Violeta in Lara o tem, zakaj sta zapluli v politične vode

Violeta Tomić in Lara Jankovič (foto: Sašo Radej) Sašo Radej
Vir: Story
5. 6. 2014

Igralki, dobrodelnici, aktivistki za privržence, za sovražnike ženski v politiki, ki sta neumni in nimata pojma. Violeta Tomić in Lara Jankovič sta se podali v politične vode, z Združeno levico se bosta udeležili celo državnozborskih volitev. Borita se za socialistično in demokratično Evropo na vseh ravneh, s tem pa sta marsikomu postali trn v peti.

Zakaj sta se odločili zapluti v politične vode?

Violeta: Dosti nama je vsega in tega, da so kvazi desni in kvazi levi v 20 letih zafurali Slovenijo. Mi pa doživljamo medijsko blokado, saj želijo ljudem povedati, da ni druge možnosti kot voliti že stare obraze. Mi smo novi obrazi, z novim programom, ki rešuje zategovanje pasu, krizo gospodarstva, ki skrbi za malega človeka, za zaposlovanje, varno starost, ekologijo in alternativne oblike zdravljenja. Medijem, ki jih financira kapital, to ni najbolj všeč, zato smo se pred nedeljskimi volitvami počutili zelo zapostavljene.

Glede na to, da se zavzemata za legalizacijo marihuane, sta tudi sami uporabnici, poznata njene zdravilne učinke?

Violeta: Vsekakor jih poznava, danes sva se srečali z Jako Bitencem, ki z marihuano zdravi celo otroke. Vsa marihuana seveda nima THC-ja, ima pa prav vse zdravilne učinke. S sajenjem industrijske konoplje, ki je hvala bogu zdaj že legalizirana, bi lahko rešili tudi problem krme, ne pa da živali krmimo z gensko predelanimi organizmi, kar je nedopustno in nezaslišano tako do živali kot ljudi. Lahko bi se znebili plastike, imeli zastonj kurjavo, lahko bi jo uporabljali za izolacijo, skratka možnosti konoplje in njene uporabe so neskončne. Če mislite, da jo kadim, je ne. Ne kadim niti cigaret, a poznam zdravilne učinke konoplje. Različne vrste konoplje zdravijo različne bolezni, predvsem so rezultati dobri pri zdravljenju rakavih bolnikov. Videli smo kar nekaj 'čudežnih' ozdravitev, a farmacevtska industrija o tem ne želi slišati, saj bi se morali s tem odpovedati svojim blaznim provizijam. Vsi vemo, kako je zdravstvo skorumpirano.

Lara in Violeta

Violeta, vi ste nosilka liste, ste bili tudi pobudnica?

Violeta: Nikakor ne, z Laro sva se na gibanjih srečevali že pred petimi leti, ko je bilo še možno kaj rešiti, vendar sva bili glas vpijočega v puščavi. Takrat so vsi govorili, da nam je še dobro, tem je očitno še danes predobro, da niso dojeli, kam nas ljudje peljejo. Vedeti morate, da naši evropski poslanci podpisujejo deklaracijo o prepovedi splava, o neenakosti žensk v Evropi, za našimi hrbti podpisujejo za gensko spremenjeno hrano in prodajajo naše vodne vire. To je nezaslišano, zato sva se odločili, da se aktivirava. Lara je dolgoletna članica Gibanja za trajnostni razvoj Slovenije, jaz pa Demokratične stranke dela. Našli smo se še z mladimi, študiranimi intelektualci iz Iniciative za demokratični socializem in 1. marca razglasili koalicijo, na kateri je bil prisoten tudi Alexis Tsipras, ki ga Žižek označuje kot politiko novega upanja za Evropo. To, kamor smo prišli danes, ne pelje več nikamor. Ta kvazi levica in kvazi desnica ... Levica v Sloveniji ni levica. Levica smo mi. Levica ni to, kakšen odnos imaš do druge svetovne vojne, temveč to, kakšen odnos imaš do delavstva in pravic delavcev.

