Finalistka Mladi upi 2018: Šahistka Laura Unuk

22. 3. 2019
Deli
Finalistka Mladi upi 2018: Šahistka Laura Unuk (foto: Mateja Jordovič Potočnik)
Mateja Jordovič Potočnik

Laura je ena izmed le štirih šahovskih velemojstric v Sloveniji in njena želja je, da bi nekoč postala ženska svetovna prvakinja in bi premagala tudi moške.

S šahom se je Laura spoznala pri osmih letih, ko je šahovnico in figure pred njo postavil njen dedek. V igro se je takoj zaljubila in pravi, da bo šah ostal njen spremljevalec do konca življenja.

Leto rojstva: 1999

Disciplina delovanja: šahistka

Dosedanji dosežki: Svetovna šahovska prvakinja 2014 in 2017, naslov velemojstrice 2018

Vzorniki: Alexander Alekhine, Mikhail Tal, Bobby Fischer

Cilji in želje: tekmovanje v moški oz. mešani konkurenci in naziv mednarodni mojster in velemojster, osvojitev naslova ženske svetovne prvakinje

Prve uspehe je Laura začela nizati že pri svojih devetih letih, ko je na državnem prvenstvu osvojila 2. mesto med dekleti do 10. let. Septembra 2014 je prvič postala Svetovna šahovska prvakinja, uspeh pa je ponovila leta 2017. Z evropskih prvenstev ima prav tako celo vrsto medalj v posamečnih in ekipnih konkurencah, tako v standardnem, pospešenem kot v hitropoteznem šahu. Aprila 2018 je osvojila naslov velemojstrice.

Čeprav je bila na začetku bolj pozicijska in obrambna igralka, je kasneje ob gledanju njenih vzornikov Alexandra Alekhina, Mikhaila Tala in Bobbyja Fisherja postala vedno bolj dinamična igralka z bolj napadalno igro. Pravi, da šah ni le igra moških, ampak tudi igra žensk.

Kljub študijskim obveznostim, ki jih ima na Fakulteti za kemijo in kemijsko inženirstvo, se šahu še vedno zelo posveča. Redno in aktivno se udeležuje skupinskih priprav članske reprezentance, trenira s trenerjem in veliko časa posveča samostojnemu izpopolnjevanju.

Svojo igro želi še izboljšati, saj želi nekoč postati ženska svetovna prvakinja. Nekoč bi rada igrala tudi v moški oziroma mešani konkurenci in osvojila moške nazive kot so mednarodni mojster in velemojster.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk