Žiga Lakner ima zase velike načrte

Žiga Lakner (foto: revija Lea) revija Lea
Vir: Lea
23. 7. 2014

Žiga Lakner je mladi pevec, ki se je javnosti prvič predstavil na šovu talentov. Ko je stopil na oder, je deloval skromno, ko pa je odprl usta in zapel, je večina v dvorani obnemela. Zahvaljujoč svojemu talentu in neobičajnemu vokalu 

Spoznali smo vas na šovu Slovenija ima talent, kjer ste osupnili s svojim opernim glasom. Ste takrat pričakovali takšen odziv občinstva in žirije?

Nisem pričakoval takšnega odziva občinstva in žirije. Vedel sem, da bodo ljudje takoj opazili mojo drugačnost, vendar me je bilo strah, da bodo to vzeli kot slabo. Zelo sem zadovoljen, da je bil odziv pozitiven, saj mi je to dalo dodatno motivacijo za prihajajoče nastope in izpeljavo samega šova Slovenija ima talent.

Žirant Damjan Damjanovič je komentiral, da vam bo zaradi tega talenta zavidala marsikatera operna pevka v Sloveniji. Zdaj se kalite pod mentorstvom Alenke Gotar. Je kaj 'ljubosumna' na vaš glas?

(smeh) Nad tem komentarjem sem bil izredno presenečen, seveda v pozitivnem smislu. Da ti to reče tak poznavalec glasbe, si lahko šteješ samo v čast. Kar pa se tiče Alenke Gotar, pa lahko povem le pozitivne stvari. Ona je odlična mentorica, ki točno ve, kaj moram delati in s čim bova moj glas še bolj izpopolnila. Kosati z njo se je težko, saj je odlična vokalistka, ki na odru vedno pokaže tisti pravi nastop, da ljudje obnemijo. Seveda na moj glas ni ljubosumna, zato se tudi trudi z mano, da bi bil v življenju čim bolj uspešen, saj ji uspeh njenih učencev pomeni ogromno.

Kako pa so se vajine poti sploh prekrižale?

Z Alenko se poznava že iz prve sezone oddaje Slovenija ima talent, z letošnjim februarjem pa so se najine poti še bolj prekrižale. To je bila ena od prelomnic na mojem glasbenem področju. Takrat sem iskal novo mentorico solo petja, Alenka pa je bila kot naročena za moj glas. Po pogovoru s starši me je vzela pod svoje okrilje in od takrat odlično sodelujeva.

Predvidevam, da je za vas na neki način vzornica, čeprav je ženska vokalistka?

Ona je zame ena od vzornic že od prvega dneva, ko sem jo videl nastopiti na Emi, izboru za pesem Evrovizije. Takrat mi je postala ta glasba blizu, saj se od takrat ukvarjam z opernim petjem.

Žiga

Kdaj ste prvič ugotovili, da imate tak neobičajen talent? Kontratenor le ni nekaj, česar bi bili vajeni pri moških pevcih ...

Kot majhen otrok sem se cele dneve vozil na kolesu po Idriji in oponašal sireno. Zdravniki pravijo, da se mi je mogoče ravno zaradi tega oponašanja sirene izoblikoval tak glas. Prvič pa sem opazil tak glas ravno z učenjem pesmi Cvet z Juga izvajalke Alenke Gotar. Glas se mi je skozi leta le še bolj izoblikoval v pozitivno smer in zdaj sem tu, kjer sem.

Ste bili zaradi svojega glasu kdaj tarča kakšnih negativnih opazk? Vrstniki znajo biti kar kruti do tistih malce drugačnih oziroma tistih, ki izstopajo iz povprečja.

Ko enkrat prideš do te točke, da ljudje izvedo zate, se moraš navaditi tudi na negativne opazke. Seveda sem opazil na spletu tudi to od ljudi, ki jih sicer ne poznam, ampak meni ogromno pomenijo vse pohvale in spodbudne besede, tako da na negativne stvari hitro pozabim.

Čeprav na šovu niste zmagali, vam je ta nastop omogočil preboj v glasbeni svet. Imeli ste že kar nekaj koncertov, kajne?

Šov Slovenija ima talent mi je omogočil preboj v glasbeni svet. V tem času sem imel že kar nekaj nastopov, med drugim tudi svoj samostojni 3. prednovoletni pop-operni koncert Žige Laknerja, ki ga imam vsako leto novembra. Vsak nastop posebej je pomemben, za vsak nastop posebej se potrudim, saj le tako lahko uspeš.

Razmišljate, da bi tudi nadaljevali v tej smeri in nekoč študirali opero?

Moj cilj je, da nadaljujem v tej smeri in da bi nekoč študiral opero. Želim si študirati v tej smeri, izpopolnjevati svoj glas in vse življenje delati z glasbo. Naslednje šolsko leto bom že v 4. letniku srednje šole, zato se bom kmalu moral odločiti, kaj in kako naprej. Na prvem izbornem mestu pa je seveda glasba.

Če bi lahko izbirali, s kom in kje bi čez 10 let najraje nastopili, kaj bi odgovorili?

Moja življenjska želja je, da bi nekoč stal na odru z operno pevko Anno Netrebko ali skupino Il divo. Vseeno mi je, kje in kdaj, samo da bi se ta želja nekoč uresničila.

Je poleg petja in glasbe še kaj v življenju, do česar ste enako strastni?

Glasba in petje sta trenutno v mojem življenju edina strast. Glede tega sem si zastavil cilje, ki jih želim doseči, in samo tako jih bom lahko. Sicer pa si dneva brez petja ne morem predstavljati.