Finalistka Mladi upi 2018: Flavtistka Katja Ferenc

12. 3. 2019
Deli
Finalistka Mladi upi 2018: Flavtistka Katja Ferenc (foto: Mateja Jordovič Potočnik)
Mateja Jordovič Potočnik

Flavta je Katjina zvesta sopotnica že več kot desetletje. Glasbi je močno predana, vsakodnevni napredek pa pripisuje svoji vztrajnosti, perfekcionizmu in ljubezni do glasbe.

Talent potrjujejo mnoge nagrade na tekmovanjih doma in v tujini, letos pa je prejela celo Škerjančevo nagrado, priznanje najuspešnejšim glasbenikom generacije.

Leto rojstva: 2000

Disciplina delovanja: flavtistka

Dosedanji dosežki: prejemnica Škerjančeve nagrade najboljšim mladim glasbenikom generacije v letu 2018, zlata plaketa na državnem tekmovanju Temsig leta 2016, solistka s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije leta 2018, 1. mesto na mednarodnem temovanju v Palmanovi leta 2018

Vzorniki: Emmanuel Pahud, Karl Heinz-Schűtz

Cilji in želje: kratkoročno študij na Akademiji za glasbo v Baslu ter na Pariškem konzervatoriju, dolgoročno pa zaposlitev v enem izmed profesionalnih orkestrov

Katjo glasba spremlja že od zgodnjega otroštva, saj ima v ožji in širši družini mnoge glasbenike, skladatelje in ljubitelje glasbe. Najprej je Katja želela igrati klavir, a so ji starši zaradi prostorske stiske predlagali raje flavto. Ko je na šolskem koncertu zagledala bleščeč in lesketajoč se inštrument, je bilo jasno: Katja bo flavtistka.

Dijakinja 4. letnika Konzervatorija za glasbo in balet Ljubljana se je že pri devetih letih udeležila svojega prvega mednarodnega tekmovanja v flavti v Požarevcu v Srbiji, kjer je osvojila prvo mesto in uspeh ponovila še dve leti kasneje. Ker je ljubezen do klavirja še vedno tlela, je leta 2012 vzporedno začela tudi s poukom klavirja. A prvotna ljubezen do flavte je ostala.

V letošnjem letu jo čaka pomembna prelomnica v življenju, saj se bo aprila udeležila sprejemnih izpitov na Akademiji za glasbo v Baslu, kjer želi nadaljevati šolanje. Kasneje si želi tudi na eno izmed najbolj elitnih akademij za glasbo na Pariški konzervatorij.

Vedno prijazna, vedoželjna in delovna Katja je uspešna tudi v šoli, saj se udeležuje tekmovanj tudi na področjih matematike, slovenščine, angleščine in športa.

Samokritična, delavna, pozitivna Katja, ki je vedno dobre volje, se želi nekoč zaposliti v enem izmed profesionalnih orkestrov in igrati v komornih zasedbah. Vzornika Emmanuel Pahud, prvi flavtist Berlinske filharmonije in Karl Heinz-Schűtz, prvi flavtist Dunajske filharmonije, ji bosta zagotovo nudila motivacijo za trdo delo in vztrajanje, ki jo ob talentu zagotovo ima.

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave