Finalistka Mladi upi 2018: Harfistka Leto Križanič Žorž

29. 3. 2019
Deli
Finalistka Mladi upi 2018: Harfistka Leto Križanič Žorž (foto: Mateja Jordovič Potočnik)
Mateja Jordovič Potočnik

Vztrajna glasbenica s skrivnostnim (dobesedno, saj Leto v grščini pomeni skrivnost) imenom je ena najbolj perspektivnih in uspešnih harfistk njene generacije v Sloveniji.

V starogrški mitologiji je beseda Leto povezana z glasbo, zato je več kot očitno, da jo bo glasba spremljala vse življenje. Za glasbo so jo navdušili starši, v harfo pa se je zaljubila pri devetih letih, ko se je v Slovenski filharmoniji prvič srečala z njo. Očarala jo je njena barva, velikost, pozlata in rezbarije.

Leto rojstva: 2001

Disciplina delovanja: harfistka

Dosedanji dosežki: 16 prvih nagrad in zlatih plaket na nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih, od tega 13 prvih mest

Vzorniki: Sascha Boldachev, Xavier de Maistre, Emmanuel Ceysson, Varvara Ivanova ...

Cilji in želje: izobraževati se pri katerih od vrhunskih koncertnih harfistov v Nemčiji, Franciji, Švici in ZDA, nastopati na velikih koncertnih odrih in delovati v priznanih orkestrih z odličnimi glasbeniki

Obiskuje 3. letnik Konzervatorija za glasbo in balet v Mariboru in 1. letnik visokošolskega študija harfe na Državnem konzervatoriju v italijanskem Vidmu. Poleg teh dveh zelo zahtevnih študijev obiskuje tudi mojstrske tečaje svetovni znanih harfistov in pedagogov.

Muziciranje na odru ji pomeni več kot zmage na tekmovanjih. Ponosna je na več nastopov, tako doma, kot v tujini. V letu 2019 bo tako imela priložnost nastopiti kot solistka z Litvanskim simfoničnim orkestom na Festivalu Lent z Maleskijevim koncertom za dve harfi in orkester. Sicer pa je na nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih do sedaj nanizala 16 prvih nagrad in zlatih plaket, od tega je kar 13-krat osvojila prvo mesto.

Biti harfistka je njen sanjski poklic, želi si nastopati na velikih koncertnih odrih, delovati v priznanih orkestrih in sodelovati z odličnimi glasbeniki. Da bi to dosegla, se želi po dokončanju študija v Sloveniji naprej izobraževati v Nemčiji, Franciji, Švici ali ZDA.

Včasih težko najde motivacijo, a ji ni žal, da se vseeno najbolj predaja prav glasbi, saj vanjo lahko izlije svoja čustva. Leto navdihujejo ljudje, ki s svojim znanjem premikajo meje in nekoč si sama želi biti vzor drugim.

Rada se druži s prijatelji, hodi v hribe, obiskuje peti razred klavirja in se ljubiteljsko uvarja z jazz baletom.

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave