Finalist Mladi upi 2018: Fizik in informatik Tevž Lotrič

Finalist Mladi upi 2018: Fizik in informatik Tevž Lotrič (foto: Mateja Jordovič Potočnik) Mateja Jordovič Potočnik
26. 3. 2019

Ljubitelj naravoslovja, matematike in tehnike želi, da bi ga raziskovalna pot vodila v smeri fizike in informatike, morda celo v smer kvantnih računalnikov. Radovednost in talent mu bosta v veliko pomoč.

Svoje znanje rad nadgrajuje tudi zunaj šole. Z veseljem prebira domačo in tujo literaturo z različnih področij. Odlično znanje medpredmetnega povezovanja in želja ne le po rešitvi problema, ampak tudi za popolnem razumevanju le-tega, mu napoveduje še zelo pestro in zanimivo prihodnost.

Leto rojstva: 2001

Disciplina delovanja: fizik in informatik

Dosedanji dosežki: udeležba na mednarodnih in balkanskih olimpiadah iz informatike, srednjeevropske olimpiade iz matematike in evropske olimpiade iz naravoslovja EUSO, kjer je z ekipo osvojil zlato medaljo

Cilji in želje: delo na področju fizike, informatike in kvantnih računalnikov

Poleg naravoslovnja mu je blizu tudi programiranje, s katerim se je srečal že v osnovni šoli. V lepem spominu hrani udeležbo v FLL (First Lego League) ekipi, ki združije programiranje robotov s projektnih delom. Z ekipo je osvojil tudi nekaj lepih uvrstitev ter postal dvakratni državni prvak.

Je dijak tretjega letnika Gimnazije Kranj in sicer oddelka mednarodne mature. Udeležuje se raznih tekmovanj v znanju - matematike, logike, fizike, kemije, naravoslovnja in računalništva. Lani se je udeležil štirih mednarodnih olimpijad iz znanja. Na evropski olimpiadi iz naravoslovja EUSO je z ekipo osvojil zlato medaljo.

Vsega svojega časa pa vseeno ne preživi za knjigami in računalnikom. Zelo rad ima šport, trenira tenis, obožuje smučanje in rad sede na gorsko kolo, rad pa meče tudi na koš.

Tevž ima rad naravni red stvari, všeč so mu jasni vzroki in posledice in logična povezava med njimi. Spoštuje ljudi, ki jim znanje ni le cilj, ampak sredstvo za dosego nečesa novega in koristnega. In tak je tudi sam.