Rok Ferengja v vlogi keramičarja in svetovalca podjetjem

Rok Ferengja v vlogi keramičarja in svetovalca podjetjem (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
23. 10. 2017

Svoj slog 'fura' že dolgo in vsi ga po njem tudi poznajo. Pravi, da bi lahko živel tudi samo od glasbe, vendar bi mu bilo potem dolgočasno.

Glasba mu predstavlja velik užitek, z njo se bo nehal ukvarjati takrat, ko bo umrl. Glasba je del njega, del njegovega življenja.

Večina vas pozna izključno kot pevca skupine Rok'n'bend. Vendar se ne ukvarjate samo z njo. V preteklosti ste imeli lokale, zdaj ste svetovalec. Kakšne vrste svetovalec?

Podjetjem svetujem in pomagam urejati stvari, ki so povezane z avtorskimi pravicami. Včasih je bilo to področje precej nedorečeno. Zdaj so se stvari uredile in posledično mora tisti, ki želi uporabiti glasbo, video vsebino ali karkoli drugega, ki je povezano z avtorskimi pravicami, to prijaviti oziroma pridobiti ustrez­na dovoljenja.

V zadnjem času ste se lotili tudi pisanja besedil in glasbe za svoje pesmi. Kako to?

Včasih dam samo idejno zasnovo in mi pozneje tekstopisec besedilo popravi in spravi v pravilno obliko. Lažje je odpeti nekaj, kar čutiš. Seveda je dobrodošlo, da si vsaj malo 'poleg' pri besedilu.

Najprej napišete besedilo in nato glasbo, ali obratno, morda sočas­no?

Vedno napišem najprej glasbo in zatem besedilo. Skupaj z aranžerji potem napravimo dokončno podobo pesmi. V zadnjem času sodelujemo z Denisom Horvatom. Zadnjo pesem Nina je delal on. Za pesem Nina sva napravila glasbo skupaj z Blažem Črnivcem.

Zdaj imate pesem Nina, bila je tudi Tina in še kar nekaj ženskih imen krasi naslove vaših pesmi. Bodo sledila še ostala imena, da ne bo katera prikrajšana?

Res je! Ta pesem je sedma pesem, ki nosi žensko ime. Poskusili bomo zadovoljiti vse, samo bo malo težka naloga, jih je le preveč. Še dolgo bomo morali delati. (smeh)

Še vedno veliko nastopate, vendar vseeno manj kot pred leti. Kako to?

Pred leti smo res več nastopali. Največ nastopov smo imeli nekje med letoma 1997 in 1999. Zdaj raje nastopamo manj, vendar želimo takrat res dati vse od sebe in zadovoljiti občinstvo.

Rok Ferengja: Tudi v vlogi keramičarja

V zasebnem življenju ste oče dveh otrok, enajstlet­ne hčerke Hane in šestletnega sina Marka. Kako preživljate čas, ko ne nastopate?

Čez teden smo veliko skupaj, za konec tedna zaradi nastopov malo manj. Med koncem tedna imam tudi to srečo, da mi ravno zaradi nastopov in posledično poznih vrnitev domov dopustijo daljši spanec. Z otrokoma najraje igram playstation, kar izkoristim tudi kot lastno razvedrilo. Med tednom sta otroka v šoli, moja življenjska sopotnica Alisa ima svoj lepotilni salon Beauty point na Škofljici, jaz pa polagam ploščice.

Rok Ferengja polaga ploščice. Kje?

Ko sem se odločil za zidavo hiše, sem ugotovil, da lahko večino stvari napraviš sam. Trenutno polagam notranje robnike pri talnih ploščicah v dnevni sobi.

Izkoristite svoje ročne spret­nosti tudi pri vzdrževanju vašega oldtimerja in harleyja?

Imam prvo S-klaso znamke Mercedez, letnik 1966. Večinoma res poskrbim zanj sam, to mi je v užitek in v ta namen sem si napravil tudi veliko garažo in nakupil veliko orodja. Harley pa dela brez problema in ni potrebe po 'šraufanju'.

Besedilo: Aleš Rod

Priporočamo