Roman Brcar: Partnerstvo ni boj za prevlado!

Roman Brcar: Partnerstvo ni boj za prevlado! (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Story
23. 8. 2015

Pisec Roman Brcar je avtor knjižne uspešnice Moje življenje brez nje. Svetovalec za medsebojne odnose skupaj z Zavodom Za dialog organizira številne delavnice, s katerimi gradijo medsebojne odnose. Iz lastne izkušnje je tako postavil temelje, na katerih gradi prihodnost tudi za druge.

Story: Vaša prva knjižna uspešnica Moje življenje brez nje je nekakšno avtobiografsko delo. Nam zaupate, kako je nastala?

Po tistem, ko me je žena zapustila, sem iskal knjige, ki govorijo o področju ločitev, a jih niso napisali terapevti, temveč o tem področju govorijo iz lastnih izkušenj. Nisem našel take knjige, ki bi jo napisal moški. Takrat sem prvič razmišljal o tem, da bi bilo dobro, ko bi nekdo napisal tako knjigo. Knjiga pa je začela nastajati po tistem, ko sem ženi napisal in poslal še nekaj pisem. To so bila moja razmišljanja, reči, ki jih ji še nisem povedal, a sem želel, da bi jih slišala. Ko sem s pismi končal, sem se odločil, da nadaljujem pisanje. Kmalu sem našel tudi založbo, ki je bila pripravljena izdati moj rokopis, tako se je moje pisanje na prigovarjanje založbe nadaljevalo, dokler knjiga ni bila končana.

Story: Nekako vas je življenjska situacija usmerila v povsem novo področje in zdaj ste tudi svetovalec za razmerja, nekakšen 'relationship coach'. Kako ste zajadrali na to področje in kje ste nabirali znanje?

Med pisanjem knjige in tekom - mojim velikim hobijem, sem menil, da sem v svojem življenju reči postavil nazaj na pravo mesto. Da sem sicer preživel težko izkušnjo, ki pa mi je dala nekaj v zameno. A dognal sem, da so bile vseeno še reči, s katerimi se nisem do konca spopadel. Večkrat sem se našel pred ovirami. Vedel sem, da tudi sam potrebujem nekaj pomoči oz. usmeritve. Med iskanjem take pomoči sem naletel na relationship coacha, s katerim sem začel sodelovati. Po mesecu sodelovanja mi je začel prigovarjati, da bi bil tudi sam glede na svoj pogled in preživeto izkušnjo pravi, da ljudem ponudim svojo pomoč. Začel sem se izobraževati, del tega sem že zaključil, tako da lahko svoje nasvete ponujam tudi drugim ljudem.

Story: Kaj menite, glede na današnji čas, je veliko parov, ki poiščejo tovrstno pomoč, preden vržejo puško v koruzo?

Veste, niso le pari tisti, ki jim je tako svetovanje namenjeno. Tovrstna pomoč je namenjena tudi samskim in ljudem, ki se ločujejo. V nasprotju s terapijo je svetovanje 'blažja' oblika dela s tistimi, ki poiščejo pomoč. Skupaj si postavimo cilje, ki jih želijo doseči, in potem je svetovalec tisti, ki te usmeri proti ciljem. Če kot svetovalec vidim, da to ni mogoče zaradi drugih razlogov, je treba takega človeka ali par napotiti k terapevtu. A da odgovorim na vaše vprašanje. Pomoči svetovalcev v Sloveniji poišče le malo ljudi. V svetu je to zelo razširjena in priljubljena metoda. Tudi vreči puško v koruzo ni prav, je pa to v zadnjem času izhod, za katerega se marsikdo odloči, saj je velikokrat bolj enostaven.

Story: Svetujete tudi zakonskim parom, čeprav statistika kaže, da se vsak drugi zakon konča z ločitvijo. Zakaj je tega v današnjem času toliko? Kje delajo pari največje napake?

Res je, da se veliko preveč zakonov konča z ločitvijo. Večina razlogov ni v tem, da bi partner storil nekaj, zaradi česar ga drugi partner zapusti. Zakoni razpadajo, ker že v začetku razmerja reči niso take, kot bi morale biti. Kljub tehnološkemu razvoju in razmahu komunikacijskih kanalov se ljudje enostavno več ne znamo pogovarjati med seboj. To in današnji način življenja, ki od vseh nas zahteva kar precej časa in čustvenih naporov, nas privedeta do tega, da velikokrat pozabljamo na partnerja. Razmerje se nam zdi samoumevno. Partner, ki želi več kot biti nekomu samoumeven, to hitro začuti, takrat se tudi večinoma začnejo težave v zakonih.

