Tilen Artač: Nisem 'vrtač'!

4. 4. 2013 | Vir: Lea
Deli
Tilen Artač

Glasbenik, komik in satirik Tilen Artač je slovenski prostor zaznamoval z občutkom za satiro, s talentom za imitiranje pa tudi gledalce in poslušalce RTV Slovenija. Bi si upali z njim pojesti večerjo?

Skoraj desetletje je že, odkar je Tilen Artač član ekipe imitatorjev radijske oddaje Radio Ga Ga. V teh letih je upodobil številne like in lani, tudi zaradi njih, prejel nagrado Franeta Milčinskega – Ježka. RTV Slovenija jo podeljuje najzaslužnejšim za izvirne dosežke v tistih umetnostnih zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo tradiciji žlahtnega Ježkovega duha.

Njegova iskriva misel in imitatorska sposobnost se ob Juretu Godlarju zdaj nadaljujeta v oddaji Kdo si upa na večerjo? Pripisovali so mu ljubezensko razmerje s Tjašo Železnik, a je ostal zvest violončelu, z njim prišel do magisterija, prepotoval ves svet in si ustvaril z nagradami oplemeniten dom.

Lea:  Očitno je bila Tjaša preveč usodna in o njej ne želite govoriti. Tu pa je še ena 'femme fatale' , psihologinja Ifigenija. Menda zares obstaja in srečali ste jo v osnovni šoli, ko ste se k njej zatekli po nasvet, kajne?

Tilen: Res je. Bila je moja psihologinja v osnovni šoli. Krasna gospa. Rad sem se pogovarjal z njo. K njej pa se nisem zatekal le po nasvete, največkrat sva se le pogovarjala o vremenu, živalih, politikih ...

Lea:  Povejte mi, kako radi zahajate na televizijo. Vam ponuja ustrezen prostor za nadaljevanje žlahtnega Ježkovega duha, ki so ga lani opazili tudi pri vas in zaradi katerega ste si prislužili Ježkovo nagrado?

Tilen: Moram reči, da se na Televiziji in Radiu Slovenija dobro počutim. Po 10 letih dela sem spletel dobre prijateljske odnose s sodelavci, kar je zelo pomembno pri ustvarjanju oddaj. Vesel in hvaležen sem vsakič in vsakomur, ki se trudi in ima interes, da so oddaje še boljše in zanimivejše.

Lea:  Kje je prijetneje? Pred mikrofonom ob Sašu Hribarju ali na kreativnem sestanku pri Bojanu Krajncu?

Tilen: Na Radiu Ga Ga je oddaja v živo in gre za popolno improvizacijo. Uporabljam svojo domišljijo in zgolj razvijam idejo, ki jo je nekdo 'po nesreči' izustil nekaj trenutkov prej. Vse gre zelo hitro. Seveda pa imam nasproti sebe Saša Hribarja, ki me skozi vso oddajo usmerja; mi denimo ponudi odličen 'material' in mi pusti, da ga gnetem in izoblikujem. Imam veliko srečo, da sem prišel pod njegovo okrilje pri rosnih 18 letih. Boljšega mentorja in sodelavca si ne bi mogel želeti.

Lea:  Dobro, to je bil zdaj hvalospev mentorju, kaj pa televizija, je tudi tam tako zabavno?

Tilen: Na televiziji se zadeve postavijo zelo natančno. Vse piše v scenariju. Popravljamo določene dele oddaje, kjer se je opazilo, da stvar ne teče, kot bi morala. Koncept je jasno postavljen. Bojan Krajnc je v teh zadevah dosleden. Opazuje, premišljuje, svetuje. Niti pri snovanju oddaje Kdo si upa na večerjo? niti na Radiu Ga Ga pa smeha ne primanjkuje.

Lea:  Septembra 2010 ste nastopili v legendarnem Magic-Comedy Clubu Hermosa Beach v Los Angelesu. Se smisel za humor razlikuje po posameznih deželah ali lahko govorimo o nečem 'univerzalnem'?

Tilen: Američani so bili zelo odprti do predstave GodArt, tudi sam sem izjemno užival na tamkajšnjem odru. Občinstvo pa se smeji, če je stvar pač smešna in zabavna, pa naj bodo pod odrom Kitajci, Američani, Slovenci ...

Lea:  V Sloveniji je danes že vsakdo stand up komik. Se vam zdi, da imate veliko konkurence ali ni omembe vredna?

Tilen: Nekateri so dobri in imajo kakovosten program. Drugače bi trdil za imitatorje. Veliko jih je, a žal je veliko imitacij kopija imitacije, ki je bila ustvarjena denimo v oddaji Radio Ga Ga. Neskončno spoštujem nekoga, ki naredi dobro in originalno imitacijo politika, estradnika, pevca. Priklonim se mu, snamem klobuk, saj to ni lahko.

Lea:  Povejte mi, katere šale najbolj zažgejo. Tiste, ki se dotikajo spolnosti, čefurjev ali česa tretjega?

Tilen: Kaj pa vem, lahko povem, da sledim sebi, svojemu humorju, ki je daleč od klasičnega. Moje oboževalke so gospe, stare nad 70 let. Največ mi pomeni, ko mi rečejo: "Mladenič, nasmejali ste me. Zabavala sem se. Hvala."

Lea:  Je težko preklapljati med liki ali shizofrenija sčasoma postane način življenja?

Tilen: Zelo težko je živeti s tem. (Smeh.) Sploh, ko v restavraciji naročam kot Dimitrij Rupel, plačam kot Jože Potrebuješ, odkorakam kot Svetlana Makarovič. Zgodba se ponovi ob kavi. In tako naprej ves dan ....

Vas zanima kaj je o Tilnu povedal njegov prijatelj Jure Godler? Preberite v novi številki revije Lea.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk