Mladi (upi) zagotavljajo, da noben cilj ni previsok

Mladi (upi) zagotavljajo, da noben cilj ni previsok (foto: Profimedia) Profimedia
30. 5. 2019

Peterica mladih nadarjenih umetnikov in znanstvenikov, ki so bili nedavno izbrani za prejemnike finančne pomoči v sklopi projekta Mladi upi zavoda Vse bo v redu Zavarovalnice Triglav, verjamejo v pomen trdega dela.

Kljub mladosti so že dosegli mnoge uspehe, soočiti pa so se morali tudi s neuspehi. Povprašali smo jih, kaj bi radi sporočili ostalim mladim in katere ovire so doslej že morali preskočiti.

“Največja ovira je premagati razočaranje po porazu”

Prava mojstrica lingvistike, logike in matematike Ana Meta Dolinar se lahko pohvali s kar 14 priznanji z državnih tekmovanj pa tudi številnimi zvenečimi dosežki na matematičnih, znanstvenih in lingvističnih olimpijadah.

Največja ovira je premagati razočaranje ob porazu in ponovno najti motivacijo za nadaljnje delo. Vendar pa se zavedam, da je tudi neuspeh del življenja, zato se ga raje potrudim izkoristiti, saj se iz napak lahko ogromno naučimo.” Njen veliki vzornik je Stephen Hawking, njena velika želja pa študij na Univerzi v Cambridgeu.

“Moj nasvet pa bi bil, da si narediš spisek prioritet. Potem se odločiš, katere želje ti
manj pomenijo (in bi čas namesto njim raje namenil npr. druženju s prijatelji), te potem črtaš. Za bolj pomembne cilje pa si pripraviš mesečni načrt, kako se jih boš trudil doseči - to potem vsak mesec preveriš in vidiš, ali si načrtu uspešno sledil.”

“Noben cilj ni previsok”

Za flavtistko Katjo Ferenc je bilo preteklo leto nadvse pestro, razveselila se je namreč
Škerjančeve nagrade, ki jo Konservatorij za glasbo in balet podeljuje najboljšim dijakom, poleg tega si je zagotovila prvo mesto na mednarodnem tekmovanju v Palmanovi.

“Moja največja ovira, ki sem jo morala preskočiti, je bila ta, da sem se naučila nadzirati svoj perfekcionizem - šele ko se glasbenik popolnoma sprosti med igranjem in ima iskreno željo po predajanju glasbe, postane zares dober. Vesela sem, da mi je uspelo priti do točke, da sem perfekcionist, kadar vadim, na odru pa se ukvarjam samo še z
ustvarjanjem glasbe.”  Sama se želi vpisati na Akademijo za glasbo v švicarskem Baslu ter pozneje šolanje nadaljevati na pariškem konservatoriju, v prihodnosti pa bi se rada
zaposlila v profesionalnem orkestru.

“Vsem mladim bi sporočila, da noben cilj ni previsok, če si ga dovolj močno želimo in smo za to pripravljeni garati. Ljubezen do tega, kar počneš, zaupanje vase in trdo delo so tri stvari, ki skupaj tvorijo uspeh!” 

“Najhujše ovire so povezane z nevoščljivostjo”

Fizik Mitja Suvajac, čigar veliki vzornik je sloviti Nikola Tesla, se lahko v mednarodnem merilu pohvali z osmim mestom na mednarodnem tekmovanju AYPT v Avstriji in  srebrnim ter bronastim odličjem na mednarodnih tekmovanjih Matematika MwB. 

Poleg tega je fant nanizal še vrsto priznanj na slovenskih tleh. “Največji izziv je bilo zagotovo prvo evropsko tekmovanje iz fizike, ker nisem točno vedel, v kaj se spuščam. Ovir ni bilo malo, najhujše so vedno tiste, povezane s človeško nevoščljivostjo, ampak sem se to naučil obrniti v motivacijo. Na tekmovanje grem vedno sproščen, nikoli si ne belim glave z rezultatom, ta pride, če je vse drugo urejeno.”

Sam želi v prihodnosti s svojim znanjem pomagati ljudem z raziskavami na področju protetike. “Nasvet za mlade: Delajte, ne sedite in se ne pritožujte, kako vam je hudo, ampak delajte to, kar vas veseli, če ne veste, kaj vas veseli, poskušajte nove stvari in se ne ustrašite izzivov.”

“Moja dela so kot vino”

Pravi besedni umetnik Luka Podlipnik se zgleduje po enem od največjih slovenskih literarnih junakov Ivanu Cankarju. Tudi sam se spogleduje z literarnim ustvarjanjem, med drugim bi rad izdal knjigo z naslovom Po besedah babice in pesniško zbirko V naročju mahov.

“Sam začetek literarnega ustvarjanja mi je zagotovo predstavljal izziv oziroma bolje rečeno nov svet, v katerega sem stopal. Tisoč milj dolgo potovanje se začne z enim  samim korakom. Da pa je ta korak trden in udaren, pa mi ob strani stojijo prijatelji in družina, za kar sem jim neizmerno hvaležen. Seveda pa nastopi tudi trenutek, ko ostanem sam in se moram soočiti s sotekmovalci. Takrat pomislim, da so moja dela kot vino. Če je trgatev uspešna, če je bilo grozdju namenjenega dovolj zorenja, truda in ljubezni, bo tudi končni izdelek - vino - odlično. Glas o dobrem vinu pa se bo razširil čez travnike, ravnine, doline in kotline.”

Njegov moto se glasi ”Želim sanjati drugače!”, zato vse mlade poziva h kritičnemu, drugačnemu razmišljanju in sooblikovanju prihodnosti. “Že malce izrabljen, a vendar dragocen citat: na mladih svet stoji, in tudi vem, da bo stal, ker verjamem, da boste mladi sledili svojim sanjam in s svojim delom prispevali k boljšemu jutri nas vseh.”

“Nikoli ne veš, kam te pot popelje”

Harfistka Leto Križanič Žorž je doslej zasedla kar 13 prvih mest na nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih. Svoje glasbeno ustvarjanje želi ponesti tudi onkraj slovenskih meja, saj želi svoje znanje še nadgraditi s šolanjem pri katerem od vrhunskih koncertnih harfistov.

“Največji izziv mi je bil izbor za mladega evrovizijskega glasbenika, saj sem v finalu nastopila z RTV-simfoničnim orkestrom.” Med njenimi vzorniki boste našli imena, kot sta Sascha Boldachev, Xavier de Maistre … Mladim pa polaga na srce, naj ne obupajo. “Ne pozabi, da je vsako odrekanje vredno uspeha, ki pride na koncu.”