Rok Golob: Na čelu dobrodelne simfonije

"Ljudje moramo iti na sonce in najti svoj pravi smisel in notranjo srečo v sebi." (foto: revija Lea) revija Lea
Vir: Lea
11. 6. 2014

Zdi se, kot da ni stvari ali podviga, ki mu Rok Golob ne bi bil kos. Čeprav je te dni do vratu zakopan v notah, sestankih, mejlih in aranžmajih, se še vedno zna ustaviti, nasmejati in pozitivno pogledati v prihodnost.

V lepši jutri tako močno verjame, da je takoj privolil v veliki glasbeni spektakel, ki ga v sodelovanju z vrhunskimi glasbeniki in Orkestrom slovenske filharmonije prireja 19. junija v Volčjem Potoku, in sicer za pomoč pri odpravi škode, ki jo je tam povzročil uničujoči žled.

Koncert tokrat ne bo samo glasbena poslastica, ampak vključuje še pomembno dobrodelno noto. Radi sodelujete pri takih stvareh?

Če lahko poleg vrhunskega muziciranja za nekoga naredimo še nekaj dobrega, je to še toliko bolje.

Slovensko občinstvo bo imelo priložnost pobliže spoznati Dominica Millerja; vi imate privilegij, da sta že stara znanca. Od kod se poznata in zakaj ga tako cenite?

Spoznala sva se na Stingovi turneji, kjer smo skupaj igrali. Zelo zanimiv možakar, ki sam zase pravi, da je Keith Richards joge, ker veliko kadi in se hkrati ukvarja z jogo.​ (smeh) Dominica sem prvič zares opazil na Stingovi plošči Soul Cages, ki je fenomenalna, prav tako kot kitare na njej. Ima čisto posebno mesto med kitaristi, ni neki rokohitrec, ampak 'filingaš' s svojim prepoznavnim zvokom. Sam je tudi soavtor kar nekaterih Stingovih uspešnic in z njim muzicira že veliko let.

Golob

Morda veste, kakšno mnenje ima on o vas?

Te dni kar veliko komunicirava po e-pošti in moram reči, da ne skriva navdušenja glede mojega aranžiranja.​ Pravzaprav nama je z Janijem dal popolno svobodo glede preobrazbe komadov.

Imate tremo pred takšnimi glasbeniki ali enostavno gledate bolj na to, da imate spoštovanje do dela, ki ga opravljate, ne glede na družbo?

​Imam veliko spoštovanje in kanček strahu. Delamo velik projekt, ki bo po vsej verjetnosti izdan po vsem svetu.

Kaj loči dobre glasbenike od najboljših?

Najboljše ni nujno definirano, je nekaj drugačnega, izvirnega, lahko absolutna predanost, talent s presežkom dela, lahko pa enostavno neka posebna energija v človeku ...

Koliko mednarodnega prijateljstva je v glasbenem svetu?

​Že v bandu, ki pride z Dominicom, je mali Unicef.​

Golob

​Verjamete, da s skupnimi močmi lahko naredimo svet lepši in boljši?

​Vsak najprej v svojem mikro svetu, potem pa skupaj.​

Koliko na dnevni ali mesečni osnovi naredite vi oziroma vaša družina za boljši jutri?

​Veliko narediš že, če si z ljudmi v iskreno dobrih odnosih in širiš dobro voljo. Vsak lahko svoj mali svet naredi boljši, s tem pa postane boljši tudi veliki svet. Vsaka simfonija se najprej začne samo z idejo, z nekaj notami, potem pa nastane več. Otroški koraki, potem pa naprej.

Kaj vas najbolj potre, če gledava družbene razmere?

​Še vedno človeška ignoranca, pohlep, negativizem in idiotizem. Tudi internet je postal ena velika čvekalnica, kjer se vsi na vse spoznajo, ukvarjajo z vsemi, razen s seboj, blatijo, komentirajo z lažnimi imeni in kompleksi. Preveč je balasta. Ljudje moramo iti na sonce in najti svoj pravi smisel in notranjo srečo v sebi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri