Salome: "Posvetila se bom sebi in svoji duši"

"Spomnim se, da sem šivala na roke dolgo v noč, dokler nisem imela prividov in naenkrat videla kar treh igel." (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
23. 2. 2014

Salome je pred kratkim našla novo strast, povezano z umetniškim jazom, ki je pri njej izrazit že od malih nog. Pri rosnih letih se je začelo z mamino zaveso, ki je čez noč posta­la brazilski kostum, nadaljevalo skozi njeno pevsko kariero in zdaj preselilo v oblikovanje oblačilc za štirinožne prijatelje.

Kako ste prišli do ideje za izdelavo oblek za pse?

Že od malih nog v sebi čutim kreativnost in v otroških letih sem kreirala oblekice za punčke. Lani sem se odločila, da svojo željo po kreativnosti dopolnim še z dodatnim izkušnjami, zato sem se vpisala na tečaj šivanja in krojenja v Hiši mode in kreativnih idej Galia. Lastnica Karmen Matičič je v meni že takrat prepoznala potencial in me začela spodbujati h kreativnemu delu. Vsi me poznajo kot ljubiteljico kužkov. Pod njenim mentorstvom sem se odločila, da bom začela izdelovati oblačila za kužke. Ideja za to je prišla, ko mi je Karmen predlagala, da zašijem oblekico za Kali.

Navdušena sem bila nad svojim prvim izdelkom in takoj sem začutila, da bo to moj projekt. Potem pa se je kar samo začelo dogajati. In padla so prva naročila. Delo s kužki me zelo veseli. Super pa je tudi to, da so v Galii dobrodošli prav vsi. Tukaj vsakega kužka pogostimo tudi s kakšnim priboljškom. Hiša mode Galia je na Litostrojski 58c (nad trgovina Svet metraže), kamor svojega kužka lahko pripeljete na izmero za novo oblačilce.

Salome

Kaj ste najprej ustvarili?

To je bilo kar dolgo nazaj, že polnih 27 let. Takrat sem mamine zavese prekrojila v brazilski kostum, ki sem ga nosila na svojem prvem programu v klubu K4. Spomnim se, da sem šivala na roke dolgo v noč, dokler nisem imela prividov in naenkrat videla kar treh igel. Ja, to so bili moji začetki, saj si takrat nisem mogla privoščiti oblikovalke ali šivilje.

Se je strast do oblikovanja v vas prebujala že v času, ko ste veliko nastopali in nosili kostume?

Sodelovala sem z različnimi ljudmi - od Alena Hranitelja do Vesne Mirtelj in veliko drugih, ki so res naredili čudovite kreacije. Seveda sem tudi sama povedala, kakšno obleko bi si želela. Drugo pa sem prepustila njim, ker sem jim zaupala.

Kakšne spomine imate na tisti čas in kateri kostum vam je najljubši?

V čudovitem spominu imam kostum Alena Hranitelja, ki sem ga nosila na odru viktorjev, Vesne Mirtelj za priredbo Laži me v Avditoriju na MMS-u in seveda čudovito obleko Karmen Matičič, ki sem jo nosila na svojem zadnjem partiju lani na Diva Carnevalu.

Salome

Jih imate še spravljene kje v omari in ali jih še kdaj nosite?

Na te kreacije sem zelo navezana. V zadnjem času sem se veliko selila, pa so te kljub temu vedno ostale z menoj. Na njih sem resnično navezana. To so obleke, ki sem jih nosila enkrat ali največ dvakrat. Oddajajo pa zelo močno energijo, zato jih ni mogoče komu podariti. Kaj šele, da bi jih vrgla stran.

Vemo, da je bil takrat z vami celoten tim, kako pa je zdaj pri izdelovanju oblek za pse?

Izbira blaga in postavitev, kakšna bo oblekica, sta moji. Pri Karmen sem obiskovala tečaje šivanja in sem se veliko naučila, od izdelave kroja do uporabe šivalnih strojev. Moraš pa biti kreativen in imeti žilico za estetiko in lepoto.

Že od nekdaj veljate za ljubiteljico mode. Kako to prenesete v dizajn in kako se odločite za različne barvne kombinacije?

Za plaščke, ki jih trenutno izdelujem za hladne dni, je predvsem pomembno, da so topli. Za barvne kombinacije se odločam na kraju samem, ker je pomembno, za katerega psa ali psičko delam. Rada jih spoznam in z njimi stopim v kontakt, preden začnem izbirati barve. Poslušam tudi želje lastnika in tako nastane kombinacija.

Kdaj ste zašili svojo prvo obleko za pse in koliko krpic je sprva romalo v smeti, preden ste obvladali tehniko?

Moja prva oblekica je nastala pred kratkim. Ni mi bilo še treba zavreči uničenega blaga. Priznati pa moram, da sem kdaj kaj parala in na novo zašila, ker hočem, da je izdelek lep. Pa tudi pod budnim očesom mentorice Karmen sem, njej pa sta estetika in kvaliteta izdelave izredno pomembna.

Boste delali zgolj po naročilu ali lahko pričakujemo kolekcijo in sodelovanja?

V Galii sem se naučila in sem o tem vedno bolj prepričana, da ima oblačilo, izdelano po meri, tudi posebno energijo. Ne glede na to, za koga je izdelano. Za ljudi ali živali. Sem pa tudi že premišljevala o kolekciji in modni reviji, ki bo morda izpeljana v prihodnosti. Do takrat bom izdelovala po naročilu pod blagovno znamko Saly. Vsa narejena oblačilca bom tudi označila z logotipom.

Od kod ime Saly?

Vzela sem ime moje princeske Kali in zamenjala K s S. Tako da sem se odločila za ime Saly.

Salome

Kje nabirate material in dobivate navdih?

V Galii imajo izbiro vrhunskih materialov, ki jih nabavljamo v različnih trgovinah. Navdih pa sta moja Kali in želja po nečem novem. Nisem si mislila, da bom nekega dne kreirala oblačila za človeku najboljše prijatelje. Zdaj pa v tem neizmerno uživam.

Imate poleg psičke še kakšno muzo?

Kali bo vedno moja muza. Se pa v zadnjem času veliko posvečam duhovnemu življenju in pozitivnemu razmišljanju, saj verjamem v moč pozitivnih misli. V tem kriznem času sem se odločila posvetiti sebi in svoji duši. Oproščanju in opravičevanju za vse slabo, kar se je dogajalo v preteklosti, če sem se kdaj komu zamerila zavestno ali nezavedno. Zato me kreiranje in šivanje izredno pomirjata in sproščata.

Se boste zdaj v celoti posvetili šivanju in oblikovanju oblekic za pse ali bo to zgolj hobi?

Glede na to, da sem v zelo kratkem času prejela kar precej naročil za pasje oblekice, dvomim, da bi lahko to ostal samo hobi. Odločila sem se, da se bom s tem resno ukvarjala. Me pa zanima tudi učenje vedeževanja iz ciganskih kart. Zato bom čas, ki mi bo preostal, namenila tudi temu, saj sem s pomočjo kart in intuicije že marsikomu v preteklosti pravilno napovedala usodo.

Napisala: Manja Plešnar
Foto: Primož Predalič

Značke: Salome

Priporočamo