Mladi (upi) zagotavljajo, da uspeh pride, če imaš svoje delo rad

5. 6. 2019
Deli
Mladi (upi) zagotavljajo, da uspeh pride, če imaš svoje delo rad (foto: Profimedia)
Profimedia

Peterica mladih nadarjenih športnic in športnikov, ki so bili nedavno v okviru projekta Mladi upi sprejeti med prejemnike finančne pomoči zavoda Vse bo v redu Zavarovalnice Triglav, svetujejo mladim, kako preseči ovire.

V svoji kratki, a nadvse uspešni športni karieri so se ti mladi nadarjeni posamezniki naučili, kako zmagati in kako izgubiti. In kako se pobrati.

“Nikoli ne obupaj na poti do sanj”

Paraalpski smučar Jernej Slivnik je dve leti po hudi prometni nesreči, ki je zahtevala dolgotrajno rehabilitacijo, začel ljubiteljsko smučati, leto dni pozneje pa se je že vpisal v smučarski klub. Vse preostalo je zgodovina. Danes Jernej po svetu zastopa barve Slovenije, na zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji pa je zasedel visoko 12. mesto, na svetovnem prvenstvu v Kranjski Gori pa se je uvrstil med deseterico.

“Največji izziv mi je, da sem vsak dan boljši in premikam svoje meje in se s tem dokazujem sebi in drugim. Največje ovire pri športu so poškodbe, ki pa so sestavni del, in moraš takrat narediti vse, da se vrneš še močnejši, kot si bil prej.” Njegov veliki vzornik je slovenski hokejski as Anže Kopitar. “Trdo delajte in nikoli ne obupajte na poti do svojih sanj.”

“Vztrajnost in delavnost”

Biatlonec Alex Cisar je zbral že zavidljivo število lovorik in priznanj z mednarodnih tekmovanj, med drugim je z zadnjega mladinskega svetovnega prvenstva na Slovaškem odnesel kar tri medalje, zlato in dve srebrni. “Največji izziv mi je doslej  predstavljalo najti šport, ki bi me tako pritegnil, da ga lahko izvajam na profesionalni ravni, saj sem športni tip človeka in mi je vsaka vrsta gibanja blizu. Zato sem tudi pred
biatlonom treniral tenis in košarko, rekreativno pa sem se ukvarjal z odbojko, plezanjem, gimnastiko, kolesarjenjem ...”

Njegov veliki vzornik je tudi slovenski biatlonski as Jakov Fak, vzor pa je našel tudi onkraj slovenske meje v slovitem Oleju Einarju Bjorendalenu. “Mladim svetujem, da morajo v izbrani dejavnosti uživati, hkrati pa morajo biti vztrajni in delavni, tako bodo dosegli svoje sanje. Tudi če je včasih kaj težko, ne obupajte, saj nikoli ne veste, kam vas bo pot pripeljala.”

“Bistveno je zaupati vase”

Atletinja v troskoku Eva Pepelnak prihaja iz športne družine, kar se odraža tudi v njenih uspehih. Evina predanost športu in talent sta ji prinesla že mnogo odličnih rezultatov, med drugim četrto mesto na svetovnem prvenstvu za mladince.

“Poškodba in nato ponovna vrnitev v še boljši telesni pripravljenosti sta mi bili največji izziv doslej, saj je bila zelo pomembna tudi psihična trdnost. Menim,  da je za psihološko pripravo na tekmovanje bistveno samozaupanje.”

Sama se tudi zaradi poškodbe, ki ji je nekoliko prekrižala načrte, zgleduje po športnikih, ki jih vodi vztrajnost, v letošnji sezoni pa se želi uvrstiti v finale evropskega mladinskega prvenstva.

“S pravo mero veselja pride želeni rezultat”

Športna plezalka Vita Lukan se poleg številnih dosežkov lahko pohvali tudi s srebrno medaljo z mladinskih olimpijskih iger v Buenos Airesu. “Največji izziv doslej mi je bilo ohraniti mirne živce po nekoliko slabšem začetku sezone, ko se mi je zdelo, da mi nikakor ne uspe na tekmi pokazati enake predstave kot na treningih. Tedaj sem se začela zavedati, kako pomembna je psihološka priprava na nastop, in izvajati enako rutino pred vsako tekmo, na primer poslušati glasbo in se s tem malenkost izolirati od zunanjega sveta.”

Njen cilj sezone je uvrstitev med najboljše tri v svetovnem pokalu in vstopnica za olimpijske igre, ki jih bo gostil Tokio. “Vsem mladim nadobudnim športnikom pa bi svetovala, naj uživajo pri tem, kar delajo, saj veliko lažje uspeš, če se pri športu tudi zabavaš. S pravo mero veselja do treniranja in vztrajnostjo pa na koncu pride tudi želeni rezultat.”

“Vsi, tudi najboljši, delajo napake”

Velika strast Laure Unuk je šah. Slovenska šahistka si je v letih 2014 in 2017 priborila naslov svetovne šahovske prvakinje, lani pa si je nadela še naziv velemojstrice. “Največja ovira, s katero sem se morala soočiti, je bilo obdobje slabih rezultatov na tekmovanjih. Hodila sem od tekmovanja do tekmovanja in igrala čedalje slabše. Sama pri sebi sem morala razčistiti, kaj je narobe z mojo igro, in po pol leta sem ugotovila, da sem preveč tekmovala in premalo trenirala. Poleg tega pa sem potrebovala tudi novo psihološko podlago, saj po slabih rezultatih nisem verjela vase. Da sem začela ponovno igrati, tako kot znam, sem potrebovala nekaj mesecev treninga in pozitivizma.”

Z zadnjim nazivom pa njena šahovska pot še zdaleč ni končana, Laura se namreč spogleduje tudi z naslovom ženske svetovnem prvakinje, preizkusiti pa se želi tudi v moški in mešani konkurenci. Njen nasvet je, da po neuspehih ne obupajo, ampak morajo verjeti, da se lahko poberejo. Vsi, tudi najboljši, delajo napake, in če verjameš, da lahko uspeš, tudi boš. Rezultati pa ne pridejo sami od sebe, saj vsakemu manjka še veliko treningov ter izkušenj. Če uživaš v tem, kar počneš, ni dvoma, da nekoč boš.