Kaj pa konkretni programi? Imate pripravljene zdravstvene in socialne reforme?

Lara: V našem programu je pojasnjeno, kako bi se stvari lahko uredile in spremenile. Konkretno, z obnovljivimi viri, kar bi takoj odprlo deset tisoč delovnih mest. Imamo programe za mlade, da jim ne bo treba odhajati iz države. Imamo strokovnjake za promet, politologe, ekologe, ekonomiste in kmetijske strokovnjake, ampak je težko, ker smo zelo radikalni. Radikalni pa smo v pozitivo. Naš slogan je: Človek pred kapitalom in pika! Predvsem dajemo prednost obnovljivim virom in trajnostnemu razvoju. Slovenija ima za to vse možnosti. Smo čudovita država, imamo vse, in to bi lahko izkoristili. Seveda tako, da narave ne uničujemo, temveč ji kaj tudi vrnemo. V takem sožitju lahko zelo lepo živimo. Če nam bo uspelo, boste pa povedali volivci, tudi na državnozborskih volitvah, kjer se bomo za boljše razmere pri nas borili še v večji koaliciji. Vsekakor, saj ne moremo več sedeti pri miru, prav vsi moramo postati aktivni državljani.

Zakaj bi ljudje zaupali ravno vam?

Lara: Mi smo vaši ljudje. Zakaj smo drugačni? Če bi nas malo bolj spremljali in poznali, bi vedeli, da to, o čemer govorimo, živimo. To smo živeli že davno, preden smo se odločili in zbrali ta pogum, da nastopimo aktivno in ustanovimo stranko, saj nismo nič politični ljudje, a vidimo, da moramo nekaj narediti. Da boste dobili zaupanje, vas prosim, da nas spremljate. Druga stvar, ki se mi zdi zelo pomembna, je ta, da bi se naš poslanec, če bi bil izvoljen v evropski parlament, odpovedal tretjini plače. Ne moreš pridigati o zategovanju pasu, če sam ne varčuješ in živiš na veliki nogi. Sama zlahka preživim s povprečno plačo. To mi že živimo in s tem nimamo težav. Želimo dokazati, da nam ni do denarja, temveč do sprememb. Ko bodo spremembe, bomo denar tako ali tako imeli vsi.

Umetnici, ženski, novinki v političnih vodah ... manjka vama le še to, da bi bili temnopolti. Zagotovo se ob vse to marsikdo spotakne?

Lara: Saj sva skoraj črni, ker sva južnjakinji.

Violeta: Zelo je težko. Ravno prejšnji teden so mi odpovedali dobrodelno predstavo za gasilca, ki se je poškodoval pri žledolomu, ko so izvedeli, da kandidiram. To so grozne stvari, saj nisem kot politiki, ki se hodijo med reveže fotografirat enkrat na pet let. Mi med reveži živimo.

Lara: Z dobrodelnostjo se ukvarjam že 12 let, nikoli si nisem mislila, da bom aktivistka.

Violeta: To je popolna stigma, celo televizija, na kateri sva delali, se pretvarja, kot da našega programa ni. Da ne rečem, kako je med politiki. Ženska politik - mi smo neumne in pojma nimamo. Vedo oni, ki že 20 let vodijo državo, vprašanje pa je, zakaj nam gre potem vse slabše?

Letela pa so tudi polena ...

Violeta: Moji hčerki so zablokirali Facebook in e-mail. Ponoči menjajo gesla, tudi sama se pogosto trudim znova vzpostaviti svoja družabna omrežja. Vemo, da imajo nekatere zelo močne stranke, ki nas močno ne marajo, zaposlene ljudi, ki intenzivno delajo na računalnikih.

Lara: Desničarski novinarji so zahtevali celo naše biografije, podatke, koliko zaslužimo ... Meni je vseeno, naj me kar preiskujejo, imam čisto vest. Če mi bodo kaj podtaknili, pa ne moremo nič.

Napisala: Ana Fetih

Nova Story že v prodaji

Story