Story: Koliko ima partner pravico posegati v življenje drugega in ga spreminjati? Velikokrat se namreč dogaja to ...

Vsak, ki to počne, bi se moral vprašati, kako bi se počutil in kaj bi storil, če bi njega nekdo poskušal spremeniti. Vsak izmed nas je svojevrsten. Dajmo ljudem možnost, da nas spoznajo takšne, kot smo. Bodimo strpni do sebe, a tudi do svojih partnerjev. Nikogar ne bi smeli spreminjati, še najmanj osebo, s katero želimo graditi skupno prihodnost. Bodimo skupaj z nekom, ki nas privlači zato, ker je takšen, kot je, ne zato, da postane takšen, kot si ga mi želimo. Nekdo, ki ga poskušamo spremeniti, bo to nekoč spoznal. Ko bo tako daleč, se bo odločil temu narediti konec in zapustiti partnerstvo.

Story: Kdaj so kompromisi v zakonski zvezi dovoljeni in v kolikšni meri bi morala partnerja sprejeti kompromise?

Kompromisi so nujni, da bi lahko partnerstvo bilo uspešno. Pravzaprav so nujni za vsako obliko odnosov, ne le partnerstev in zakonov. Kompromisi se lahko sprejemajo tako dolgo in v takšnem obsegu, kot jih je tudi drugi pripravljen kompromise. Če v njih privoli le eden, je to že spreminjanje drugega, o čemer sva govorila, ali iskanje prevlade. Partnerstvo pa ni bolj za prevlado, je nekaj čudovitega, v čemer uživata oba partnerja.

Story: Zaradi česa še ljudje poiščejo vašo pomoč in kje vas najdejo?

Najbolj nas obremenjujejo lastni strahovi. To, s čimer se ne želimo spopadati, a vseeno vemo, da se bomo morali. Tudi meni se je to zgodilo. Ne le meni, marsikomu izmed nas. Skoraj vsi smo bili že v razmerju, za katero smo bili prepričani, da je ravno to tisto pravo, kar smo iskali. A izkazalo se je drugače. Ljudje me poiščejo zaradi različnih reči. So nekateri, ki bi si radi le izboljšali kakovost življenja. Večina pa je takih, ki se srečuje z nekimi težavami in potrebujejo usmeritev, kako naprej. Kontakt poiščejo pari, posamezniki, ki s svojim partnerstvom niso zadovoljni, ljudje, ki se ločujejo, in tudi samski. Za vsakega izmed njih si vzamem čas. Najlažje me je najti prek moje spletne strani (romanbrcar.si) ali prek elektronske pošte (roman@romanbrcar.si).

Story: Nastaja že vaša druga knjiga. O čem bo govorila?

Moja prva knjiga je nastala okoli pisem, ki sem jih poslal nekdanji ženi. Kar nekaj časa sem razmišljal, kaj bo tisto osrednje, okoli česa bo nastala druga knjiga. Skupaj z založbo smo se odločili, da bo nadaljevanje zgodbe zgrajeno okoli moje 'terapije', tega, kaj sem doživljal ob tem, kaj mi je ta izkušnja dala in kako sem se začel spreminjati. Česa več pa za zdaj še ne bi rad izdal. Pisanje gre kljub vsem drugim obveznostim dobro in v načrtu je, da bo druga knjiga izšla letos proti koncu leta.

Story: Skupaj z Zavodom Za dialog organizirate in predavate na delavnicah z naslovom Kako uspeti v odnosu. Nam zaupate kaj o tem?

Z Zavodom Za dialog smo se našli letos v začetku leta. Hitro smo ugotovili, da pravzaprav govorimo o istem iz podobnega zornega kota. Oni so tisti, ki so strokovnjaki na področju komunikacije in dialoga. Ker je komunikacija pomemben gradnik vsakega partnerstva, smo se odločili organizirati delavnice z naslovom Kako uspeti v odnosu. Na začetku poletja smo organizirali dve delavnici v parku Tivoli. Glede na pozitiven odziv udeležencev smo se odločili z delavnicami nadaljevati. Za zdaj imamo predvidena dva termina v septembru in oktobru. Udeležba na delavnicah je brezplačna, več informacij je mogoče dobiti na spletni strani. Vse, ki bi se želeli udeležiti te delavnice, bi prosil le, da se prijavijo po elektronski pošti. Mogoče pa se nam tudi vi pridružite na kateri izmed delavnic.

Napisala MIMA
Fotografije Osebni arhiv

Značke: Brcar roman
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story33/2015

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 33/2015

Story 33/2015, od 13. 08. 2015