Oriana: "Partnerstvo mora temeljiti na prijateljstvu"

Oriano Girotto in Matic Ajdič (foto: revija Story) revija Story
Vir: Story
21. 11. 2014

Po dolgem času smo se znova pogovarjali z nekdanjo televizijsko voditeljico Oriano Girotto, ki trenutno živi dokaj umirjeno. Počuti se izpopolnjeno, za kar meni, da je odlično tako zanjo kot za ljudi, s katerimi je obkrožena.

Ustvarila si je kariero znotraj promoviranja naše lepe dežele, kar je simpatični in zgovorni Oriani gotovo pisano na kožo. Preverili smo tudi, ali je še vedno do ušes zaljubljena v glasbenika Matica Ajdiča ...

Kaj je trenutno vaš glavni cilj v življenju?

Hm, cilji se z leti spreminjajo. Ko si mlad, se osredotočiš na prihodnost, ko si star, na preteklost, zdaj pa sem osredotočena samo na sedanjost tako v zasebnem življenju kot pri delu. Gospodarska situacija zahteva takojšnje odgovore in načrte B, trud v pravo smer. Televizija in različna igračkanja, torej mediji, zame takoj odpadejo. Za tiste, ki me sprašujejo, kdaj me bodo spet videli na televiziji ... verjetno nikoli več. Televizija ima pri nas nerentabilno delavno perspektivo, kjer se dogajajo zlorabe in kjer se črpa energija brez garancije za prihodnost. Ne ljubi se mi več. Poleg tega - po svoji javni legitimni zahtevi po plačilu, ki sem ga zaslužila - je dejstvo, da me nobena televizijska hiša ne bi več poklicala.

To velja predvsem za ženske; če ne ubogajo, se ne obnašajo tako, kot zahtevajo režiserji in producenti, če niso več stare 20 let. Moški pa ... ja, lahko si privoščijo, da govorijo v narečju, da so plešasti in debeli, starejši, za njih ni problema. Ukvarjam se torej s posredovanjem informacij med slovenskimi in italijanskimi podjetniki. Prevajam tako na papirju kot na terenu, veliko se ukvarjam s turizmom v Sloveniji in s promoviranjem naše male dežele v tujini. To mi najbolj uspeva, ker res verjamem v to in Slovenijo res ljubim.

Bi lahko rekli, da živite svoje najbolj srečno poglavje?

Imam srečo, da to lahko vsakič trdim. Veljalo je pred leti in velja danes, da je vsako novo obdobje zame najboljše. Dejansko je vedno bolje, ne glede na finančno krizo ali politično stanje. Samo eno je pomembno: dobri odnosi z ljudmi, komunikacija. Na cesti, doma. Prijateljstvo, ljubezen v vseh svojih oblikah. In to nič ne stane. To je sreča. Sreča je tudi prisluhniti svojim željam in potrebam, ko seveda to ne krajša sreče drugim. Za srečo ni pravega časa, ni prave starosti. Enostavno je ali ni. Nekateri si jo znajo pričarati, drugi pa mislijo, da srečno živijo, ker živijo prav, kot so jim povedali drugi.

Kaj pa vas najbolj osrečuje?

Osrečuje me sreča 'mojih' ljudi, ker vem, da k takšnim občutkom lahko prispevam tudi sama. To je zelo pomembno, ker gre za vzajemno energijo. Če so oni srečni, svojo srečo vlijejo tudi vame. Smisel življenja je, da si ga ne kompliciraš in da se imamo vsi skupaj lepo. Sliši se enostavno, a ni tako, saj se je za dober rezultat treba potruditi in ravnati zelo pametno. Sreča sta svoboda, dobra volja do dela, do raziskovanja in ustvarjanja. Ko je družba srečna, pridejo tudi super koncerti, potovanja, vse ...

Bi želeli kakšne stvari pozabiti ali jih sprejemate, ker so del življenja?

Vse bi ponovila, ker je bilo vse del življenja v procesu iskanja sreče. Nič ni bilo zaman, tako zame kot za ljudi okrog mene. Vsaka sprememba je prinesla pozitivne rezultate. Za dodatno izboljšanje je pa še veliko časa. Na primer, večkrat moram obiskati starše.

Kaj bi naredili, če bi bili lahko za nekaj časa nevidni?

Prepotentneže, lažnivce, tajkune, ki škodijo drugim in se na njihov račun bogatijo, vse tiste, ki so uničili Slovenijo s pohotnostjo in nesposobnostjo, bi ves čas brcala v rit ... Story: Katere želje imate, ki so trenutno še v fazi razvijanja? Kar se kariere tiče, upam, da se bo utrdila mikro gospodarska povezava med Italijo in Slovenijo.

