Saška Lendero: Jure je resnično sanjski moški!

Vir: Nova
14. 9. 2013

Začetek šova Ljubezen na deželi na Planet TV je tik pred zdajci, glavna akterja, vinar Jure Štekar in voditeljica Saška Lendero, pa sta ta hip seveda med najbolj obleganimi obrazi.

Še zlasti Saška, ki je za takšen šov že specialistka, saj je izjemno dobro izpeljala že podobno različico šova Ljubezen na seniku.

Ste spoznali več kandidatov za sanjskega posestnika ali ste v šov vstopili, ko je bil Jure že izbran?

Ko sem začela aktivneje sodelovati pri pripravah na snemanje, je bil Jure že v ožjem krogu. In ... pravzaprav je bil tudi moj favorit oziroma izbranec, saj izjemno spoštujem ekološko usmeritev, za katero so se odločili na njihovem posestvu. Povsem jasno je, da je to težja pot, a tista, ki bo v prihodnosti  med vso ponudbo nezdrave in celo strupene hrane ter pijače ponujala zdrave pridelke, polne sonca, znoja in hranil. Nič umetnih gnojil, škropiv, pesticidov. Vem, da smo zaradi ogromne porabe in na neki ravni požrešnosti kmetovalce prav prisilili v nezdravo proizvodnjo, največjo vlogo pa je odigrala država, ki ni znala in še vedno ne zna podpreti tistih posestev, kjer so ljudje pripravljeni delati še veliko bolj pridno, da bi sebi in vsem nam ter našim otrokom zagotovili vsaj možnost izbire zdravih živil. Jure in njegova družina sta med tistimi, ki pri nas še vedno orjejo ledino, in izjemno spoštujem njihovo odločitev ter vztrajanje.

Kakšen je prvi vtis o Juretu?

Na začetku me je presenetil z zanimivo mešanico odkrite simpatičnosti in odprtosti, po drugi strani pa se je nekje malo globlje skrivala kar precejšnja zadržanost, ki je bila pravi izziv, saj se je zelo hitro izkazalo, da zakriva močna čustva razmišljujočega človeka in tudi kakšno bolečo preteklo izkušnjo. V tem, slednjem, ni Jure na žalost nobena izjema. Skoraj vsi smo morali svoja čustva in dojemanje partnerstva ter ljubezni skaliti v kakšnem razočaranju in bolečini.

Sta se med snemanjem dobro razumela?

Zelo dobro sva se razumela! Veliko sva se pogovarjala in odkrila sem, da je Jure zasebno zelo prijeten in odkrit sogovornik. To mi je veliko pomenilo, saj so bili snemalni dnevi sicer zelo naporni. Prijetno je bilo delati s pozitivnim, pozornim in prijaznim človekom, kot je Jure.

Verjetno ste spoznali tudi njegovo družino?

Seveda! Na velikih domačijah, kot je Štekarjeva, so generacije bolj povezane kot v mestih. Ve se, da je družina močna osnovna celica, ki povezana lahko doseže in ustvari marsikaj, česar posameznik ne bi zmogel. Ker sva tudi midva z Miho oba zelo povezana s starši, sta mi takšno sodelovanje in povezanost mnogo bližje kot modernejše življenje, ki ljudi osami v imenu samostojnosti in svobode. Nekatere raziskave celo kažejo na večje zdravje in zadovoljstvo narodov, kjer so med razširjeno družino močne vezi in pogosti stiki, ki dajejo občutek gotovosti in podpore družinske celice.

Se vam zdi Jure sanjski moški?

Ja!

Zakaj?

Ker je razgledan, simpatičen, čeden, očarljiv, pozoren, odgovoren, priden, vztrajen ... in zna imeti zelo rad! Dobila sem vtis, da mu za dekle, ki jo ljubi, ni prav nič pretežko.

Se je pred kamero takoj znašel?

O, znašel se je, ampak na začetku je skrbno pazil, da ni razkril kakšnega delčka svoje  zasebnosti. Zlahka je govori o svojem razmišljanju, precej bolj nerad pa o svojem doživljanju in čustvih. Pravzaprav je bilo zelooo zadržan! (smeh) .... Sčasoma pa je zaupanje med nama pa tudi med celotno ekipo raslo in najini pogovori so postajal vse bolj podobni prijateljskemu klepetu ob kavi.

Se je pred kamero vedel drugače kot zasebno?

Mogoče malo. Zasebno se je veliko zafrkaval in pokazal res veliko zelo lepih osebnostnih lastnosti. Pred kamerami je poskušal biti manj čustven, saj ni hotel tvegati srca in ponosa. A pravzaprav to v življenju delamo vsak dan vsi. Odprto srce je seveda ranljivo, a največkrat je vredno tvegati!

Če nam lahko zaupate vnaprej – se je katero izmed deklet še posebej 'greblo' zanj?

K Juretu se je priselilo 12 deklet in nekaj jih je že zelo hitro pokazalo, da jim je všeč in so se pripravljene potruditi, da bi nanj naredile vtis. Kakšna naklonjenost pa je potrebovala malo več časa ... No, več pa ne povem! (smeh)

Bi sami zaradi srčne izbire zapustili bližino mesta in se podali na odmaknjeno posestvo?

Vsekakor gre za veliko odločitev, a verjamem, da ljubezen (prava ljubezen!!!) vedno najde pot! Sama nisem preveč mestni človek. Nakupovalna središča in gneča me utrudijo in prav zares energetsko izčrpajo, zato sva se z Miho že večkrat pogovarjala o tem, da naju na bližino mesta ne veže prav veliko potreb. Zaradi najinega dela ni tako zelo pomembno, kje stanujeva, in vse bolj zori želja, da bi se umaknili nekam še bolj na podeželje in bližje naravi.

Boste šli zdaj tudi zasebno kdaj k Štekarjevim?

Vsekakor! Njihovo posestvo je rajsko! Hrana odlična in ljudje gostoljubni! Da o omamnem ekološkem vinu, ki ga pridelujejo, sploh ne govorimo. Še mene, ki zares nisem ravno pivec, so lepo prevzgojili. (smeh) Z vse večjim užitkom sem se posvetila kakšnemu kozarčku!

Postali ste nekakšen zaščitni znak za ljubezni na deželi, seniku ... Vam to ustreza ali bi vam bolj ugajalo, da bi bili zaščitni znak kakšne imenitne glasbene oddaje?

Ljubezen je bistvo vsega! Tako življenja kot ustvarjanja! Tudi v glasbi! Ljubezen nam daje smeh, navdih in živost. Če sem zaščitni znak tega, si ne morem želeti lepšega. Nikoli ne reci nikoli, a imela sem tudi že vabilo za vodenje glasbene oddaje, pa sem se v minuti raje odločila za iskanje ljubezni. Zanimivo je, da se mi odločitev sploh ni zdela težka.

Ne pričakujemo, da nam boste izdali, kako se šov konča, srečno ali nesrečno. A vseeno: ste z razpletom zadovoljni?

Oooo, ja!!! (smeh)

Sonči Nered Čebašek za revijo Nova