Paraplavalka Lucija, ki z lečami vidi le do 15%, rada tudi samostojno kolesari

Paraplavalka Lucija, ki z lečami vidi le do 15%, rada tudi samostojno kolesari (foto: Mateja Jordovič Potočnik) Mateja Jordovič Potočnik
1. 12. 2019

Paraplavalke Lucije Planinc, ene izmed kandidatk za Mladega upa 2019, slabovidnost ne ovira pri poseganju po najvišjih stopničkah. Njen cilj je nastop na paraolimpijskih igrah.

Lucija ima tekmovalnost tako rekoč v krvi, saj je odraščala s tremi starejšimi brati in tekmovalnost med njimi je bila ves čas prisotna. Najbrž je prav zato vzljubila šport. Kljub svojim telesnim pomanjkljivostim – slabovidna je na obe očesi – ima šport zelo rada in neumorno trenira plavanje.

Najprej se je pet let ukvarjala z ritmično gimnastiko, največji uspeh pa je zabeležila z zmago na državnem prvenstvu v skupinskih sestavah. S plavanjem je začela v devetem razredu in takoj ugotovila, da je ta šport kot nalašč zanjo, saj je dobro vplival na oči, ki jih ji ni bilo treba napenjati. Prišle so prve tekme, z njimi pa tudi rezultati. Da bi še napredovala, se je pridružila Plavalnemu klubu Olimpija.

Ljudje jo sprašujejo, kako lahko plava, če slabo vidi. A za Lucijo to ni nobena ovira. Težava je sprva le pri obratih v bazenu, pravi, da si slabovidni pomagajo s štetjem zavesljajev. V minuli sezoni sem imela kar nekaj smole s poškodbami, ki so na srečo preteklost.

Zgleduje se po drugih parašportnikih. Njen vzornik je Darko Đurić, ki v paraplavanju sodi v sam svetovni vrh in je tudi Luciji že precej pomagal na njeni športni poti, za kar mu je zelo hvaležna. Njen drugi vzornik je Alen Kobilica, ki je oslepel pred leti, potem pa ustvaril neverjetno zgodbo.

19-letnico je letos nekoliko ovirala poškodba, zato ni mogla optimalno trenirati. Je pa zelo ponosna na svoj krstni nastop na evropskih paraigrah mladih, kjer je pred dvema letoma dosegla odmeven rezultat. V Genovi je bila srebrna na 100 metrov prsno ter bronasta na 100 metrov prosto. Njeni paradni panogi sta sicer 50 metrov prosto in 50 metrov prsno. Zdaj pridno trenira, da bi presegla samo sebe in postala še hitrejša in boljša v vseh disciplinah. Njen cilj je nastop na paraolimpijskih igrah.

Lucija je perspektivna paraplavalka, ki z rezultati in pristopom do trenažnega procesa in tekmovanj dokazuje, da je vztrajna, zagnana in ima veliko motivacije. Njene odlike so marljivost, vztrajnost in discipliniranost

Poleti je uspešno opravila maturo na Srednji vzgojiteljski šoli, zdaj pa začenja študij na zdravstveni fakulteti, kjer študira delovno terapijo.

Vsem staršem na srce polaga, naj se svojih otrok ne bojijo usmeriti v šport, saj bo to otrokom le koristilo. V prvi fazi jim bo zvišalo samozavest, otroci se bodo sprostili, šport pa jim bo pomagal tudi do večje samostojnosti. Predvsem pa jih bo šport naučil postavljati težke cilje, ki jih lahko dosežejo.