Finalistka Mladi upi 2018: Športna plezalka Vita Lukan

27. 3. 2019
Deli
Finalistka Mladi upi 2018: Športna plezalka Vita Lukan (foto: Mateja Jordovič Potočnik)
Mateja Jordovič Potočnik

Vita Lukan je simpatična osemnajstletnica, ki je svoje življenje predala športnemu plezanju, saj pleza tudi v prostem času in med vikendi. Predanost in talent se že vidita, saj posega tudi že po olimpijskih medaljah.

Vita je kljub svoji mladosti že dosegla zelo lepe rezultate, prepričana pa je, da bo z uspehi nadaljevala tudi v prihodnje, saj je konec koncev le trmasta Gorenjka.

Leto rojstva: 2000

Disciplina delovanja: športna plezalka

Dosedanji dosežki: državna prvakinja v kategoriji 14 let leta 2013, polfinale na prvi tekmi v članski konkurenci leta 2016, stalna polfinalistka svetovnega pokala v 2017 in 2018, srebrna medalja na Mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu

Vzorniki: Mina Markovič, Janja Garnbret, Domen Škofic

Cilji in želje: uvrstitev med najboljše tri v svetovnem pokalu v naslednji sezoni in uvrstitev na olimpijske igre 2020

Že kot osemletna deklica se je po priporočilu očeta začela ukvarjati s plezanjem. Čeprav so se na začetku več igrali kot plezati, ji je ta šport zlezel pod kožo. Viti je plezanje všeč predvsem zaradi raznolikosti gibov, ki se nikoli ne ponavljajo. Čeprav je pred tekmovalci na eni tekmi ena in ista stena, lahko na vrh vsak pride popolnoma na svoj način. Pri plezanju torej ne potrebuješ le močnih rok, ampak tudi kreativnost in psihično pripravljenost.

Kmalu je Vita začela dosegati lepe uspehe. Leta 2015 je osvojila 3. mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu v disciplini balvani, lani pa celo srebrno medaljo na Mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu.

Vita ima za letos veliko načrtov. Želi si nadaljevati z lepimi športnimi uspehi, želi priti med naboljše tri v svetovnem pokalu in se uvrstiti na olimpijske igre leta 2020 v Tokiju.

Poleg uspešnih športnih rezultatov, pa si Vita letos želi uspešno opraviti tudi maturo. Sicer se Vita v redkih prostih trenutkih rada druži s prijatelji in kuha.