Kaj pa vaša kariera?

Sodelovali ste tudi z bratom ... Kaj še počnete trenutno in kaj vas najbolj izpopolnjuje? Poleg zadev, ki sem jih prej omenila, me zelo osrečuje sodelovanje z bratom. Današnja tehnologija omogoča, da videospot, od ideje do snemanja in postprodukcije, lahko realizirata samo dva človeka, midva 'Girottova'. (smeh) Skupaj res dobro sodelujeva in rezultati so tehnično dovršeni.

Bi rekli, da ste trenutno zelo osredotočeni in da veste, kaj si želite?

Želim si, da se stvari ne bi preveč spremenile. Želim si, da bi se uresničile vse sanje mojega Aleksa, želim si zdravja za vse, želim si, da bi moja 18-letna mačka zdržala še vsaj 10 let ... Strašno si želim, da se ne bi ničesar takega zgodilo, da bi pri tem trpela. Začela sem se bati izgube ljudi, ki jih imam neizmerno rada.

Lahko v prihodnosti pričakujemo poroko ali še kakšnega otroka? Se 'ura' znova kaj oglaša?

Ko se vprašam, ali mi trenutno kaj manjka, si lahko odgovorim samo ne. Res se imam lepo, če bi želela spremembe, bi pomenilo, da ne bi bilo tako. In če bi otroka naredila samo zato, ker se ura oglaša, bi bilo res žalostno. Uresničitev ljubezni niso samo načrti, ki jih tako zagovarja katoliška vzgoja. Ljubezen do določene osebe je predvsem skrb zanjo, dan za dnem. Če tega ni, noben obred in otrok ne bosta pripeljala do tega. To midva imava. Trenutno sem, kar se ljubezni tiče, osredotočena samo nanj in naju zdaj, na tisto, kar sva v tem trenutku, ne na tisto, kar bi lahko bila. To še vse pride, tako ali drugače.

Kakšen odnos imate z vašim izjemno simpatičnim sinom in kaj je po vašem njegova najlepša lastnost?

Moj sin je - prav ste rekli - izjemno simpatičen ter dobrovoljen, in to je zame največji uspeh. Vse druge lastnosti so seveda pomembne, a moj največji ponos so prav njegova pozitivnost, dobra volja, sposobnost komuniciranja, racionalnost, čustvena inteligenca in sočutje do drugih. Mislim, da mu bo vse to zelo pomagalo in pripeljalo do pravih ljudi.

Je biti mama najlepša vloga v vašem življenju?

Biti mama je najlepša vloga, saj imam poleg Aleksa še druge stvari in ravno zaradi tega se vsak dan zavedam, koliko mi pomeni prav on. Če bi imela samo njega in bi ga pokrivala z odgovornostjo vednosti, da je edino, kar imam, ne bi bilo tako lepo ne zame ne zanj. Srečna mama je dobra mama in sin, ki ni obremenjen z maminimi frustracijami, je srečen sin, ki se mu ni treba oddaljiti v puberteti. Preprosto uživava vsak dan skupaj. On mene posrka v svoj svet, jaz njega v svojega. On uči mene, jaz njega.

Tudi z Maticem sta očitno dober tim, saj se vajine poti spletajo tudi prek njegove skupine San Di Ego, kajne?

Partnerstvo, poleg ljubezni, seveda, temelji predvsem na prijateljstvu, in če je smisel njegovega življenja glasba, je tudi smiselno, da ga pri tem podpiram. Konec koncev sem se tudi zaradi tega vanj zaljubila. Talent, vztrajnost, to sta vrlini, ki ju pri njem obožujem. Njegova skupina San Di Ego je sad tega in njegove strasti (in, seveda, tudi drugih članov) in po mojem mnenju predstavlja odličen glasbeni produkt, zato ga z velikim veseljem tudi promoviram.

Kako podpirate partnerja?

Seveda s tem, da se o vsem pogovarjava in da hodim na njegove koncerte in vse drugo. Predvsem pa ga ne omejujem ali poskušam spreminjati.

Sta še vedno izredno srečna in zaljubljena? Je to to?

Gre nama super. Sposobna sva dobre komunikacije, zabave, prijateljstva, imava krasno skupno družbo, združuje naju ljubezen do glasbe, med nama je spoštovanje. Kaj pomeni, ali je to to? Da bova partnerja do smrti? Tega ne morejo vedeti niti ljudje, ki so poročeni že 20 let. Prizadevava pa si za to, da ni niti en dan izgubljen.

Napisala: Manja Plešnar

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 47/2014

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story Story 47/2014

Story Story 47/2014, od 13. 11. 2014