Finalist Mladi upi 2018: Besedni umetnik Luka Podlipnik

11. 3. 2019
Deli
Finalist Mladi upi 2018: Besedni umetnik Luka Podlipnik (foto: Mateja Jordovič Potočnik)
Mateja Jordovič Potočnik

17-letni Luka prihaja iz Rateč blizu italijanske in avstrijske meje in je tako že od malega odraščal na stiku različnih kultur. Ta ga je izoblikovala v mladeniča, ki se še kako zaveda pomembnosti slovenskega jezika.

Luka je v šolo v Celovec prvotno odšel z namenom izboljšati svojo nemščino, vendar pa mu je ravno tam posebno k srcu prirasel prav materni jezik slovenščina. Njegova želja je ostati na avstrijskem Koroškem in širiti lepoto slovenskega jezika tudi v prihodnje.

Leto rojstva: 2001

Disciplina delovanja: besedni umetnik

Dosedanji dosežki: zmaga na Tischlerjevem govorniškem natečaju ob 100-letnici smrti Ivana Cankarja leta 2018, izdaja trojezične pravljice Dragoceni zaklad, 1. mesto na natečaju Volbankove ustanove - Pisana Promlad leta 2017/2018 za pesem Tisoč in en facebook prijatelj

Vzorniki: Joško Tischler, Ivan Cankar

Cilji in želje: uspešno zaključiti gimnazijo, izdati zbirko pesmi V naročju mahov in knjigo Po besedah babice, študirati slavistiko in primerjalno umetnost ter dolgoročno še naprej literarno ustvarjati ter s tem prispevati za boljši jutri slovenščine na avstrijskem Koroškem

Luka se zaveda zgodovinske pomembnosti slovenščine na avstrijskem Koroškem, opaža pa tudi občasne krivice, ki se še vedno dogajajo. Prav zato se kot predstavnik šole udejstvuje v mladinskem parlamentu, kjer si med drugim zavzema tudi, da bi slovenski mediji na Koroškem dobili več finančne pomoči.

Luka se že od malega v umetnosti počuti kot doma in si življenja brez nje ne predstavlja. Piše poezijo in epiko ter se udejstvuje v literarnih podvigih. Vse življenje se bo s ponosom spominjal prav lanskoletne zmage na Tischlerjevem govorniškem natečaju, kjer je napisal govor Ivanu Cankarju ob njegovi 100-letnici smrti. V govoru je opisal Cankarjeva besedila in jih aktualiziral z razmerami danes v svetu ter argumentiral pomembnost slovenske literature za mladega človeka.

Ob obiskovanju zvezne realne gimnazije za Slovence v Celovcu je letos izdal trojezično - v slovenščini, nemščini in italijanščini - pravljico Dragoceni zaklad, ki jo je tudi sam ilustriral.

Poleg literarnih podvigov mu je blizu tudi pisanje scenarijev, po katerih z ekipo posnamejo tudi filme. Lani je ustvaril film z naslovom Uničevalci, ki se je uvrstil na 3. mesto na mednarodnem tekmovanju Zeitimpuls na Dunaju ter enako uvrstitev na mednarodnem tekmovanju Zlati klas.

Njegovi kratkoročni cilji so uspešno zaključiti gimnazijo in nato študirati slavistiko in primerjalno književnost ter se ob tem udeležiti še mnogih govorov, razprav in drugih priložnosti javnega izražanja ter nastopanja. Dolgoročno pa želi še vedno plodno ustvarjati na literarnem področju in tako širiti lepoto slovenskega jezika na avstrijskem Koroškem in širše še naprej.

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu