Severina: "Na odrskih deskah bom zagotovo še veliko"

Severina (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
22. 12. 2013

Če se temu reče diva, tudi prav. A kakorkoli že, dejstvo je, da je hrvaška pevka Severina ena od najbolj priljubljenih in najuspešnejših na območju nekdanje Jugoslavije.

Po vsem, kar ste že naredili v glasbi, ste ustvarili še uspešno odrsko pravljico. Ali je v glasbi in na estradi še karkoli, kar bi želeli ali kar se da narediti?

Zagotovo, a včasih je kaj treba prepustiti tudi naključju. Najtežje je načrtovati in potem ostati razočaran, če se ne izide po načrtih. Mislim, da v glasbi še nisem povsem izkoristila svojega potenciala. Če in ko ga bom, me vsekakor zanima še kaj drugega, recimo gledališče. Nikoli nimam prevelikih pričakovanj, vedno pa trdo delam. Najpomembneje je, da je zadovoljna moja duša. Zanima me še veliko stvari, se pa zavedam tudi, da prav za vse nisem. Ne bi se recimo lotila slikarstva, ker nisem nadarjena za to.

Ste perfekcionistka?

Ne vem, ali se temu tako reče. Če se, potem najbrž sem. Zame je normalno, da delam s talentom, časom, sredstvi in emocijami. Drugače se po moje ne da delati, če želiš rezultate ali biti najboljši. Konkretno pri tem projektu prav tako sodelujem z drugimi, ki so nedvomno tudi perfekcionisti v smislu, kot sem sama. Perfekcionizem je talent z veliko dela. Tako da, ja, sem perfekcionist, a v skupini z drugimi.

Doma ste tako rekoč dosegli vse ali skoraj vse. Vas je kdaj zamikala tujina?

Nikoli mi ni bilo tako težko ali slabo, da bi srečo morala iskati drugje. Nikoli nisem bila ogrožena, nikoli mi ni bilo treba. Vedno sem lahko pela, imela turneje, prodala plošče, vedno mi je bilo lepo. Mislim, da me je pred poskusom za kaj takega v bistvu oviral prav uspeh, ki sem ga doživela doma. Še posebej glede na to, da mi ni bilo nič podarjeno, da sem vse dosegla s talentom in delom in da ni prišlo čez noč. Pojem od svojega osmega leta dalje, do velikega uspeha sem pela več let in sem do takrat že imela za seboj kilometrino. Menim, da sta moji odliki disciplina in vztrajnost, tudi če temu kdo reče perfekcionizem. In da vedno nastopim in dam vse od sebe, kot da je zadnjič.

Srečali ste se tudi s filmom. Bi se temu posvetili še bolj?

To še čaka, to še pride. Duhovi iz Sarajeva so bili dobra in simpatična stvar, v Petelinjem zajtrku pa ne gre za igranje, ker sem samo pela. Imam pa zato toliko več izkušenj iz gledališča. Na odrskih deskah bom zagotovo še veliko.

Nekatere estradnice so oblikovale različne kolekcije. Bi se sami poskusili v tem? Imate, kot se reče, prste za to?

Mislim, da bi zagotovo bila dobra pri čevljih in garderobi. (smeh) Na festivalih sem za svoje nastope več oblek kreirala sama. Izdelali so jih v več primerkih, bile so najbolj prodajane v tistem letu. Vendar bi se v to podala le, če bi se lahko temu 100-odstotno posvetila. Tako za mimogrede in na pol vsaj za zdaj ne pride v poštev. Žal nimam dovolj časa, brez tega pa ni nič. Bila pa sem model in obraz za Triglav, Mass, Rašico ... Skratka za veliko slovenskih in drugih firm, a to je nekaj drugega.

Za Dalmacijo pravijo, da ima posebne pevske glasove in da prav od tam prihaja največ talentov. Vi ste doma iz Splita, od koder je poleg vas še vrsta drugih znanih glasbenikov. Se strinjate, da je res nekaj na tem?

Mislim, da je to geografska značilnost. Prijatelj, ki se ukvarja s takšnimi stvarmi, je proučeval in raziskoval, zakaj je tako. Menda imajo planine okoli Splita neko posebno strukturo, čustva in energijo. Zagotovo je nekaj res, ker je dejansko nemogoče siceršnje tolikšno število talentov. In to ne le na področju glasbe, ampak tudi v športu in drugje. Tudi Hajduk je denimo splitski, pa še veliko drugih odličnih športnikov imamo. Poleg tega pa lahko to rečem tudi za malo širše okolje, tudi zunaj Splita. Tudi iz Zadra in Šibenika prihaja več znanih pevcev. Sama vam sicer tega ne morem in ne znam razložiti niti približno tako strokovno, kot je meni ta prijatelj, se pa strinjam z njim.

Zagotovo ste ena najbolj priljubljenih in uspešnih pevk na Balkanu. Kaj s tega položaja pravite na nenadni in svetovni uspeh kolegov iz 2CELLOS?

To je sijajno. Prekrasno je, da svetovno zaslovita fanta iz naših krajev. Super sta.

Na sceni ste že 20 let. Severina takrat in zdaj?

Ista otroška duša. (smeh)

Pred kratkim so vam očitali, da kopirate Beyonce, da ste se začeli obnašati kot diva ... Kaj odgovarjate na to?

To je kompliment. Težko se je z mojega položaja primerjati z Beyonce. Mislim, da so me glede na vse doživeto zvezdniške muhe minile do 15. leta. Ljudje imajo seveda svoje mnenje, kar je razumljivo. Še posebej pri javnih osebah, kjer je to neizogibno.

V Sloveniji že nekaj časa krožijo govorice, da sta z Rebeko Dremelj rivalki in se ne prenašata. To drži?

To je prekrasna punca, se reče tako po vaše? Punca? Ni govora o tem. Vesela sem bila, ko je rodila, nekajkrat sva skupaj nastopili in sva govorili tudi o tem, torej o starševstvu. Ni nikakršnega rivalstva, vsaj da bi jaz vedela ne. Videti je prekrasno in dela profesionalno.

Na Hrvaškem ste pred nekaj dnevi glasovali proti sprejemu družinskega zakona in javno podprli istospolne zveze, zaradi česar ste razburili precejšnji del javnosti in dobili več ostrih kritik. Se vam zdi, da je tovrstno izpostavljanje znanih v današnji situaciji potrebno? Da smo dejansko tako daleč?

Ne vem, ali se je treba komu obešati na moje mnenje ali mu slediti samo zato, ker sem znana. Vsak se mora opredeliti po lastnem mnenju. Nisem reagirala kot pevka ali javna oseba, ampak absolutno kot državljan, davkoplačevalec. 50 milijonov kun za nepomemben in nesmiseln zakon je proč vržen denar. Sploh v tej situaciji je to nesprejemljivo. To je zakon, ki je proti vsem drugače mislečim, ne le istospolnim, pa naj bo zavit v ne vem kakšne besede. To je nevarno. Vendar je demokracija in ljudje so izglasovali, kot pač so, in to je treba sprejeti. Spremenilo se bo, ne vem, recimo v 15 letih, a se bo. Z družino ta zakon kljub napisanemu nima nobene zveze, ampak z veliko drugimi zadevami, čeprav so ga imenovali družinski. Po mojem mnenju gre za zakon proti drugačnim ljudem. Lepota je v različnosti. Da bomo prava ter pravična družba in da bomo srečni ljudje, če bomo spoštovali različne narodnosti, vere in različnost.

Roman Turnšek

Priporočamo