Bratko je edini na svetu, ki na umetniški ravni igra na čisto nov inštrument tenorski helikon

Bratko je edini na svetu, ki na umetniški ravni igra na čisto nov inštrument tenorski helikon (foto: Mateja Jordovič Potočnik) Mateja Jordovič Potočnik
3. 12. 2019

Bratko Krivokapić, eden izmed kandidatov za Mladega upa 2019 in po mnenju poznavalcev eden najboljših mladih glasbenikov v Sloveniji, izstopa zato, ker igra na novo glasbilo, tenorski helikon, ki šele postaja znan po svetu.

Bratko Krivokapić ne izstopa le med svojimi vrstniki, pač pa tudi med glasbeniki. Igra namreč na povsem na novo ustvarjeno glasbilo – tenorski helikon. To glasbilo je nastalo po zamisli njegovega očeta, ki je bil profesionalni tubist in je zdaj skladatelj, radijski urednik ter profesor na nižji, srednji in višji glasbeni stopnji. Tenorski helikon je povsem edinstveno glasbilo v svetovnem merilu in Bratko je ta hip edina oseba, ki nanj igra na umetniški ravni. Aktivno namreč igra že deveto leto.

Glasbena pot ni lahka in enostavna. Včasih je treba imeti veliko volje, vztrajnosti in motivacije za razvijanje glasbenih veščin. Ustvarjanje glasbe je tudi eden izmed njegovih številnih hobijev, ki so v zelo začetni fazi.

Z glasbo se je začel ukvarjati že zelo zgodaj. Najprej je pri sedmih letih prijel za harmoniko, ki jo je igral približno štiri leta. A ko mu je njegov oče pokazal čisto svež prototip tenorskega helikona, ki ga je prinesel iz tovarne, se je takoj zaljubil vanj in v njem videl velik izziv.

S tem posebnim glasbilom je pod mentorstvom svojega očeta dosegel številne uspehe. Cilje pa si je postavil zelo jasno in zelo visoko. Rad bi postal prepoznaven kot svetovni solist na helikonu. Pokazal ga je že v ZDA, Rusiji, Španiji, Latviji, Nemčiji, Avstriji, Srbiji …

Bratko trenutno obiskuje tretji letnik ljubljanske Akademije za glasbo, kamor je bil sprejet že pri 16-ih letih kot izredno nadarjen talent.