Viktorija in Bojan Emeršič: "Skupaj sva močnejša"

Viktorija in Bojan Emeršič (foto: Sašo Radej) Sašo Radej
Vir: Story
14. 11. 2014

On je eno od največjih igralskih imen z domačih odrskih desk, TV-zaslonov in filmskih platen; ona eterična lepotica s talentom, ki je bila že med študijem dramske igre nagrajena z viktorjem in Prešernovo nagrado; skupaj pa sta ljubimca, zakonca, prijatelja, zaupnika ... in predvsem starša, ki ju je pred mesecem dni življenje nagradilo z že drugim malim čudežem.

Pred kratkim se vam je pridružil še en družinski član. Ste se že navadili na novo družinsko dinamiko?

Bojan: Res je. 4. oktobra se nama je rodil drugi sin Oskar in želimo mu, da bi "stopal pogumno, junak našega časa," kot nam je v sporočilu zapisal naš prijatelj. Lepo smo ga sprejeli in imamo ga radi. Očitno pa ima tudi on rad nas, ker je zelo priden in nezahteven. V glavnem je in spi tudi čez noč. Upam, da nam kakšni krčki ne pokvarijo tega udobja.

Kako pa je novega družinskega člana sprejel prvorojenec Tibor?

Bojan: Tibor se je do zdaj izkazal kot pravi veliki brat. Izkazuje mu veliko ljubezni in pozornosti. Res je, da mogoče malo prehiteva čas in ga pridno seznanja s svojimi junaki in igračami, čemur pa Oskar seveda ne more slediti. Ampak ko Tibor sede na posteljo in mu v naročje dava Oskarja, se stvari postavijo v ravnovesje. Tibor ga nepremično gleda kot nemočnega dojenčka in Oskar v njegovem naročju zaspi. Zelo intimno in zelo lepo.

Zdaj sta starša že kar nekaj let, vaju je ta vloga kot partnerja še zbližala?

Bojan: Otroka in ukvarjanje z njima naju niso kaj dosti zbližali, ker se nama zdi, da se imava zelo rada. Bolj primerno bi bilo reči, da otroka poglabljata najin odnos. Z otrokom se v starša nevede prikrade neki strah, neka odgovornost za njegovo prihodnost. Na nekatere stvari v njunem življenju lahko vplivava, na nekatere pač ne, in če vse strahove in odločitve sprejemava skupaj, imava občutek, da sva močnejša.

Bojan, poleg Drame ste aktivni tudi v komercialnih gledališčih. Kako usklajujete kariero in družinsko življenje. Je težko, ker ste pogosto odsotni tudi ob večerih?

Bojan: Moram se pohvaliti, da sem si izboril čas za prihod novega člana, tako da sem veliko prisoten in v pomoč Viktoriji. Res pa je, da družina in služba nista dve ločeni kategoriji, ampak sta prepleteni in druga do druge tolerantni. Vendarle pa imam ob večerih kakšno predstavo in takrat se pač dobro zorganiziramo. Čeprav je navdušenje ob novem članu naše družine kar malo zastrlo ljubezen do mojega poklica.

Sta za predstavo Mulc veliko navdiha dobili pri Tiborju?

Bojan: Vsekakor je Tibor iniciator moje zelo priljubljene predstave Mulc vas gleda. Njegovi pogledi, njegova vprašanja in razumevanja našega odraslega sveta so mi dali inspiracijo za več kot uro in pol dolgo predstavo. Ta njegov pogled od spodaj navzgor se mi je zdel popolnoma nov pogled na svet odraslih, zato sem jo tudi posvetil njemu.

Kaj pa vi, Viktorija ... Za vas je to drugi porodniški dopust, uživate v tem času ali boste po nekaj mesecih že pogrešali odrske deske?

Viktorija: Porodniški dopust je verjetno edini dopust v življenju, ko se dejansko 11 mesecev 24 ur na dan posvetiš svojemu otroku, in to v obdobju, ko je tako zelo odvisen od mame ali očeta in ko še posebej potrebuje varnost in toplino. To so bili zame neprecenljivi trenutki že takrat, ko sem bila na porodniškem dopustu s Tiborjem. Trenutno se doma razvajamo in crkljamo kar vsi štirje, se spoznavamo in se imamo zelo lepo. Je pa res, da vse, kar je lepo, hitro mine in tudi to bo. Takrat bo ponovno čas za odrske deske, ki se jih bom zagotovo prav tako zelo razveselila.

Vama starševske izkušnje prav pridejo tudi pri vživljanju v določene vloge, ki jih igrata v gledališču?

Bojan: Igralec vedno ravna s celotnim svojim vedenjem; čutnim, razumskim in abstraktnim, tako da verjetno tudi ta izkušnja vpliva na ustvarjanje vlog. Viktorija: Se strinjam z Bojanom. Ko postaneš starš, se ti v hipu odpre neki nov, še neznan svet, ki ti prinaša nove izkušnje in te z njimi bogati. In tako kot postajam v zasebnem življenju bogatejša, tako v smislu nekih novih občutenj, spoznanj, čustev ... postajam bogatejša tudi kot igralka, kar ima vsekakor vpliv na ustvarjanje novih vlog.

Tibor že kaže kaj vajinega talenta?

Bojan: Mogoče je malo prezgodaj govoriti o odkritem talentu, vsekakor pa mu želiva, da bi v življenju našel nekaj, kar bi ga obsedlo in bi bil v tem še dober.

Si v prihodnje želita še kakšnega družinskega člana?

Bojan: No, no, malo prehitevate.

Napisala: Ana Fetih

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 46/2014

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story Story 46/2014

Story Story 46/2014, od 06. 11. 2014