Finalist Mladi upi 2018: Jadralec-kajtar Toni Vodišek

23. 3. 2019
Deli
Finalist Mladi upi 2018: Jadralec-kajtar Toni Vodišek (foto: Mateja Jordovič Potočnik)
Mateja Jordovič Potočnik

Zelo motiviran in energičen kajtar je v tem športu dosegel že mnoge visoke uvrstitve, prednost pred drugimi pa ima predvsem zaradi zmagovalne miselnosti, ki mu na koncu vedno prinese zastavljene cilje.

Toni prihaja iz športne družine, saj je surfal tudi že njegov oče. Potem, ko se je oče poškodoval in je prevzel vlogo trenerja, je surfati začel tudi Toni. Toni je začel jadrati že pri šestih, prvih tekem pa se je udeleževal že pri devetih. Ker je andrenalinski tip človeka, ga je jadranje takoj prevzelo. Sicer je treniral tudi nogomet, rokomet in bil nekaj časa celo v vaterpolo reprezentanci.

Leto rojstva: 2000

Disciplina delovanja: jadralec-kajtar

Dosedanji dosežki: trikratni svetovni prvak, dvakratni evropski prvak, zlata medalja na Mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu v Argentini leta 2018

Vzorniki: Vasilij Žbogar

Cilji in želje: vstop v člansko konkurenco, uvrstitev in medalja na olimpijskih igrah leta 2024

Ker slovenska obala ni dovolj vetrovna, da bi omogočala jadranje, se je Nik preusmeril v formulo kite. Pravi, da obožuje potovanja na tekmovanja po vsem svetu in se pohvali, da je obiskal že skoraj vse kontinente, le Antarktike še ne. Na evropskih kvalifikacijah za potovanje na Mladinske olimpijske igre v Buenos Aires leta 2018 je zmagal in tako kot edini predstavnik Evrope zasedel drugo mesto. Na otvoritvi olimpijade je bil celo zastavonoša.

V nadaljevanju kariere si želi uspešnega prehoda v člansko konkurenco, saj je v mladinski dosegel praktično vse - 3x je bil svetovni prvak, 2x tudi evropski. Največje sanje v bližnji športni prihodnosti so uvrstitev in medalja na olimpijskih igrah leta 2024 v Parizu.

Jadranje je zelo razburljiv šport z veliko neznankami in spremenljivimi elementi, kot so morje in veter. Nepredvidljivi elementi in ponavadi kar petdnevno trajanje tekem vplivajo na tekmovalce tudi psihološko in Nik, ki je mentalno zelo močan, se zna skoncentrirati in iz sebe izstisniti največ prav v ključnih trenutkih.

Sicer pa mu šport poleg sproščanja adrenalina in zadovoljstva ob športnih dosežkih prinaša tudi veliko poznanstev, znanja tujih jezikov in zanimivih potovanj.

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave