Raay in Marjetka iskreno o drugi nosečnosti

Marjetka in Raay (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Story
25. 12. 2013

Glasbenika Raay in Marjetka sta kar sedem mesecev uspešno skrivala njeno drugo nosečnost. Mlada zakonca sta iskreno spregovorila o drugem otroku, zakaj sta skrivala novico, in tudi, kako se spopadata z drugo nosečnostjo.

Kot strela z jasnega je prišla novica, da pričakujeta drugega otroka. Zakaj sta to veselo novico sploh skrivala?

Raay: Že pri prvi nosečnosti sva novico skrivala kar dolgo, mislim, da do polnega petega meseca. Nekateri zelo hitro 'udarijo' z novico, da pričakujejo, midva pa sva nekoliko vraževerna in nisva niti domačim povedala, dokler niso minili trije meseci. Ne prvič ne sedaj. Pa tudi hitreje mine, če novico zadržiš.

Kdaj bosta torej ponovno zibala?

Marjetka: Sredi februarja imam rok, tako da sem praktično dva meseca pred koncem.

Kako vama je sploh uspelo toliko časa skrivati, saj je nosečniški trebušček že zelo očiten? Je bilo težko skrivati?

Marjetka: To je bil res pravi bojni plan. Prvič so naju, čeprav je bilo relativno pozno, vseeno odkrili, ker smo se s Tangelsi pojavljali na nastopih in prireditvah. Tokrat pa sva se popolnoma 'eliminirala', največja težava je bila čim dlje skriti pred učenci, tako da sem se oborožila z različnimi šali, rutami, ohlapnimi oblačili ... Dokler se res ni dalo več skrivati. Nekateri starši otrok so mi kasneje povedali, da vljudnostno niso nič vprašali, ker so mislili, da mi je pač še od prvič ostalo nekaj za 'zgubiti'. (smeh)

Sta povečanje družine načrtovala ali se je pač 'zgodilo'?

Raay: Vse sva načrtovala in si želela približno dve leti razlike med otrokoma. Tako bo imel Vid družbo bratca, ki bo na enaki valovni družini, in ju bodo zanimale iste stvari. Tako sva se odločila in potiho sva si rekla, da bi do 30. leta rada imela dva otroka, in to nama je tudi uspelo. (smeh)

Sta se tudi zato načrtno malo umaknila z glasbenih odrov? Sta dala prednost družini?

Marjetka: Res je. Pravzaprav se nisva umaknila ali dala prednost družini, saj je ta, pa naj bo to zdaj, ko smo res prava družina, ali prej, ko sva bila z Raayem sama, vedno bila na prvem mestu. Lahko pa rečem, da zaradi organizacije, v katero sva z Raayem primorana, narediva še več, delava še več, ustvarjamo uspešnejše in obetajo se noro nore stvari. Sva pa zaradi nosečnosti res nekoliko medijsko poskusila tistih nekaj mesecev ostati v 'volčjih' brlogih.

Februarja bo torej spet pestro. Sta pripravljena na drugega otroka?

Marjetka: Za otroka nikoli nisi zares pripravljen v resnici, kar se psihičnega tiče, in mislim, da tisti, ki čakajo na to, da bodo pripravljeni miselno, včasih kar prelagajo in prelagajo. Ko otrok pride, enostavno moraš biti pripravljen in si pripravljen, ni večje ljubezni in trenutno se najbolj sprašujeva, glede na to, kako obožujeva Vida, kako hudiča se bo ta ljubezen porazdelila na dva in kako bo šele po tem, ko bova imela dve taki štručki.

Kaj vama je bilo najtežje ob rojstvu prvorojenca Vida in kaj bo tokrat drugače?

Marjetka: Ko si prvič starš, je vse tako novo in odločitve, ki so pomembne, se zdijo težke in nove. Ena od stvari na primer, konkretno ... zelo težko sva se ob prvem rojstvu odločila, kje shraniti in če shraniti popkovnično kri in zalogo matičnih celic za otrokovo prihodnost. To je naložba v otrokovo zdravje, medicina tako napreduje, da mu to lahko reši življenje. To veva zdaj, ko sva se že pred Vidom o vsem pozanimala. In je bilo vse skupaj olajšano, saj sva vedela, da se bova za to odločila pri Biobanki, ki shranjuje popkovnično kri v Sloveniji. To je samo ena od takih odločitev.

Zakaj sploh odločitev, da shranita celice v Biobanki? Kakšne so prednosti?

Raay: Enostavno so edini v Sloveniji, ki popkovnično kri shranjujejo dejansko v Sloveniji in ne pošiljajo v ogromne banke v tujino ... To se nama zdi ogromna prednost, predvsem zaradi psihične pomirjenosti in tega, da veš, da so ti ves čas na voljo. Hkrati so se izkazali za neverjetno profesionalne, mojstre na svojem področju, vse so nama razložili in veva, da je to ena od najboljših potez, kar jih lahko narediš, in je vredna vsakega evra, ki ga prihraniš, da otroku to omogočiš.

Marjetka, že pri prvi nosečnosti ste pridobili zelo malo nosečniških kilogramov, ki ste jih zelo hitro tudi izgubili. Kaj pa zdaj? Ni videti, da bi se sploh kaj zredili ...

Marjetka: Ooo, tale pijača bo torej na moj račun? (smeh) No, včasih se počutim kot omara, kot se pošalim, rekla bi, da je nosečniški trebuh večji v tem mesecu, kot je bil pri Vidu v tem času. Res pa je, da sama nisem nikoli jedla nekih ekstra nezdravih stvari. No, čeprav kdaj v nosečnosti, ko res pojem isto porcijo kot Raay, in verjemite, ta ni najmanjša (smeh), najdem izgovor, da imam še dva meseca, preden bom začela 'spravljati dol'. Popijem pa veliko ionizirane vode, ki me je že prvič popeljala skozi mirno in nič slabosti polno nosečnost. In pa ekohrane, kolikor lahko.

Bosta tudi tokrat zelo striktna pri izboru hrane in zdravi ekoizbiri? O tem sta imela veliko povedati - se je obneslo?

Raay: Ko vidiš, da otroku ni prav veliko do tortic, da bi pa 'požrl' atija, ko je solato, ker bi on tudi, veš, da je prav, da si vse stare starše in sorodnike 'gnjavil', naj mu ne dajejo sladkarij in 'slabe' hrane, čeprav si včasih izpadel malce čuden zaradi take striktnosti. Veva tudi, da je za otroka najboljša biodinamična hrana Demeter. Ne bo nama treba skakati in iskati po trgovinah, ker sva že naštudirala in vse naročava kar v biotrgovini prek spleta www.biovan.si oziroma bio-trgovina.si. Priporočava vsem staršem! Koliko časa in nepotrebnih skrbi sva sprva zapravila za to, da sva našla pravi izbor.

Kaj pa čas zase? Marjetka, ali nosečnice dovolj 'uživajo' v nosečnosti? Prvič ste do zadnjega učili ...

Marjetka: Res je. Ko mi je pri Vidu odtekla voda, je bilo to pol ure po zaključeni zadnji pevski uri, ki sem jo 'odučila'. Zdaj sicer še vedno delam in sem zelo pridna, vendar pazim, da si vzamem čas zase, za počitek, Raay me vedno znova pošilja v kozmetični salon Ave v Podutik, kjer je najin skriti kotiček za razvajanje, že skoraj odkar sva se spoznala in začela živeti skupaj.

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 52/2013

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story Story 52/2013

Story Story 52/2013, od 18. 12. 2013