Špela Močnik: Čaka me nekaj lepega

Špela Močnik: Čaka me nekaj lepega (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Story
13. 8. 2012

Radijska voditeljica Špela Močnik jeseni pričakuje prvega otroka. Navdušena športnica se ljubezni da športa ne namerava odpovedati tudi v nosečnosti. Samo za Story je spregovorila o tem, kako tudi zdaj skrbi za kondicijo, in o tem, ali jo je nosečnost presenetila.

Story: S katerimi športi ste se do zdaj ukvarjali? So med njimi tudi kakšni, ki jih označujemo kot ekstremne?

Uf, preizkusila sem že kar nekaj športov. Ko sem bila mlajša, sem plesala, plavala, igrala tenis in smučala. Ljubezen do smučanja in tenisa je ostala, poleg tega sem začela še smučati na vodi, teči, teči na smučeh, rolati, kolesariti, jahati, skratka verjetno ni športa, ki mi ne bi bil všeč. Za malo ekstremno bi lahko označila skok s padalom, pa ko sem pred leti z gorskim kolesom drvela s hribov navzdol, čez vse korenine in preostale prepreke, brez strahu. Danes bi šla verjetno z malo več rezerve, ha ha.

Story: Še preden ste zanosili, ste se odločili, da si poiščete osebnega trenerja. In pristali ste pri Karmen Lužar, ki skrbi še za nekatere druge znane Slovenke ...

K temu me je spodbudila predvsem želja, da bi dosegla več, napredek pri teku, da preizkusim svoje zmogljivosti, koliko lahko še pridobim na moči, kondiciji, čemu moram posvečati več pozornosti, kako to vse združiti s pravo prehrano ... Saj teorijo vsi poznamo, a v praksi se prevečkrat dogajajo prekrški. K temu sem želela pristopiti bolj načrtno.

Story: Vas je potem nosečnost v tej fazi presenetila?

Malo pa res.

Story: Sta morali potem čisto na novo zastaviti treninge?

Nisva jih čisto spremenili, samo prilagodili, nisem smela več tako na polno trenirati in imeti previsokega utripa. Na začetku sem še nekaj časa tekla, potem pa kmalu začela hitro hoditi, nisem želela pretiravati.

Story: Ste imeli v začetku kakšne težave?

Na srečo nisem imela nobenih težav, niti slabosti. Sem pa kmalu opazila pri športu, da sem hitreje utrujena kot prej, v klanec sem bila hitreje zadihana in sem potrebovala nekaj časa, da sem se s tem sprijaznila.

Story: Kaj pa zdaj, ko se trebušček že pozna?

Kot rečeno, hitreje sem zadihana, več kilogramov nosim s sabo in je seveda malo težje. Poskušam obdržati neko raven kondicije, da mi potem ne bo tako težko priti nazaj v formo. Sem pa bila na začetku kar malo obremenjena s tem, ko sem videla, da ne morem več vsega početi tako kot prej, da je treba postaviti določene omejitve zaradi dobrega počutja. Ni dobro, da se preveč utrudiš, saj s tem ne narediš nič dobrega.

Story: Se zdaj sebi in svojemu telesu posvečate več kot prej?

Sem absolutno bolj pridna glede uporabe krem za telo, prej temu nisem posvečala skoraj nobene pozornosti, potem pa sem tako kot vsaka nosečnica slišala kup opozoril, kaj vse se lahko zgodi s tvojo kožo, ki se med nosečnostjo tako raztegne. Seveda sem takoj začela uporabljati kreme proti strijam.

Story: Ste pričakovali, da se bodo treningi bolj ali manj poznali na postavi?

Vedno, ko v nekaj vložim nekaj truda, seveda pričakujem tudi rezultat, je pa res, da zdaj lahko treniram, kolikor hočem, pa se bom še vedno širila, ha ha.

Story: Kako pa je s prehranjevanjem? Se je zelo spremenilo?

Niti ne. Nič mi posebej ne diši, nič mi ne smrdi, tako da jem tako kot prej, le določenim stvarem se izogibam, čemur se morajo nosečnice izogibati, kot so pršut, školjke, premalo pečeno meso.

Story: Se vam je kaj spremenil okus?

Presenetljivo ne. Sem poslušala prijateljice, kaj vse se jim je spremenilo, meni pa čisto nič. Ni nobene hrane, ki bi mi bolj prijala kot prej, mogoče sem si le kdaj tudi zvečer brez slabe vesti privoščila ogljikove hidrate, ker sem bila pač lačna in ni šlo drugače.

Story: Kakšni so vaši treningi?

Poleti je sicer malo manj intenzivno, ker nekaj časa preživim tudi na morju, sicer pa se poskušam držati tega, da imam trening trikrat tedensko. Veliko se sprehajam tudi izven treningov, moj kuža Karlo seveda potrebuje veliko sprehodov.

Story: Katerim delom telesa se najbolj posvečate?

