Lovro želi v šoli popularizirati matematiko, saj ima ta slab ugled iz čisto napačnih razlogov

Lovro želi v šoli popularizirati matematiko, saj ima ta slab ugled iz čisto napačnih razlogov (foto: Mateja Jordovič Potočnik) Mateja Jordovič Potočnik
2. 12. 2019

Lovro Drofenik, eden izmed kandidatov za Mladega upa 2019, na tekmovanjih iz logike, matematike, razvedrilne matematike, računalništva, kemije, geografije in lingvistike dosega zlata priznanja in najvišja mesta. Njegov cilj je postati vrhunski znanstvenik na področju tehnologije.

Lovro, dijak 3. letnika I. gimnazije v Celju, je navdušen nad znanostjo, še posebej matematiko. Zanimajo ga predvsem naravoslovne vede in tehnika, doslej pa je bil daleč najbolj uspešen v matematiki.

Lovra odlikujejo široka razgledanost, trden značaj in zgledna vzgojenost. Je vsestransko nadarjen, obetaven, resen, vztrajen in odgovoren fant, ki pri pouku ves čas aktivno sodeluje, kritično razmišlja in brez težav osvaja nova znanja, ki daleč presegajo nivo, ki ga zmore velika večina njegovih vrstnikov. Med drugim vse to dokazuje s svojimi vrhunskimi rezultati na tekmovanjih iz matematike in logike, kot tudi pri drugih predmetih.

Ljubezen do številk, računanja in reševanja matematičnih problemov je podedoval, saj je njegova mama profesorica matematike. Njegov oče pa se je rad pošalil, da je veselje do matematike dobil po njem, saj se je tudi on ukvarjal z njo.

Zanima ga ogromno stvari, zato o nadaljnjem študiju še ni povsem prepričan, a zagotovo bi rad študiral nekaj v povezavi s tehnologijo. Lovro pravi, da bi rad pomagal popularizirati matematiko v šolah, saj meni, da ima večina do nje še vedno slab odnos iz povsem napačnih razlogov.

Lovro je izvrsten tudi v kemiji, geografiji, lingvistiki … Poleg tega rad kolesari, teče – septembra je pretekel svoj prvi polmaraton, hodi v hribe ter rešuje takšne in drugačne probleme. Je tudi prostovoljni gasilec in je opravil že tečaj za gasilca pripravnika, še v tem šolskem letu pa namerava opravljati še končni izpit za gasilca.