Janja je najmlajša udeleženka olimpijskih iger v Rio de Janeiru 2016

Janja je najmlajša udeleženka olimpijskih iger v Rio de Janeiru 2016 (foto: Mateja Jordovič Potočnik) Mateja Jordovič Potočnik
7. 12. 2019

Janja Šegel, ena izmed kandidatk za Mladega upa 2019, je velik up slovenskega plavanja, kar je potrdila s številnimi državnimi rekordi, ki jih je dosegla, pa tudi z nastopom na olimpijskih igrah leta 2016.

Dijakinja 3. letnika srednje zdravstvene šole v Slovenj Gradcu trenira plavanje že od svojega sedmega leta. Zanj jo je v prvem razredu osnovne šole navdušil starejši brat. Že po prvem letu treniranja, leta 2009, se je udeležila prve tekme, kjer je že takoj osvojila tri druga mesta.

Janja je ena najperspektivnejših mladih plavalk v Sloveniji in je najmlajša slovenska udeleženka olimpijskih iger v Rio de Janeiru 2016, kjer je nastopila v štafeti 4x200 metrov prosto. Bila je kadetska in mladinska slovenska reprezentantka, lani pa je postala tudi članska reprezentantka. 18-letnica je s svojim trudom dosegla neverjetne rezultate, med drugim je večkratna državna prvakinja v različnih disciplinah in kategorijah, prav tako pa je popravila številne državne rekorde. Trenutno si še vedno lasti štiri državne rekorde.

Njena najljubša disciplina je 200 metrov prosto, v zadnjem letu pa se posveča tudi hrbtni tehniki, kjer je letos osvojila naziv absolutne državne prvakinje v velikih bazenih, v disciplini 100 metrov hrbtno.

Trenira dva do trikrat na dan s ciljem, da v disciplini 200 metrov prosto ter v štafeti 4x200 prosto odplava zahtevano normo za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu.