tiJANA bASS: Izgubila je dom, a našla kreativnost

tiJANA bASS (foto: revija Lea) revija Lea
Vir: Lea
26. 2. 2014

Drzna in vroča raperka tiJANA bASS je javnost opozorila nase pred leti s svojim prvencem Playground, ki je izšel pri ameriški založbi, ki je last zloglasnega raperja največje hiphop skupine na svetu Public Enemy. Na njem je tiJANA opisala vse grozote, ki jih je doživela, ko so ji do tal porušili dom in je z družino prebegnila v Slovenijo, kjer je začela novo življenje.

Marsikdo ji je takrat očital, da drznost in lepota ne hodita z roko v roki, a tiJANA je še enkrat dokazala, da so stereotipi zato, da se rušijo. Svojo lepoto in znanje o modi je združila pod modno znamko Revolver Heart in kolekcijo Anima (duša) ter s svojo sestro Sanjo Cherish ustvarila drzno kolekcijo oblačil ali, bolje rečeno, inteligentno modo, ki ne pozna statusa in predvsem ne pozna spola.

Že dolga leta ste glasbenica. Vaš mentor je sam oče hiphopa Chuck D iz skupine Public Enemy. Kako je prišlo do sodelovanja?

Zgodba seže v leto 2003, in sicer v prestolnico Srbije Beograd, kjer sem živela dve leti, delala glasbo, obiskovala teater Dadov. Odkar pomnim, obožujem rap in odrasla sem ob zvokih Public Enemyja, RUN DMC-ja, LL Cool J-ja in drugih, vendar Public Enemy so bili posebnost zaradi svojih politično obarvanih besedil, zaradi borbenosti in unikatne ustvarjalnosti. Ko sem v Beogradu izvedela, da bodo prav tam nastopili v živo, sem se povezala z organizatorji koncerta. Tako smo se po koncertu družili s skupino in jim razkazali Beograd.

Chuck me je vprašal, kaj počnem v življenju, spregovoril z mano o vojni, ki sem jo preživela na Hrvaškem, in spregovoril o svojih občutkih o rasizmu v Ameriki. Ko sem mu rekla, da tudi sama rapam in pišem besedila, me je prosil, ali mu lahko kaj v živo predstavim. Chuck je posnel dve pesmi z mano, leta 2011 je celo prišlo do sodelovanja s celotno zasedbo Public Enemy v našem skupnem singlu Face of Freedom. V veliko čast mi je delati in prijateljevati z nekom, ki ga je letos celo častna Rock and Roll Hall of Fame poimenovala za očeta hiphopa, Public Enemy pa za najboljšo rap skupino vseh časov.

Vaša plošča Playground je izšla v ZDA, na njej pa se lotevate socialnih tem.

Za prvenec lahko rečem, da me dobro označuje (smeh), rada sem drzna in se spogledujem tako z revolucijo kot s seksi zvoki. Album je tako eklektična mešanica hiphopa in elektronike, rapa in r&b-ja. Ploščo sem posnela v New Yorku, kjer sem delala s celotnim timom producentov, ki jih je organiziral Chuck D, med njimi so Yumika 'P.RIOT' Parsley, Johnny Juice Rosado, Studdah Man, Kyle Jason, pa tudi sam Chuck D. Tako ni bilo preveč pomislekov o tem, ali se bomo dotaknili tudi moje preteklosti iz Hrvaške, tukaj mislim predvsem na izkušnje z vojno in prihod v Maribor. Življenje me je tako naredilo še posebno občutljivo na nepravičnost, laži, ksenofobijo, negativni nacionalizem, revščino in prav tako zavajanje političnih sistemov.

Na plošči je prav tako močno čutiti tudi vaše korenine in težko zgodbo, ki ste jo za čuda preživeli.

Številni najbrž ne vedo, da sem leta 1991 prišla v Slovenijo kot begunka iz mesta Karlovac in z družino smo morali začeti življenje znova in iz ničle. Takšen velik preobrat pusti velik pečat na človeku in vedno se zgodita dve stvari: ali te ta izkušnja naredi močnejšo ali pa te uniči. Ni sivine ali srednje poti. Še danes se borimo. Takrat nas je skoraj dobesedno pobil takratni fašistični režim, a danes smo nekako vsi sredi kapitalistične hladne vojne, ki ji pravim kvazikriza oziroma manipulativna možnost za obogatitev vedno istih družbenih slojev. Če poznaš resnico, nisi daleč od zmage. Prihajajo dobri časi, saj bodo kmalu vsi, ki so kradli, medtem ko so drugi delali in plačevali davke, prišli pred sodišča resnice. Tukaj bom tako dolgo, dokler se to ne zgodi. Treba je verjeti. Upanje nikoli ne umre.

Tijana

Kaj vas je navdihnilo, da ste se podali iz glasbenih tudi v oblikovalske vode?

Kvazikriza me je navdušila. Ja, dobesedno je propadel posel, ki sta ga imela moja starša skupaj z nama s sestro. Od nekdaj smo veliki oboževalci slikarjev in projekt kavarne Picasso tako ni bil nič nenavadnega. Medtem ko rešujemo nedokončane zadeve v zvezi s tem poslom, smo se nemudoma lotili novega. Predvsem jaz in moja sestra Sanja sva prišli skupaj do zamisli Revolver Heart, saj nas kot družino ti besedi zelo dobro opisujeta. Smo borbena družina in v tem duhu vztrajamo.

Linija oblačil Revolver Heart je nekaj posebnega.

Pri modni znamki Revolver Heart si želimo, da naše potiskane majice niso le kos oblačila. Prizadevamo si, da bi ustvarjali tako imenovano inteligentno modo, ki ne pozna statusa in spola.

Te dni je luč sveta ugledala tudi Anima. Gre za drugo kolekcijo?

Anima ali v prevodu 'duša' je naziv za našo kolekcijo, drugo po vrsti. Medtem ko se je prva kolekcija spraševala Who Am EYE?, 'kdo ljudje pravzaprav smo', nam druga ponuja odgovor: anima. Pri novem projektu smo črpali navdih večinoma iz filozofskega sveta, od Aristotela, C. G. Junga, Ramana Maharshija in drugih, v svoje grafične podobe, ki postanejo potiski na naših majicah, pa smo vključili tudi elemente poparta. Zavzemamo se za mešanje ulične mode in edgy šik elegance, majice spremenijo v zapeljivi kos unikatnega oblačila.

Značke: Tijana Bass