Špela Močnik: Ves trud se je obrestoval!

Špela se je s prihodom hčerke Julije začela zavedati, da njene potrebe niso več na prvem mestu. Zdaj je potrebne tudi malo več organizacije. (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Story
7. 1. 2013

Radijska voditeljica Špela Močnik se že dva meseca posveča novi vlogi, materinstvu. Med nosečnostjo se je počutila odlično, kar je izkoristila tudi za to, da se je ukvarjala s športom. Trdno namreč verjame, da ti telo vrača, kar vlagaš vanj.

Story: Špela, bili ste izjemno aktivna nosečnica in ste redno trenirali pod vodstvom osebne trenerke. Se vam je to obrestovalo?

Absolutno se je obrestovalo. Že med nosečnostjo sem se počutila dobro, zagotovo so k temu pripomogli redno gibanje in vaje, ki sem jih lahko delala kot nosečnica. Tako sem porod pričakala fit oziroma bolj čvrsta, kot če bi samo počivala. In tudi večina kilogramov je po porodu hitro izginila.

Story: Katere vaje so bile najbolj učinkovite?

Za roke in noge. Za trebuh in hrbet nisem smela delati, tako da sem delala tisto, kar sem lahko.

Story: Komaj dva meseca po porodu imate že spet staro postavo. Ste se kaj bali, da bo mogoče trajalo dlje?

No, malo mi še manjka, kakšen kilogramček mi je še ostal. Seveda nisem vedela, kaj lahko pričakujem, ali bodo vsi nosečniški kilogrami res hitro izginili, a na srečo večinoma res so. Vendar se ne obremenjujem preveč, jem zdravo in uravnoteženo, čeprav bom pozneje, ko ne bom več dojila, zagotovo pri hrani bolj pazila kot zdaj.

Story: Že lahko oblečete stare kavbojke?

Lahko jih oblečem in tudi zapnem, a so še vedno malo tesne.

Story: Kolikor vas poznam, niste obremenjeni s tem, bolj je to pomembno z vidika, da se dobro počutite in da imate občutek, da se nekaj naredili zase, kajne?

Tako je. Od nekdaj trdim, da ti telo vrača, kar vanj vlagaš. Če torej paziš pri prehrani in se redno gibaš, se dobro počutiš, pa tudi če kdaj malo grešiš. Iskreno verjamem, da nas drugi ljudje dojemajo glede na to, kaj sami izžarevamo, to pa je neločljivo povezano s počutjem, s podobo o sebi. Če se torej v svoji koži dobro počutiš, si samozavesten, te bodo tako dojemali tudi drugi, kljub kakšni odvečni kilci sem ter tja.

Story: Predvidevam, da ste tako kot vse novopečene mamice dobili povsem nov pogled na življenje ... Kaj se je naj­bolj spremenilo?

Zavedanje, da na prvem mestu niso več samo tvoje potrebe. Še vedno lahko uživaš v stvareh in doživetjih kot prej, vendar malo drugače, potrebna je organizacija, včasih se je treba tudi čemu odreči. In pa dejstvo, da si odgovoren za to bitjece, da ga dobro vzgojiš, pripraviš na vse, kar ga čaka v življenju.

Story: Ste že začeli telovaditi? Sta z osebno trenerko Karmen že naredili načrt vadbe?

Nisem še začela, ker je menda vsaj prve tri mesece treba počakati z vsem, da si telo malo opomore. Ne smem prehitevati in pretiravati. Kmalu pa bom lahko začela vaditi na power platu, o tem sva se že pogovarjali, tako da se veselim dneva, ko bom lahko počasi začela malo bolj migati.

Story: Kaj vam je svetovala? Kako je naj­bolje začeti?

Predvsem ne pretiravati že takoj. Začeli bova enkrat na teden, da vidiva tudi, kako se bo odzivalo telo, potem pa sčasoma vse več. Ne gre samo za dobro počutje, tega mi že zdaj ne manjka, paziti je treba, da z vadbo ne pretiravaš, ker lahko vpliva na primer na izgubo mleka.

Story: V tujini zvezdnice rodijo, že čez nekaj dni pa jih lahko občudujemo na rdeči preprogi v oprijetih oblekah ... Kakšno je vaše mnenje o tem?

Mislim, da je to v tujini pretirano. Sama v vlogi mamice res uživam in trenutno so moje prioritete povezane z otrokom. Težko si predstavljam, da bi se obremenjevala s tem, kaj bom oblekla za na prireditev. Ti prvi meseci so tako posebni, da se mi zdi škoda prehitro vse zajemati s polno žlico, za to bo še dovolj časa.

Nova Story že v prodaji

Story