Finalist Mladi upi 2018: Biatlonec Alex Cisar

9. 3. 2019
Deli
Finalist Mladi upi 2018: Biatlonec Alex Cisar (foto: Mateja Jordovič Potočnik)
Mateja Jordovič Potočnik

18-letni Alex je športnik že od malih nog, saj so ga starši vse življenje usmerjali h gibanju in mu pustili, da je svobodno izbiral tiste športe in panoge, ki so ga navduševali. 

Začel je s tenisom in v njem vztrajal kar pet let. Morda tudi zato, ker je bil njegov oče kondicijski trener mladih teniških igralcev. Nato je Alex presedlal na košarko, kjer je kmalu ugotovil, da timski športi niso zanj. Ko pa je pred sedmimi leti prvič stopil na smučke, se je iskanje končalo. V šport se je takoj zaljubil in tako dokazal, da »gre v tretje rado«.

Leto rojstva: 2000

Disciplina delovanja: biatlonec

Dosedanji dosežki: 1. mesto na mednarodnih tekmovanjih za Alpski pokal v biatlonu v sezoni 2015/2016 in 2. mesto v sezoni 2016/2017, 5. mesto na tekmovanju EYOF v letu 2017, 4. mesto na Mladinskem svetovnem prvenstvu leta 2018, 2. in 3. mesto na IBU Mladinskem pokalu v sezoni 2017/2018, 2. mesto na IBU Mladinskem pokalu na tekmovanju mešanih dvojic, na IBU tekmovanju za člane dosegel normo za nastop na Svetovnem pokalu

Vzorniki: Jakov Fak, Ole Einar Bjoerndalen, Martin Fourcade

Cilji in želje: kratkoročno se uvrstiti med prve tri na mladinskem svetovnem prvenstvu in se čim prej vključiti v svetovni pokal, dolgoročno pa priti v vrh svetovnega biatlona

Alex uživa v biatlonu zaradi raznolikosti treningov in vsakodnevne prisotnosti v naravi, ki jo obožuje. Navdušen je nad pestrostjo načinov treninga, saj ne tečejo le na smučeh ali rolkah, ampak tudi veliko hodijo v hribe, kolesarijo, veslajo in plezajo. V nenehni pozornosti ga drži tudi nepredvidljivost in razburljivost biatlona kot športa. Zaradi izmenjevanja teka in streljanja velikokrat do zadnjega trenutka ne vedo, kakšen bo rezultat.

Potem, ko se je pozimi 2012 Alex prvič postavil na smučke za tek, se je kmalu včlanil v klub TSK Triglav Kranj, kjer so mu v roke prvič dali zračno puško. In tako je Alex postal biatlonec. Ljubezen do športa je rasla, prvi pravi uspehi pa so prišli tri leta kasneje, ko je zračno puško zamenjal za malokalibrsko in začel nizati zmago za zmago. Takrat je skupaj s trenerji spoznal, da ima veliko možnosti, da postane naslednji Jakov Fak ali Ole Einar Bjoerndalen, ki ju oba občuduje. Alex, sedaj član mladinske biatlonske reprezentance, na občasnih skupnih treningih z Jakovom črpa njegovo znanje kot spužva. Želi si, da bi nekoč krojil vrh svetovnega biatlona.

Alex je izredno perspektiven tekmovalec. Njegovi dosežki so nadpovprečni in odstopajo od ostalih tekmovalcev v njegovi starostni kategoriji. Odlične rezultate niza že od sezone 2015/2016, v lanski sezoni pa je na IBU Mladinskem pokalu med dve in tri leta starejšimi tekmovalci osvojil 2. in 3. mesto v konkurenci tekmovalcev z vsega sveta. V letošnji sezoni je na IBU Mladinskem pokalu v tekmovanju mešanih dvojic z Niko Vindičar osvojil 2. mesto. Na tekmovanju IBU pokala za člane pa je dosegel normo za nastop na Svetovnem pokalu.

Kljub predanosti športu pa je Alex tudi odličen dijak. Odličnjak na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju sicer v prostem času rad fotografira in si nekoč želi narediti izpit za pilota zasebnih letal.

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu