Tim, Luka in Toni razjasnili ozadje zgodbe In & Out

In & Out (foto: revija Nova) revija Nova
Vir: Lea
26. 4. 2014

Skupina In & Out je plod resničnostnega šova X Factor, v kateri so združili štiri nadobudne pevce. Zdaj se je zgodil prvi razdor v skupini, ki pa ne napoveduje njihovega konca. Ravno nasprotno, Tim, Luka in Toni kljub odhodu Lovra ostajajo skupina, ki bo s svojo glasbo nagovarjala številne oboževalce.

Fantje, že nekaj časa po šovu X Factor ustvarjate v skupini In & Out. Ste si mislili, da vas bo pot tako dolgo družila?

Že odkar so se na pevskem šovu ugasnili reflektorji, se je za nas pot šele začela, predvsem kako bi dano medijsko pozornost lahko čim bolje izkoristili, da bi naša glasba prišla do ljudi. Bilo je že veliko nasprotovanj, ostrih besed, ampak nič kaj nenavadnega za skupino, tako da če pogledamo nazaj, si ne znamo predstavljati, da tovrstne izkušnje ne bi delili med sabo in predvsem z oboževalci.

Skupine, ustvarjene v tovrstnih šovih, nekako nimajo dolge skupne poti. Kako vi gledate na to?

Res je! Ta polemika traja od samega nastanka skupine, veliko prijateljev ima veliko za povedati čez tvoje uspehe in morda se celo naslajajo nad manjšimi spodrsljaji. To je precej trnova pot do uresničitve ciljev. Pravijo nam umetno nastala skupina, tudi to je res. Smo iz konzerve, in ne iz domačega vrta. Kljub temu smo hrana, zato se trudimo upravičiti sloves predvsem z dobro avtorsko glasbo. Naš moto je: Vse se da, če se hoče!

So se stvari zdaj kaj bolj umirile, odkar niste več tako na udaru, ali je še vedno enako?

Stvari so se morda umirile, ker nismo toliko po rumenih medijih kot nekoč, saj smo nehali komentirati, da ne komentiramo kakšnih pekočih vprašanj. Vemo pa, da je treba vse doživeti in tudi kaj 'šarfnega' včasih prav zapaše. (smeh) Zdi se nam, da je stvar precej utrjena, saj ljudje vedo, za koga gre. Tudi naša prodaja albuma je potrdila naše delo, saj je bila tretja najbolje prodajana plošča pri nas. Tako da je trud poplačan.

Kdo je gonilna sila skupine? Kako si porazdelite delo? Kako se še vedno razumete?

Po večini je to Kori, ki počne tudi večino stvari, drugače si pa v skupini porazdelimo vloge po tem, česa je kdo sposoben in česa ni. Tisti, ki po navadi vse počne, jih po navadi tudi dobi po glavi, saj je filter za vse drugo.

Nedavno ste izdali svoj prvenec. Kako so potekale priprave na nov album?

Izdali smo prvenec Valovi v sodelovanju z založbo ZKP. Pravimo mu naš prvi otrok, ki se je rodil malo čez rok, ampak je zdrav kot dren in ne joče, kvečjemu dobro poje in igra. (smeh) Priprave na nov album so bile precej naporne, saj je šlo za precej velik projekt, tako smo se odpravili v studio producenta Dejana Radičeviča, kjer smo v nasprotju s pričakovanji drugih posneli vse sami in preprosto ustvarili svoj avtorski izdelek. Pesmi sta napisala Kori in Toni, ki sta se izkazala za odličen tandem pri pisanju skladb.

Vas Aleš Uranjek še vedno uspešno vodi? Ga poslušate? Kako se dopolnjujete?

Aleš je še zmeraj naš prijatelj in mentor. Veliko smo sicer sami pripomogli k našem uspehu, ker smo si te stvari želeli. Predvsem pa da naša glasba zajadra skozi čim več glasboželjnih ušes. Poslušamo se vsi med sabo, samo tako lahko funkcionira kot celota. Kdaj si pridemo tudi navzkriž, ampak to so vse nujne stvari.

In&out

Zdaj vas je zapustil Lovro. Kako je prišlo do te odločitve?

Veliko časa smo spraševali sami sebe, kaj se dogaja in kaj storiti. Vemo, da je treba imeti vse štiri glave popolnoma zavedne in delovne, če želiš delovati v skupini. Preprosto smo se pozneje odločili, da nadaljujemo kot 'trio adijo', ker ni bilo tako. Zdaj je v skupini definitivno bolj sproščujoče in drugačno vzdušje, kar nam trem zelo ustreza.

Zakaj je Lovro odšel? Ste se skregali ali je bila to skupna odločitev?

Mogoče je podobno, kot sprašujejo: Kdo je koga pustil, ona tebe ali ti njo? V našem primeru smo to naredili istočasno. V nekem trenutku smo se zavedali, da tako pač ne gre več. Mi želimo 'glasbirati' še naprej, pojesti kak drekec tu in tam ter nadaljevati z In & Out. (smeh) "Welcome to Slovenian šovbiz." (smeh) Skregali se nismo, ni bilo vredno, bilo bi še slabše.

Verjetno so nekateri komaj čakali na to, da kot skupina razpadete. Kako gledate na to, na nevoščljivost?

Morda, tudi to je bilo čutiti, saj niso verjeli v projekt kot nekateri. To je pač del skupine, pa če si iz garaže ali TV-oddaje. Pridejo težave tako kot veselje. Nevoščljivi zagotovo lepo poskrbijo, da pridejo njihove besede v tvoja ušesa ali oči. Prek tega žal ne moreš, je pa seveda od tebe odvisno, kako se s tem spopadeš. Sami smo se na neki točki nehali obremenjevati s takšnimi in drugačnimi pripombami. Če komu nismo všeč, je to izključno njegov problem.

Boste nadaljevali kot skupina?

In & Out smo drugačni, ne bomo govorili, da smo boljši ali ne vem kako močnejši kot do zdaj ... Gre za počutje v skupini in ambicijo, da smo boljši. Naš razhod z Lovrom je za nas korak nazaj, da lahko naredimo dva naprej.

Kaj pa nastopi, bo kdo drug prevzel njegov delež? Boste iskali novega člana ali ostajate kot skupina v troje?

Za nas se čisto nič ne spremeni. Nastopamo dalje, koncertiramo, delamo, gasa! (smeh) Novega člana ne bomo iskali, saj kot trije delujemo odlično, delujemo kot celota, kar je najpomembneje. Tudi ta kemija se je od nekdaj kazala navzven kot dobra, pozitivna. In & Out smo in bomo trije.

Ravno ste izdali album. Je Lovro sodeloval?

Album Valovi je na prodajnih policah od 14. februarja. Večino pesmi je napisal Kori, veliko tudi Toni. Skupaj sta ustvarjalna sila pri In & Out. Tako je bilo najbolje za glasbo. Po vsej verjetnosti to niso lahke zadeve zanj, kot tudi ne za nas, tako da ga razumemo, če mu je žal. Po drugi strani pa je tako le najbolje za vse.

Kakšni so zdaj načrti skupine v prihodnosti. Kako boste napadali odre?

Odre napadamo z ofenzivo. Ne damo se tako hitro, zunaj imamo album Valovi, polno koncertov, oddaj ... In & Out delujemo dalje kot močan zrel trio in komaj čakamo, da zaigramo na odrih. Se pa na tem mestu zahvaljujemo vsem oboževalcem, da nas razumejo in nas še naprej podpirajo.