Celemu telesu, le trebuh gre svojo pot.

Story: Kaj je pri treningu v nosečnosti naj-bolj pomembno? Na katere stvari mora ženska najbolj paziti?

Da ni preveč zadihana, ker s tem jemlješ kisik otroku. Vedno imam uro in pazim na pulz. Ni dobro, da se preobremeniš, s tem narediš več škode kot koristi, tako sebi kot otroku. Tudi sama sem se morala navaditi, da je zdaj prišlo obdobje, ko v nobeni stvari ni dobro iti čez rob. Določenim športom sem se morala odpovedati, kar mi je bilo na začetku zelo težko, potem pa sem to sprejela, da je zdaj pač tako obdobje, in da določeno odrekanje spada zraven, drugače ne gre.

Story: Katerim vajam se popolnoma izogibate?

Trebušnjakom in vajam za hrbtne mišice.

Story: Katere so po vaših izkušnjah najbolj učinkovite?

Počepi in sklece, da mišice na nogah, zad-njici in rokah ostanejo čvrste.

Story: Ste se glede treningov v nosečnosti posvetovali tudi z zdravnikom?

Zdravnik je seveda rekel, naj v ničemer ne pretiravam, seveda lahko aktivnost ostane do neke mere, saj bi bilo verjetno slabo, če bi zdaj pa samo počivala devet mesecev, glede na moje prejšnje aktivnosti. Ni pa dobro, da počnem karkoli, zaradi česar bi se počutila slabo in preutrujeno.

Story: Ste se že navadili na trebušček? Si sploh lahko predstavljate kako bo, ko bo večji?

Bolj sprejela kot navadila. Pridno raste, ne vem pa, kako bo na koncu, ko bo večji, recimo, da imam mešane občutke. Verjetno se bom navadila na to, tako kot vsaka nosečnica do zdaj.

Story: Kako se sicer seznanjate z nosečnostjo? Se kdaj zamislite in si rečete, o, saj jaz bom mama, dojenčka bom imela ...

Seveda razmišljam o tem, nimam pa strahu. Verjetno bo malo drugače, verjamem pa, da je lahko predvsem lepo, če ne kompliciraš. Moja filozofija je, da ti otrok življenje polepša in ne postavi na glavo. Seveda je za zdaj to samo teorija, bom videla, kako bo.

Story: Si sploh znate predstavljati, kako bo vse skupaj videti?

Malo že, kar nekaj mojih prijateljic že ima otroke, tako da sem dobila približen pogled v to, kakšen je vsakdan. Seveda pa je vsak človek zgodba zase in verjetno se bom jaz na svoj način spoprijemala z vzgojo, težavami in vsem lepim, kar pride zraven.

Story: Kako se sicer spoprijemate s spremembami?

Običajno nisem nikoli komplicirala pri spremembah v življenju, jih jemljem bolj kot nekaj, kar hodi s tabo celo pot, si niti ne bi želela rutine ali samo ustaljenih ritmov.

Story: Zdaj morate verjetno nositi samo še nosečniška oblačila. Vam je kaj od stare gar-derobe sploh še prav?

Seveda, nekatere oblekice pridejo prav, ki se še prilegajo na moj trebušček. Pa tudi sicer sem kar dolgo nosila svojo staro garderobo, ni mi je bilo treba takoj menjati. Ko pa sem se začela ozirati za nosečniškimi oblačili, sem naletela na Popek in bila prav prijetno presenečena, kako zelo udobna so lahko oblačila. In da nosečniške oblekice še zdaleč niso 'plahte', kot radi rečemo, pač pa prav seksi oblekice, hlače, majčke ipd.

Story: Je pri nas težko najti lepa oblačila za nosečnice?

Iskreno rečeno, ko sem odkrila Popek, se drugje še nisem ozirala. Vse, kar potrebujem, dobim pri njih, rada imam barve in različne kroje in tukaj so res edinstveni! Večinoma zdaj nosim samo njihova oblačila.

Story: Iz katerih kosov je pretežno sestavljena vaša nosečniška garderoba?

Zdaj poleti sem večinoma v različnih oblekicah. Sem ter tja oblečem tudi kakšne lanene hlače, da je lahek material, sicer pa je zdaj obdobje udobnih oblekic in sem prav vesela, da bodo hlače večinoma počakale na jesen.

Story: Večino poletja tako ali tako preživljate na morju, zato verjetno s tem tudi ni večjih težav. Kje vse ste letos že dopustovali?

Letos sem bila na morju v Istri in na Kornatih. En konec tedna sem preživela tudi v hribih in moram priznati, da je svež gorski zrak zelo prijal. Sicer pa obožujem poletne večere v Ljubljani, ko je še vedno toplo, a ne prevroče, ves čas se nekaj dogaja, predstave, različni koncerti, kino na prostem ... Zdaj imam še dovolj prostega časa samo zase in ga moram dobro izkoristiti.

Nova Story že v prodaji

Story