Finalistka Mladi upi 2018: Naravoslovka Ana Meta Dolinar

17. 3. 2019
Deli
Finalistka Mladi upi 2018: Naravoslovka Ana Meta Dolinar (foto: Mateja Jordovič Potočnik)
Mateja Jordovič Potočnik

Nadvse aktivna in uspešna Ana Meta je izredna lingvistka, odlična logičarka in matematičarka. Nekoč bi šla rada po stopinjah vzornika Stephena Hawkinga in prispevala k napredku znanosti.

Ne le, da je odlična v šoli in da svoje znanje rada deli – dijake prvih letnikov pripravlja na matematična tekmovanja in sošolce inštruira matematiko in fiziko - Ana Meta se zavzema tudi za več žensk v znanosti, zagreto pa podpira tudi ekologijo. Za znanost se navdušuje že vse življenje, logične naloge in uganke pa je rada reševala že v otroštvu.

Leto rojstva: 2001

Disciplina delovanja: lingvističarka, matematičarka, logičarka

Dosedanji dosežki: 23 zlatih priznanj na državnih tekmovanjih iz logike, matematike, razvedrilne matematike iz računalniškega razmišljanja Bober, bronasta medalja in nagrada za najboljšo rešitev na Mednarodni lingvistični olimpiadi leta 2017, dve bronasti medalji na MEMO (Middle European Mathematical Olympiad), srebrna medalja na EUSO (European Union Science Olympiad) leta 2018, dve bronasti medalji na EGMO (European Girls' Mathematical Olympiad)

Vzorniki: Stephen Hawking

Cilji in želje: študij na Univerzi v Cambridgeu, prispevati k napredku v znanosti

Na državnih tekomovanjih iz logike, matematike, razvedrilne matematike iz računalniškega razmišljanja Bober in naravoslovja je osvojila skupaj kar 23 zlatih priznanj. Udeležuje se tudi mednarodnih tekmovanj, kjer je nadvse uspešna. Na mednarodni lingvistični olimpiadi (IOL) leta 2017 je osvojila bronasto medaljo in nagrado za najboljšo rešitev in tako pripomogla k izjemnemu uspehu Slovenije - tretje mesto v svetovni konkurenci. Dosežki na mednarodnih tekmovanjih, kjer ima priložnost zastopati Slovenijo, so zanjo največja motivacija za naprej.

Ana Meta je prava lingvistka. Odlično govori angleško, nemško - leta 2018 je kot prostovoljka delala v Nemčiji na taboru za osebe s posebnimi potrebami - hodila je na tečaje francoščine in italijanščine. Obožuje pa tudi programerski jezik.

Odlična pa je tudi v športu. Ukvarja se z gorskim tekom - leta 2017 se je kot članica slovenske reprezentance udeležila svetovnega prvenstva - hodi pa tudi v gore. Obožuje namizne igre in obiskovanje escape roomov. 

Letos se namerava vpisati na Univerzo v Cambridgeu, kjer bi rada študirala računalništvo. Nekoč si želi pomembno vplivati na napredek znanosti, kar ji bo zagotovo uspelo.

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave