Finalist Mladi upi 2018: Para-alpski smučar Jernej Slivnik

18. 3. 2019
Deli
Finalist Mladi upi 2018: Para-alpski smučar Jernej Slivnik (foto: Mateja Jordovič Potočnik)
Mateja Jordovič Potočnik

Mladi, nedobudni športnik je dokazal, da vztrajnost, prilagajanje in talent prinesejo rezultate. Ljubitelja športa že od otroštva tako ni ustavila niti huda prometna nesreča, največji uspeh pa je udeležba na paraolimpijskih igrah.

Jernej je v hudi prometni nesreči leta 2006, kjer je utrpel poškodbe glave in hrbtenice, izgubil očeta in sestrico. Dolga rehabilitacija ga je naredila močnejšega, okrevanju pa je veliko pripomogla tudi pomoč mame, ki mu je v veliko oporo še danes.  Jernej je danes uspešen športnik, para-alpski smučar, ki ima ves potencial, da se uvrsti v sam vrh smučarjev invalidov.

Leto rojstva: 2000

Disciplina delovanja: para-alpski smučar

Dosedanji dosežki: 12. mesto v slalomu na zimskih paraolimpijskih igrah v Južni Koreji, 11. in 14. mesto na tekmi svetovnega pokala v elitni članski konkurenci v sezoni 2016/17

Vzorniki: Anže Kopitar

Cilji in želje: čim boljše uvrstitve na tekmah evropskega in svetovnega pokala, uvrstitev na svetovna prvenstva in paraolimpijske igre

Dve leti po nesreči je Jernej v Kranjski gori prvič preizkusil monoski in začel ljubiteljsko smučati. Ob pomoči takratnega paraolimpijca Gala Jakiča je začel spoznavati lepote smučanja, le leto kasneje pa se je že pridružil SK Radovljica. Leta 2015 je odšel na prvo tekmovanje na Nizozemsko, kjer je na svoji prvi tekmovalni tekmi v mladinski konkurenci zmagal.

V sezoni 2016/2017 je dosegel olimpijsko normo in dosedaj najboljša sezona se je začela. Jernej je tako postal prvi slovenski zimski športnik invalid, ki se je zimskih paraolimpijskih iger udeležil z normo in ne zgolj na povabilo. Na paraolimpijskih igrah v Južni Koreji je v slalomu dosegel lepo 12. mesto, kar je najboljši slovenski rezultat na zimskih olimpijskih igrah doslej.

Čeprav na sezono opravi le približno 30 dni treninga na snegu je v primerjavi z drugimi v tujini, ki opravijo kar 160 dni treninga na snegu, Jernej neverjetno uspešen in konkurenčen. Velika predanost treningom, vztrajnost in odlično spoprijemanje s stresom, mu napovedujejo še veliko uspehov. Želi si čim boljše uvrstitve na tekmah evropskega in svetovnega pokala in še izboljšati svojo uvrstitev na naslednjih paraolimpijskih igrah.

Dijak 3. letnika Gimnazije Jesenice se v prostem času rad druži s sošolci in je goreč podpornik drugih športnikov in športov, predvsem hokejskega kluba Acroni Jesenice.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem