odlično.

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 30/2014

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story Story 30/2014

Story Story 30/2014, od 17. 07. 2014

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri