Ranko Babić: "Vsi moški smo copate"

Ranko Babić (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Nova
18. 1. 2014

Znani in priljubljeni stand up komik Ranko Babić je letošnje leto začel zelo delovno. Že čez slab mesec bo premierno predstavil komedijo Moška copata, mi pa smo ga ujeli pred vajo – in že ta je bila smešna za umret! Skoraj tako, kot ta intervju ... In vse, kar je povedal, je res. No, menda ...

Ranko, naslov vaše nove predstave je Moška copata. Zakaj takšen naslov? Mislite, da je veliko moških copat?

Vsak, ki je kdaj bil na mojem nastopu, ga je komentiral v stilu: "Fak, če bi jaz tako na glas govoril stvari, bi me moja ubila." Od tu ideja za naslov. Rekel bi, da obstaja neka lestvica od 1 do 10, ki nas razvršča, kakšna copata si. Kdo je kje na lestvici, ve vsak zase, smo pa vsi na njej.

Kaj pa vi? Imate veliko prakse od doma?

Če je ne bi imel, ne bi mogel o tem govoriti. Doma ne smem prdniti, zato hvala bogu, da moja boljša polovica vedno potrebuje denar in mi pusti, da se vsaj na odru izkašljam, če se že doma ne smem. (smeh)

Se imate za copato?

Pri tem odgovoru sem za pomoč prosil svojo drago, ker naj bi bila bolj objektivna. In citiram njen odgovor: "Napiši, da si, tako, kot je, ampak napiši, da nisi navadna copata, ampak sodobna copata, ki ima pravico do glasa."

No, da vas preizkusim kar iz vašega promo teksta. Greste lahko ven iz hiše, ne da bi povedali, kam ste namenjeni?

Neeee. Enkrat sem po nesreči poskusil, ko sem ven nesel smeti, pa mi je telefon skoraj pregorel od neodgovorjenih klicev. Samo pet minut me ni bilo doma, pa je že spremenila status na Facebook v: 'samska'.

Seksate tolikokrat na leto, kot je praznikov?

Kar se tiče seksa, se ne smem pritoževati. Moja je zelo razumevajoča, ker ve, koliko mi to pomeni. Tako da lahko seksam, kolikor hočem, pogoj je samo to, da se vse dogaja zvečer in da je ne zbujam.

Imate ženske prijateljice?

Tukaj sem se zafrknil na polno. Ko sva začela hoditi, sem ji, da bi se obvaroval pred drugimi plenilci, vztrajno razlagal, da moški in ženska ne moreta biti prijatelja, ker se vsaj z ene strani zmeraj razvijejo neka čustva. Ona se tega še danes drži, tako da nimam prijateljic. Imam znanke in dobre kolegice, prijateljic, s katerim bi bil teden­sko na zvezi, pa ne.

Ima vaša boljša polovica gesla vaše elektronske pošte in Facebooka?

Mislim, da jih ne pozna na pamet, ampak ker so shranjena na kompu, ji je vse dostopno. Tako da včasih 'slučajno po nesreči' pogleda, ali je kaj novega. Čeprav to zanika, vem, da gleda, ker jaz tudi njej kdaj pa kdaj 'slučajno' pogledam, kaj dogaja.

V predstavi boste duhovito in sarkastično razkrili, kako moški razmišljate o partnerskih odnosih, otrocih, ljubezni, skupnem življenju ... Boste govorili samo resnico?

Drugače kot samo resnico itak ne znam. Resnica, kakršnakoli je, je lahko vedno zabavna. Samo povedati jo moraš prav. Moj humor je sarkastično direkten, brez olepševanj.

Ker če boste govorili res samo resnico, potem boste na neki način postali svetovalec za ženske, kajne?

Ne, niti pod razno, bog ne daj. Svoji doma ne smem svetovati, potem pa naj svetujem drugim? Hočem, da se ljudje pridejo nasmejat, da ženske slišijo kaj novega, moški pa vidijo, kako bi bilo, če bi vse lahko na glas povedali.

Napovedujete, da bo to komedija leta 2014 – začnete v Koloseju, potem pa nadaljujete kje?

Prvotno sem jo res želel napovedati kot komedijo leta 2014, potem pa sta mi Valič In Avdić svetovala, da naj dodam še besedo 'majkemi' zraven, da bo bolj resno izpadlo. Tako da napovedujem komedijo leta 2014, majkemi. (smeh) Začel bom v Koloseju v Ljubljani, potem bom pa počasi gostoval v vseh večjih mestih naše deželice.

Sicer pa obljubljate, da nam boste v komediji tudi marsikaj razložili, med drugim, kako ne poskušati zadovoljiti svoje življenjske sopotnice. Nam izdate to že vnaprej?

Če govorimo o seksu, vam jih lahko nekaj izdam. Ne porivaj ji glave v 'poušter', pazi, s kakšno močjo jo udarjaš po riti, zmeraj vprašaj za dovoljenje, če želiš seks snemati, analni seks paše samo puncam v porničih ... za več pa vabljeni na predstavo, ki bo 13. februarja.

Imate kakšne starostne omejitve kar se tiče ženskega občinstva?

Ne priporočam, da so mlajše od 18, omejitev navzgor pa ni, 50, 60 tudi 70, če so seveda odprte za tako vrste komedije.

Stari ste 31 let, vabite pa gospe, stare do 70 let. So vam všeč starejše?

Hahaha, bom tako rekel, da jih ne bom doma poslušal. Ko sem bil mlajši, so mi bile všeč, ker so bile izkušene, preproste in niso komplicirale. Danes mi je pa lahko samo moja všeč. (smeh)

Ste predstavo že uprizorili svoji partnerici?

Seveda. Pravi, da je to moj 'best of the best'. Je pa ne bo šla gledat na premiero, ker se boji, da bi si jo še v živo privoščil. Pravi, da me bo prišla pogledat tako, da jaz ne bom vedel. Ziher je ziher.

In se je smejala ali ste dobili še en teden brez? (smeh)

Smejala se je, dobil sem, ampak je bil seks malo čuden, ker me je ves čas spraševala: "A bo to tud not, a bo, a bo?" Ah, ja, in 15 minut sva se pogovarjala, kaj bo v predstavi Moška copata, ki bo 13. februarja 2014 ob 20. uri v Koloseju v Ljubljani. Zares stand up komedija za umret! (smeh)

Napisal: Roman Turnšek