Teja Perjet: "Prstan je bil njegovo darilo meni"

Vir: Nova
5. 6. 2013

Po natanko enem mesecu delovanja smo zaslišali kuharico Tejo Perjet, kako jima z Janijem teče posel v Tejani Kitch'n.

Minil bo prvi mesec delovanja podjetja Tejani Kitch'n, ki sta ga ustanovila z Janijem. Kako ocenjujeta ta mesec, sta zadovoljna?

Prvi mesec je bil in je še vedno zelo naporen, ampak sva izredno zadovoljna. Dejansko imava prostor, kjer ustvarjava in počneva tisto, v čemer uživava. Veliko stvari morava še urediti, preden bo vse skupaj potekalo tako, kot mora, ampak se sproti učiva in boriva. Srečo imava, da je za nama Electrolux, ki naju podpira v najinih načrtih. Odločila sva se namreč, da pričneva tudi z veganskimi delavnicami, kjer sva od Electroluxa prejela nove aparate, primerne za najine potrebe. Sva izredno zaposlena, ker poskušava vsem ustreči. Tako poleg najinih stvari delujeva tudi dobrodelno, in zato sva mogoče malo preobremenjena in nervozna, ampak vsekakor zadovoljna. Eden izmed večjih projektov je tudi sodelovanje s podjetjem S Project, ki ustvarja priložnosti za mlade z neformalnim izobraževanjem na področju kuharstva, podjetništva in osebne rasti. Z Janijem se bova tako vključila v njihov učni načrt in jim omogočila, da v najinem prostoru osvojijo številne tehnike, predvsem pa bova z njimi delala na področju kreiranja hrane in jim tako na inovativen in sodoben način predstavila svet kulinarike. Poskušala pa jim bova pomagati tudi po zaključku njihovega šolanja v smeri iskanja primerne zaposlitve.

Trenutno se veliko govori o preveliki obdavčitvi podjetnikov, sploh mladih, kot sta vidva, da je težko začeti posel, plačevati prispevke. Kako vama gre, plačujeta še vse pravočasno ali sta že davčna dolžnika?

Sem ekonomistka in sem izredno realna ter previdna, tako da absolutno prispevke plačujeva pravočasno. Imava srečo, da so ob nama sami mladi podjetniki z izkušnjami, ki nama svetujejo in naju vodijo v pravo smer. Najin mizar Henrik je samostojni podjetnik že kar nekaj let, prav tako fotografinja in oblikovalec, ki nama je delal celostno grafično podobo Nova podoba. Nanj se vedno znova obračam, ko potrebujem nasvet. Prav tako pa sva se odločila tudi za podjetje Ultra-as, d.o.o., iz Slovenske Bistrice, ki nama vodi računovodstvo. Resnično ne želiva prepuščati nič naključju. Je težko, ampak nama ob strani stojijo družina in prijatelji, na katere se lahko vedno znova obrneva. Oba sva tudi zelo trmasta, in če si nekaj želiva, potem vso energijo usmeriva tja. Toliko več delava, ampak je vredno.

Iznajdljiva sta že od vsega začetka, podjetje sta ustanovila pravzaprav brez zadolževanja, kreditov. Kakšen je vajin recept, kako vama je to uspelo?

Vsekakor nama je šov Gostilna išče šefa pri tem pomagal. Tukaj bi zopet izpostavila Electrolux, ki nama je začetek omogočil, saj sva od njih sponzorsko prejela veliko aparatov, brez katerih ne bi mogla danes nič. Je pa res tudi to, da sva imela že oba v glavi neko vizijo, kaj bi rada v življenju počela. In tu sva se preprosto našla. Veliko lažje je tudi, ker sva dva. Je pa res, da oba verjameva v to, če si človek nečesa močno želi in k temu stremi, potem to tudi dobi. Če delaš dobro in pošteno, se vsekakor obrestuje. Podjetje sva res ustanovila brez kreditov in zadolževanja, posledično pa je najin delavnik temu primeren, 24 ur sedem dni na teden.

Ponudbo vajinega podjetja iz tedna v teden dopolnjujeta, kaj trenutno ponujata, organizirata?

Trenutno imava veliko tečajev za odrasle, prav tako otroških delavnic. Kuhava tudi na domu, veliko pa je tudi rojstnodnevnih zabav. Poleg tega ponujava tudi 'team buildinge' za podjetja in druženja za zaključene družbe. Skratka vse, kar je povezano s hrano in kuhanjem. Časa nama žal primanjkuje za kakšno kreiranje in nove jedi, ampak tudi to imava v načrtu.

Vajin največji pokrovitelj je podjetje Electrolux, postala sta tudi njihova promotorja, sodelujeta na njihovih dogodkih. Nam zaupate, za koliko časa sta podpisala pogodbo z njimi in za kolikšno vrednost?

Electrolux naju resnično podpira. S kompletno opremo tako v najinem prostoru kot tudi opremo za na teren nama dejansko omogoča, da opravljava vse svoje dejavnosti. Vrednost za naju je neprecenljiva. Sva pa izredno zadovoljna tudi s keramično prevlečeno posodo Delimano, ki jo uporabljava resnično povsod, saj je primerna tako za plin, indukcijo in elektriko. Če imava delo na terenu, potem kar v najinega hyundaia ix20, ki ima izredno veliko prostora, pobaševa mobilno Electroluxovo pečico, vzameva posodo Delimano in vse dodatke in se odpraviva kuhat.

Nekoč ste imeli tudi željo po lastni televizijski oddaji o kuhanju. Je tu kaj novega, ste dobili kakšno ponudbo?

Želj je izredno veliko. Res je bila ena izmed njih tudi lastna oddaja in dejansko sva ugotovila, da imava prostor resnično primeren ravno za snemanje le-te. Bova videla, kako se bo vse skupaj odvilo, predvsem pa morava najprej postaviti trdne temelje, šele nato sledita fasada in streha.

Skupaj sta praktično 24 ur na dan, prihaja do trenj, kako jih rešujeta?

Vsekakor bi bilo trenj več, če bi imela več časa. Ker pa tega nimava, so tudi trenja manjša. Tako ne ostaja veliko časa tudi za naju, ampak poskušava tistega kar se da kvalitetno preživeti. Srečo imava, da je tudi tako vreme in naju ne vleče ven, vsaj mene ne. Sama namreč resnično obožujem sonce, morje in jezera, glede na vreme pa zadnje čase razmišljam samo o bundah. Velikokrat greva tudi na sprehod, ampak naju povsod spremlja najin prenosnik in telefona. Ampak se navadiš.

Napovedana je bila že poroka z Janijem, ki vam je kupil prstan. Je že na vidiku?

Prstan je bil njegovo darilo meni, a zaroka to ni bila, prav tako pa ne razmišljava o poroki, ker nimava ne časa ne financ za takšen podvig. Bomo še videli, kaj bo v prihodnosti, seveda pa se držim reka 'Nikoli ne reci nikoli'.

Nina Keder za revijo Nova

Priporočamo